Ce trebuie să știi despre proteza de genunchi

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareJoi 29 decembrie 2022
Vizualizari429

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ce presupune procedura de înlocuire a articulației genunchiului Dacă suferi de gonartroză și niciun tratament nu pare să mai funcționeze, ultima soluție ar putea fi protezarea genunchiului. Acest lucru se face printr-o operație de înlocuire a articulației genunchiului. Procedura în sine nu este una complicată, durata fiind de cel mult 2 ore, timp în care medicii vor introduce proteza în locul destinat, timp în care tu vei fi anesteziat parțial, de la brâu în jos. Proteza este formată dintr-o componentă femurală, fabricată din metal, care înlocuiește cartilajul articular femural, o componentă metalică pentru cartilajul tibiei și încă o parte din plastic, ce se inserează la mijloc, pentru a-i permite apoi genunchiului să facă mișcări de flexie și extensie.

Când este recomandată proteza de genunchi

Protezarea genunchiului este, de regulă, ultima soluție atunci când apar probleme în această zonă. Este recomandată atunci când durerile de genunchi și rigiditatea limitează mișcările firești pe care un om trebuie să le facă, atunci când simți din ce în ce mai multă durere la urcat/coborât pe scări sau când ai o durere care la repaus nu cedează. În urma consultațiilor și analizelor necesare, medicii vor vedea exact despre ce este vorba și dacă în cazul tău protezarea este sau nu o soluție.

Ce presupune recuperarea după montarea protezei

Multe persoane au cu emoții în ceea ce privește recuperarea după o astfel de intervenție. În 90% dintre cazuri pacienții ajung să nu mai resimtă durere și să aibă o calitate a vieții mult mai bună, însă acest lucru se întâmplă în timp, după recuperare. Trebuie să știi foarte clar la ce să te aștepți ulterior, pentru a fi cât mai bine pregătit.

În primul rând, află că o asemenea intervenție nu presupune imobilizarea la pat. Da, va trebui să mergi cu mare grijă, inițial cu ajutorul cârjelor sau a unui cadru. Mersul se va face în primele săptămâni doar pentru puțină deplasare și acomodare, nu pentru a găti sau a face diferite activități, dar cu timpul te vei recupera și treptat îți vei relua obiceiurile. Ideal este ca după o astfel de intervenție pacientul să beneficieze de ședințe de kinetoterapie, deoarece sub îndrumarea unui specialist se va recupera cel mai ușor și corect.

Este posibil să ai nevoie de câteva modificări în locuință, pentru a fi confortabil: folosește un înălțător pentru toaletă, ca să te ridici mai ușor, utilizează un scaun când vrei să faci duș, pentru a nu pune presiune pe picior și pentru a elimina riscul de cădere, eliberează cât mai bine pardoseala, pentru a nu te încurca în covoare și cabluri.

Cu răbdare, voință și o echipă de specialiști care să te opereze și să te ajute apoi în recuperare, totul va fi bine!