7 sfaturi ca să faci cele mai bune poze în natură cu aparatul foto

Detalii

CategoriiRegional
Taguriaparate foto digitale, Fotograf, fotograf profesionist
Ultima actualizareJoi 28 iulie 2022
Vizualizari392

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fotografia de natură este foarte populară, atât în rândul amatorilor, cât și al profesioniștilor. Unul dintre motive este acela că îți oferă numeroase ocazii de a captura imagini de o frumusețe incredibilă, fie că este vorba de plante, animale, peisaje ori fenomene meteo. Dacă tocmai ți-ai descoperit această pasiune, am pregătit pentru tine câteva sfaturi ce te vor ajuta să faci cele mai bune fotografii în natură.

1. Alege echipamentul potrivit
Dacă vrei să faci fotografii reușite, ai nevoie de echipamentul potrivit. Aparatele foto de tip DSLR și Mirrorless sunt cele mai populare, mai ales în rândul începătorilor. Contează foarte mult și obiectivul. Cel cu unghi larg este ideal pentru fotografiile de peisaj, dar ai putea avea nevoie și de un teleobiectiv. Poți alege un obiectiv foto de la iShoot. Dacă nu ești sigur de ce tip de lentile ai nevoie, cere sfatul unui specialist.

2. Verifică setările
Setările potrivite pot face diferența între o fotografie reușită și una proastă. Sensibilitatea senzorului de imagine, diafragma si timpul de expunere sunt detalii importante. De exemplu, dacă vrei să surprinzi un animal sălbatic în mișcare, vei dori să setezi un timp de expunere mai scurt și o valoare ISO mai mare. Bineînțeles, dacă ești la început sau te grăbești, poți să folosești modul automat. Nu te feri să te ”joci” cu aparatul tău de fotografiat până îi descoperi toate secretele. Numai așa vei învăța.

3. Profită de lumina naturală
Pe cât posibil, încearcă să utilizezi lumina naturală, chiar dacă vrei să surprinzi o imagine imediat după răsărit sau la apus. Lumina potrivită te poate ajuta adesea să obții fotografii incredibile, greu de reprodus, așa că alege cu atenție și momentul zilei în care vei face fotografiile.

4. Folosește unghiuri și perspective diferite
Nu ezita să experimentezi cu unghiuri și perspective diferite. Rezultatul ar putea să te surprindă. Dacă nu știi de unde să începi, poți studia munca altor fotografi, unghiurile pe care le folosesc, modul în care își aleg subiectele, cât de mult se apropie de acestea etc. Asta nu înseamnă că și tu trebuie să faci același lucru, dar îți poate oferi un punct de plecare.

5. Alege cu atenție subiectele
Poate că ești genul care explorează natura cu camera în mână, iar atunci când vede ceva ce îi atrage privirea ridică aparatul și face o fotografie. Nu este neapărat ceva greșit în asta, mai ales dacă este vorba de un subiect în mișcare. Vei obține însă fotografii mai bune dacă îți rezervi timp pentru a studia subiectul respectiv. Poate vei descoperi că acea lebăda pe care ai admirat-o are și pui și îi scoate la plimbare într-un anumit moment al zilei. Sau poate vei putea afla mai multe despre acea plantă ce ți-a atras atenția și vei știi în ce perioadă înflorește de obicei.

6. Nu te opri la fotografii de peisaj
Fotografiile de peisaj sunt spectaculoase, este adevărat, dar la fel de impresionante pot fi și prim-planurile. Natura este o sursă excelentă de astfel de comori ascunse. O floare ce se străduiește să iasă de sub stratul de frunze, mici boboci ce se pregătesc să înflorească, o libelulă delicată ce se relaxează agățată de un fir de iarbă - sunt doar câteva exemple de imagini ce pot fi surprinse în timpul unei excursii în natură.

7. Respectă mediul înconjurător
Poate că nu te va ajuta să faci fotografii mai bune, dar este un sfat de care ar trebui să ții cont. Acest lucru nu se referă doar la a nu lăsa gunoi în urma ta sau la a nu rupe zeci de plante în încercarea de a ajunge la cea pe care vrei să o fotografiezi, ci și la a încerca, pe cât posibil, să nu deranjezi animalele.

Fotografia de natură îți poate oferi nenumărate ocazii de a surprinde imagini incredibile. Același peisaj sau aceeași copac pot arăta complet diferit în funcție de momentul zilei sau anotimp. Ține cont de sfaturile de mai sus data viitoare când pleci în căutarea subiectului perfect. Nu uita însă că ai nevoie și de răbdare.

Sursa foto: freepik.com