Ce este medicina alternativă și cum te poate ajuta?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina alternativa, yoga
Ultima actualizareMarti 7 februarie 2023
Vizualizari930

Voteaza & Distribuie

Descriere

În prezent, oamenii au început să pună din ce în ce mai mult accent pe un stil de viață sănătos și pe prevenția apariției bolilor. Atunci când apar totuși problemele de sănătate, majoritatea pacienților iau în calcul și medicina alternativă, care tratează cauza afecțiunii și nu doar simptomele acesteia. Află în cele ce urmează mai multe detalii despre medicina alternativă, ce este și cum funcționează ea.

Ce este medicina alternativă?

Acest tip de medicină există încă din cele mai vechi timpuri. După cum o descrie și numele, această procedură de vindecare este considerată ca fiind o alternativă pentru medicina convențională. Motivele pentru care unii oameni aleg să apeleze la aceste tipuri de tratament sunt variate:

  • În trecut rămânea o variantă la care apelau tot mai mulți oameni deoarece medicina convențională nu progresase atât de mult ca în prezent;
  • Medicina alternativă este folosită frecvent în zone și țări sărace unde nu există posibilitatea aplicării medicinei convenționale;
  • Unii bolnavi încearcă și alte variante de tratament pentru bolile de care suferă pe care ori le vindecă greu sau deloc prin medicina convențională. Aceștia au speranța că prin eliminarea cauzei bolii, vor elimina și simptomele acesteia.

Medicina alternativă este compusă dintr-o gamă largă de proceduri și terapii, majoritatea vechi de sute de ani. Printre cele mai cunoscute terapii se numără aromaterapia, terapia cu lipitori, balneoterapia, acupunctura dar și reiki sau yoga. Din ce este alcătuită? Medicina alternativă combină terapiile naturiste cu cele prin atingere și cele prin mișcare.

1. Terapii naturiste
Aici se încadrează acele practici medicale ce se ajută de elemente oferite de natură pentru a trata diverse boli și simptomele lor. Plante, tipuri diferite de sol, viermi sau insecte, toate sunt folosite în scopuri terapeutice.

  • Terapiile cu ceaiuri, plante aromate, uleiuri sau cu muguri de plante;
  • Terapia cu lipitori sau cea cu insecte;
  • Terapii prin diete cu suplimente nutritive. Tot în aceasta categorie se încadrează și dietele vegetariene, vegane sau raw-vegane. Posturile depășesc latura religioasă și devin o parte importantă în terapiile naturiste;
  • Terapia radiantă este compusă din tehnici precum radioterapie, magnetoterapie sau cristaloterapie;
  • Din terapia energetică fac parte, printre altele, acupunctura, scalpoterapia sau terapia prin biorezonanță;
  • Psihoterapia este la mare căutare fiind alcătuită din mai multe tehnici precum hipnoterapia, sacroterapia sau meditația;
  • Terapii cu minerale, argilă cenușă vegetală sau cărbune vegetal.

2. Terapii prin atingere
Osteopatia, chiropractica, Reiki, masajul, reflexoterapia sau terapia Bowen sunt câteva cele mai cunoscute tipuri de terapii prin atingere. Scopul exercitării manipulării terapeutice asupra corpului uman este de păstrare și restabilire a sănătății. Mai mult, acest tip de terapie a început să prindă contur chiar și în zona veterinară.

3. Terapii prin miscare
Se dorește combaterea bolilor și prevenirea lor prin folosirea dinamicilor corpului uman. Printre aceste practici medicale se numără yoga, tai chi chuan sau qi gong. Terapiile alternative diferă foarte mult între ele.

  • În unele cazuri, terapia alternativă poate fi făcută de pacient acasă precum aromoterapia sau meditația. Pe de altă parte, în cazul unei acupuncturi este necesară prezența terapeutului.
  • Pregătirea pe care o are terapeutul este extrem de importantă. Dacă remediile naturiste precum ceaiurile sau uleiurile pot fi recomandate de vânzătorul de la plafar, hipnoza sau diferite tipuri de masaj pot fi practicate corect doar în urma unei pregătiri de specialitate.

Diferențele dintre medicina convențională și cea alternativă Între cele două tipuri de tratamente există diferențe clare ce țin atât de pregătirea celor care le practică cât și de rezultatele pe care le dobândește pacientul în urma terapiilor.

  • Medicina alternativă se concentrează mai mult pe partea spirituală a pacientului. Medicina tradițională se axează mai mult pe simptomele bolii și diagnostic.
  • În medicina alternativă, tratamentul este individualizat și depinde foarte mult de abilitățile și pregătirea terapeutului. Acest lucru influențează foarte mult rezultatul terapiei. Pe de altă parte, în cazul medicinei convenționale, procedurile sunt, în mare, generalizate iar efectele sunt dovedite științific.
  • Medicina alternativă nu este susținută în general de dovezi științifice riguroase, cum este cazul medicinei tradiționale.
  • Dacă pentru a practica medicina clasică ai nevoie de studii intense, de lungă durată, pentru medicina alternativă formarea e de scurtă durată sau chiar deloc.
  • Chiar dacă unii o mai numesc și terapie complementară, oamenii de știință din medicina convențională aduc o precizare importantă: chiar dacă este vorba despre aceeași terapie, modul de administrare este diferit. Medicina alternativă înlocuiește medicina tradițională, pe când cea complementară este aplicată împreună cu tratamentele convenționale.

Altfel spus, medicina alternativă poate fi o variantă de tratament sau de prevenție care să aibă efecte benefice asupra stării de sănătate a pacientului. În funcție de tipul de terapie, poți remedia, printre altele, durerile de oase, de cap sau poți trata problemele digestive. Cu ajutorul medicinei alternative îți poți îmbunătăți starea de spirit generală. Cu toate acestea, în cazul unor boli grave, aceasta ar trebui aplicată alături de tratamentele convenționale.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/ulei-esential-de-aromoterapie-3073901/