„A Doua Șansă” pentru un viitor mai bun

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriDambovita, scoala, Scoala gimnaziala
Ultima actualizareLuni 27 martie 2023
Vizualizari271

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dâmbovița este unul dintre județele care se confruntă cu un număr mare de tineri care nu și-au finalizat studiile minime. Din această cauză, ei nu ocupă un loc de muncă și se află în risc de excluziune socială. Indiferent că provin din mediul rural sau urban, ei nu își pot găsi un serviciu stabil deoarece majoritatea angajatorilor solicită o diplomă de absolvire a studiilor minime pentru încheierea contractului de angajare. Astfel, mulți dintre ei se expun riscului de a lucra ”la negru” și a nu fi plătiți, pe când o mare parte practică ”munca cu ziua”. Având în vedere problema șomajului crescut din județului Dâmbovița, Institutul pentru politici sociale împreună cu Inspectoratul Școlar al județului Dâmbovița au demarat proiectul ”Viitorul Începe Azi”. Obiectivul acestuia este de a ajuta tinerii între 16 și 29 de ani să revină la școală prin programul ”A doua șansă” pentru un viitor mai bun.

Ce trebuie să știi despre proiectul ”Viitorul Începe Azi”?

Proiectul „Viitorul Începe Azi” este un proiect european implementat în școlile din județul Dâmbovița pentru adolescenții, tinerii și adulții care din diverse motive au abandonat școala timpuriu și nu își pot găsi un serviciu. Acesta include programe special concepute pentru a asigura o finalitate îmbucurătoare situației actuale. Printre aceste programe se enumeră:

- Consilierea specializată și individuală pentru toți participanții;
- Programul de școlarizare ”A doua șansă”;
- Cursuri de formare profesională în urma cărora fiecare participant la proiect va dobândi o calificare profesională;
- Orientare în carieră și mediere pe piața muncii;
- Cursuri specializate de antreprenoriat destinate tinerilor care doresc să înființeze o afacere.

Înscrierea în proiect se realizează pe bază de dosar la instituțiile școlare din județul Dâmbovița. Pentru întocmirea dosarului de înscriere, tinerii vor primi ajutor și îndrumare spre AJOFM, dacă nu sunt înscriși deja ca șomeri.

Proiectul are o durată variabilă în funcție de performanțele înregistrate de fiecare participant. Atât înscrierea, cât și programele proiectului sunt gratuite pentru participanți, proiectul fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Tinerii vor fi susținuți financiar pe toată durata proiectului și vor primi lunar o subvenție financiară.

Programul „A doua șansă” pentru un viitor mai bun

Deoarece principala problemă a șomajului este reprezentată de întreruperea timpurie a învățământului primar și gimnazial, implementarea unui program de școlarizare în proiect a fost esențială. Programul „A doua șansă” este conceput după modelul de probațiune francez. Acesta a avut rezultate pozitive în țările europene care s-au confruntat cu o rată mare a șomajului. Astfel, s-a decis implementarea acestuia și în cadrul proiectului „Viitorul Începe Azi”.

Prin acest program, tinerii șomeri din județul Dâmbovița, cu vârste între 16 și 29 de ani care nu și-au finalizat studiile se pot întoarce pe băncile școlii pentru a recupera clasele nefinalizate. După încheierea studiilor minime, aceștia vor primi diploma de absolvire a învățământului obligatoriu și vor putea trece mai departe în etapa formării profesionale din cadrul proiectului.

Condiții de participare

Pentru participarea în proiect, tinerii trebuie să îndeplinească următoarele condiții obligatorii:

1. Să aibă domiciliul sau reședința în județul Dâmbovița.

Programul „A doua șansă” se desfășoară în instituțiile școlare participante din județul Dmbovița. Acestea sunt localizate atât în mediul urban, cât și rural, întrucât deplasarea la cursuri să ju constituie o problemă pentru tinerii înscriși în program. De asemenea, proiectul este demarat exclusiv în județul Dâmbovița pentru a stopa rata șomajului din această regiune a țării.

2. Să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.

Categoria de vârstă care se confruntă cu șomajul este consituită din tinerii care au abandonat sistemul de învățământ pe parcursul claselor I-VIII. Astăzi, aceștia au vârste cuprinse între 16 și 29 de ani și nu au un serviciu stabil.

3. Să fi abandonat școala sau să nu fi fost niciodată înscriși în sistemul de educație.

Proiectul se adresează tinerilor care din varii motive au abandonat școala pe durata învățământului primar sau gimnazial, cât și celor care nu au fost niciodată înscriși la școală.

4. Să nu fi depășit vârsta de școlarizare clasei pe care au abandonat-o cu mai puțin de 4 ani.

Tinerii se pot întoarce la școală pentru a recupera clasele nefinalizate chiar din punctul în care au abandonat. Condiția este ca aceștia să depășească cu minim 4 ani vârsta de școlarizare a clasei respective.

5. Să nu aibă loc de muncă și să nu fi urmat un curs de formare.

Obiectivul proiectului ”Viitorul Începe Azi” este integrarea pe piața muncii a tinerilor fără educație din Dâmbovița. Astfel, doar tinerii care nu au un loc de muncă se pot înscrie pentru a beneficia de programele incluse.

Pentru mai multe detalii despre proiect și înscrieri, consultați https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau intrați în legătură cu consultanții acestuia telefonic +40 756 075 222 sau prin mail office@politicisociale.ro