Cum se stabilește prețul diamantelor? Aspecte care fac diferența

Detalii

CategoriiStiinta
Taguribijuterii, diamante, gemolog, gemologie
Ultima actualizareMarti 16 august 2022
Vizualizari667

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diamantele sunt veșnice, cele mai frumoase pietre, durabile și rezistente, prețioase și delicate, în același timp. Prețul diamantelor este stabilit în funcție de 4 mari criterii: greutate în carate, culoare, claritate și tăietură. Sistemul celor 4 C a fost stabilit de Institutul American de Gemologie, este unanim acceptat și fiecare diamant este înregistrat.

Diversitatea diamantelor contribuie decisiv la stabilirea prețului, alături de cele 4 criterii de evaluare. Fiecare diamant este unic și caracteristicile sale sunt parte a certificării. Piatra formată la adâncime și presiune ridicată, este prelucrată de bijutieri, iar tăietura conferă, alături de claritate și mărime o mare parte din valoare de piață. Toate diamantele sunt înregistrate și certificate, Institutul American de Gemologie (GIA), fiind principalul evaluator. Certificatul atestă autenticitatea pietrei și caracteristicile specifice.

Greutatea în carate


Unul dintre cei 4 C vizează greutatea diamantelor, care se măsoară în carate. Ce înseamnă acest lucru? Un carat reprezintă 0,20 grame. Un carat este împărțit în 100 de puncte, iar acest lucru înseamnă măsurarea precisă, la zecimală a unui diamant. La amanetarea bijuteriilor cu diamante, prețul unei astfel de pietre este influențat de măsurătoare. La nivel internațional, un diamant de 1 carat poate să aibă un preț cuprins între 1.000 și 20.000 de dolari. Deci, o bijuterie cu un diamant de un carat poate să aibă o valoare mai mare sau mică, dată și de sistemul de prindere, și de claritatea diamantului, dar și de uzură.

Culoarea


Un diamant incolor are o valoare mai mare decât unul colorat. Cu alte cuvinte nuanța diamantului își pune amprenta asupra prețului. Există o scară de culoare care începe cu D, un diamant complet incolor, și merge până la Z, aceasta fiind atribuită unui diamant cu o tentă de galben ușor perceptibilă pentru ochi.

Claritatea

Puritatea pietrei determină claritatea, unul dintre factorii esențiali pentru stabilirea prețului diamantelor. Minunatele pietre pentru totdeauna se formează la mare adâncime, fiind rezultatul temperaturii și presiunii crescute la care este supus carbonul. În procesul de formare, pot să apară incluziuni și pete, care vor influența claritatea. Cu cât diamantul este mai incolor și mai clar, adică incluziunile și petele sunt foarte mici, insesizabile, cu atât valoarea lui este mai mare, iar prețul va crește.

Tăietura


Forma diamantelor este dată de tăietura pietrei brute. De regulă, diamantele rotunde sunt mai scumpe, dar și alte forme pot fi valoroase. Există mai multe tipuri de tăieturi: rotund brilliant, princess, smarald, radiant, marchiză, pară, oval, smarald pătrat, baghetă, formă de inimă.

Diamant natural vs. diamant sintetic

Mai sus am analizat criteriile de care se ține cont atunci când se face o evaluare pentru stabilirea prețului diamantelor naturale. Acestea sunt diferite de cele de cultură sau sintetice, create în laborator. Deși cele sintetice pot fi destul de frumoase și pot imita diamantele naturale, prețul celor create din carbon pur, în adâncul pământului este cu mult mai mare, frumusețea și strălucirea diamantelor naturale fiind neprețuite.

Certificatul atestă autenticitatea

Toate diamantele sunt înregistrate și au un certificat care le atestă autenticitatea și în paginile căruia se regăsesc detalii despre caracteristicile pietrei respective. Orice achiziție a unui diamant sau a unei bijuterii cu diamant mare trebuie realizată numai în condițiile existenței certificatului, emis în principal de GIA, pentru a fi siguri că intrați în posesia unei pietre autentice. Deținerea unui diamant este o investiție pentru viitor, în condițiile în care valoarea pietrelor strălucitoare este într-o continuă creștere.

Prețul diamantelor se stabilește mereu în concordanță cu cei 4 C: greutate în carate, culoare, claritate și tăietură. Frumusețea și valoarea unei pietre este cu atât mai mare, cu cât diamantul este mai incolor. În plus, diamantele autentice sunt certificate, actele prezentând informații detaliate despre piatră.

Sursa foto: pexels.com/photo/close-up-shot-of-diamond-pendant-necklace-5370705/