Ce trebuie să știi înainte de a face un RMN la coloana vertebrală?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriRMN, sanatate
Ultima actualizareVineri 12 noiembrie 2021
Vizualizari798

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cunoscuta procedură de diagnosticare imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) presupune scanarea unor structuri din corp și preluarea imaginilor de la acest nivel. Scanarea RMN obține imagini ale țesuturilor cu ajutorul câmpului magnetic. Examenul RMN durează între 15 și 90 de minute, în funcție zona examinată și tipul secvenței, dar și de numărul de imagini preluate. Dacă ești programat pentru un RMN, este util să te informezi corect cu privire la această procedură, pentru a ști la ce să te aștepți. Iată în ce constă RMN-ul de coloană vertebrală și cum te pregătești.

Înainte de RMN


De obicei, examenul RMN pentru vizualizarea coloanei vertebrale nu presupune restricții alimentare sau ale băuturilor. Practic, poți mânca și bea apă înainte de procedură. De asemenea, îți poți administra medicamentele și suplimentele alimentare la fel ca de obicei, dacă medicul nu ți-a recomandat altceva în acest sens. Totuși, dacă RMN-ul se realizează cu o substanță de contrast, este recomandat să nu bei și să nu mănânci timp de patru ore înainte de procedură și ți se va cere să te prezinți cu analize recente pentru creatinină și uree. În acest caz, este indicat să consumi multă apă cu o zi înainte de procedură, pentru menținerea unei stări optime de hidratare. Este important să aduci la cunoștință personalului medical dacă ai:

  • piercinguri
  • tatuaje recente
  • claustrofobie (frica de spații închise)
  • defibrilator cardiac implantabil
  • afecțiuni renale
  • orice tip de proteză- cum ar fi valve artificiale la nivelul inimii, clip anevrism, implant cohlear
  • implanturi metalice
  • alergie la iod sau gadolinium
  • pompă de insulină
  • o sarcină.

De asemenea, este important să porți articole de vestimentație fără segmente metalice (fermoare, nasturi metalici etc.) și să îți lași acasă bijuteriile și ceasul. Este indicat să ajungi la locul procedurii, cu 30 de minute înainte, pentru a completa documentele necesare. Un alt aspect important este să folosești toaleta imediat înainte de procedură, dacă ai o afecțiune care cauzează dificultăți în controlul vezicii urinare. Dacă RMN-ul se efectuează cu substanță de contrast, personalul medical îți va monta o branulă la nivelul brațului sau va utiliza o seringă pentru inserarea substanței.

Desfășurarea procedurii

Examenul RMN se va desfășura prin introducerea corpului într-un aparat circular, în urma unor instrucțiuni legate de respirație și poziție, pentru a putea produce imagini cât mai clare. Corpul va fi introdus în aparat până la nivelul segmentului spinal scanat. În orice caz, pentru scanarea coloanei vertebrale se vor introduce doar capul și trunchiul sau doar o parte din trunchi. Personalul medical îți va oferi o pereche de căști cu muzică sau antizgomot, deoarece aparatul produce zgomote foarte puternice. Examenul durează în medie între 45 de minute și o oră, dar poate varia mult în funcție de țesutul scanat. Pe toată durata examenului, trebuie să stai nemișcat. Vei primi un buton de alarmă pe care îl poți apăsa la nevoie, pentru oprirea procedurii, în caz de disconfort, stări de rău sau alte urgențe.

După RMN

După RMN, poți merge imediat acasă. Dacă ți s-a montat o branulă pentru substanța de contrast, aceasta trebuie îndepărtată de către personalul medical înainte de plecare. În cazul în care ai fost sedat în contextul claustrofobiei, vei pleca acasă după trezire, însă trebuie să te conducă un prieten sau o rudă. De asemenea, în cazul utilizării substanței de contrast, trebuie să fii atent la semnele de alergie sau efecte adverse. Deși alergia la substanța de contrast nu este frecventă, aceasta este posibilă. Prin urmare, dacă observi apariția unor bubițe pe corp după procedură, dacă ai dificultăți de respirație, mâncărimi ori amețeli, adresează-te imediat medicului.

În concluzie, examinarea RMN nu necesită o pregătire deosebită, însă trebuie să comunici eficient cu medicul și cu personalul medical din secția de radiologie, pentru evitarea situațiilor neplăcute.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-boala-afec-iune-imbolnavire-7088484/