Ce trebuie să știi despre salarizarea personalului în cadrul unui business

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurisalar, salarizare
Ultima actualizareLuni 23 august 2021
Vizualizari574

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cea mai valoroasă resursă a unei companii sunt oamenii care activează în cadrul ei. De competența, experiența și eficiența lor în activitatea pe care o desfășoară în cadrul firmei depinde fundamental utilizarea judicioasă a resurselor materiale și financiare puse la dispoziție în scopul generării de profit. Așadar, salarizarea personalului în cadrul unui business este una dintre activitățile cheie – aceea prin care remunerația pentru munca efectuată este plătită integral și la timp.

Componentele salariului

Salariul este contravaloarea muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă, exprimată în bani și formată, așa cum se precizează în art. 160 din Codul Muncii, din salariul de bază, indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Cuantumul salariului și structura acestuia se stabilesc prin negociere între salariat și angajator, existând în legislația românească noțiunea de salariu minim pe economie care este cel mai mic salariu pe care un angajator îl poate oferi unui salariat pentru munca prestată.
În România, obligația de a calcula și de a plăti taxele și impozitele aferente salariului incumbă angajatorului, acesta fiind obligat fie să angajeze personal calificat în acest domeniu, fie să apeleze laservicii financiare externalizate. Trebuie să știi că obligațiile financiare legate de salarii se plătesc cu prioritate față de orice alte obligații pe care le are compania.

Obligațiile angajatorului

Între altele, angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare pentru a asigura confidențialitatea salariului. Dacă salariul oferit este cel minim pe economie, cheltuielile făcute de către angajator cu cazarea, hrana sau transportul salariaților nu pot fi deduse din salariu – suma oferită pentru munca prestată trebuie să fie minim echivalentul salariului minim pe economie.

Salariul se plătește cel puțin o dată pe lună, la data convenită prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul de ordine interioară. Parte din acest salariu poate conține plata în natură sub condiția menționării exprese a acestui cuantum în contractul colectiv sau individual de muncă.

Salariul se plătește salariatului sau persoanei împuternicite de către acesta, prin virament bancar sau în numerar, orice întârziere a plății acestuia generând obligația pentru angajator de a plăti angajatului daune interese. Plata salariului se dovedește fie prin semnarea ștatului de plată fie prin orice alt mijloc de probă care demonstrează efectuarea plății.

Reținerile din salariu nu pot fi efectuate decât în condițiile legii: dacă este vorba despre contravaloarea daunelor provocate angajatorului, debitul trebuie să fie constatat printr-o hotărâre judecătorească iar dacă este vorba de alte datorii, trebuie respectată ordinea impusă prin lege, iar reținerile să nu depășească un total de maxim jumătate din salariu.

Influența tehnologiei informației în gestionarea salarizării

Așa cum era și normal, tehnica de calcul și aplicațiile software dezvoltate în colaborare cu specialiștii în salarizare au ușurat enorm sarcina gestionării salarizării personalului în cadrul unei companii, contribuind la reducerea necesarului de personal dedicat în acest scop și implicit reducerea cheltuielilor aferente precum și la reducerea frecvenței erorilor.

Aplicațiile software de tipul programelor de salarizare pot fi ajustate conform domeniului de activitate al companiei și numărului de salariați, fiind capabile de a evidenția și calcula toate componentele salariului, de a genera rapoartele și situațiile aferente salariilor, de a gestiona orice tip de contract de muncă. Foarte important, actualizările legislative sunt integrate rapid pentru a preveni furnizarea de raportări eronate către părțile interesate.

Salarizarea personalului în cadrul unui business poate fi o problemă destul de spinoasă, mai ales în situațiile în care salariul are o structură complexă ce include indemnizații și sporuri sau dacă salariații au contracte individuale de muncă part-time. De aceea este important, pentru protejarea intereselor companiei, ca aspectul salarizării să fie realizat fie de către salariați competenți și experimentați în domeniul resurselor umane, fie de către companii specializate ce pot garanta calitatea serviciilor furnizate.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-zbcjp