3 sfaturi utile la verificarea şi întreţinerea anvelopelor

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, Anvelope de iarna, anvelope de vara
Ultima actualizareMarti 5 septembrie 2023
Vizualizari247

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anvelopele fac parte din categoria consumabilelor auto. Starea lor depinde de calitatea materialului din care sunt confecţionate, de vechime şi gradul de uzură, de stilul de condus şi de condiţiile de vreme şi infrastructură în care circuli. În ţara noastră se practică schimbul sezonier de anvelope, obligatorii fiind cele de iarnă sau All Season atunci când circuli pe suprafeţe de drum public acoperite de zăpadă, indiferent de perioada calendaristică. Iată ce ai de făcut pentru a prelungi durata de viaţă a cauciucurilor!

Verifică presiunea


Presiunea optimă a anvelopelor este înscrisă pe stâlpul de la uşa şoferului sau pe clapeta rezervorului. Acolo vei găsi indicatorii de presiune în funcţie de gradul de încărcare a maşinii pentru fiecare punte. Presiunea nu se pierde doar atunci când anvelopa are pană. Aerul din cauciuc se evaporă în mod natural atunci când maşina rămâne în parcare mai multe zile consecutive sau în cazul diferențelor mari de temperatură dintre zi şi noapte, în special în sezonul rece.

Pentru a verifica presiunea din roţi nu este nevoie să mergi la vulcanizare sau la compresorul din incinta benzinăriilor. Cel mai simplu este să ai un compresor portabil în portbagaj, pe care îl alimentezi de la priza de 12 V a maşinii. Acestea au manometru pentru verificarea presiunii şi pentru ajustarea acesteia la valoarea indicată de producător. Problemele care apar din cauza rulării cu cauciucuri având presiune incorectă sunt următoarele:

Presiune sub limită


Dacă roata este dezumflată, partea de mijloc a benzii de rulare va avea mai puţin contact cu carosabilul. În aceste condiţii, anvelopa se va uza excesiv pe extremităţi şi chiar pe flanc.

Presiune peste limită


Pe cale de consecinţă, atunci când umfli exagerat de mult o anvelopă, partea centrală a benzii de rulare va ieşi în evidenţă. Astfel, anvelopa va căpăta o uzură exagerată pe inelul median. În plus, în cazul cauciucurilor umflate prea mult creşte riscul de explozie la trecerea peste borduri, linii de tramvai sau alte obstacole întâlnite pe şosea.

Verifică adâncimea benzii de rulare


Banda de rulare este cel mai bun martor al uzurii unui cauciuc. Există chiar şi norme legale cu privire la aceste valori. Legislaţia europeană prevede o adâncime minimă de 1.6 milimetri pentru adâncimea benzii de rulare a anvelopelor pentru autoturisme. Deşi este legală, această valoare este mult prea mică pentru a-ţi oferi condiţii de siguranţă în timpul deplasării.

Producătorii de calitate instalează o serie de martori în compoziţia cauciucului, care pe măsură ce anvelopa se uzează îşi fac apariţia. Alege anvelope Michelin pentru maşina ta, confecţionate ţinând cont de caracteristicile fiecărui sezon, cu profiluri bine definite şi martori care te ajută să le monitorizezi gradul de uzură. În momentul în care martorii coloraţi devin vizibili este cazul să te gândeşti la înlocuirea cauciucurilor.

Profilul benzii de rulare este cel care asigură aderenţa roţilor şi implicit a maşinii indiferent de condiţiile de vreme sau infrastructură în care circuli. Cu cât sunt mai pronunţate canelurile, cu atât vei trece mai bine peste apă, noroi sau zăpadă. În lipsa unui aparat profesional de măsurare poţi folosi chiar o monedă pentru a face această verificare simplă.

Înlocuieşte anvelopele la timp


Anvelopele nu se înlocuiesc numai atunci când se uzează peste măsură. Există şi situaţia în care banda de rulare este suficientă, dar produsul este îmbătrânit. În acest caz, cauciucul pierde din proprietăţile inițiale. Dacă ai două seturi de roţi, eficienţa lor depinde şi de condiţiile în care le depozitezi în extrasezon. Acestea trebuie aşezate în locuri lipsite de umiditate, substanţe periculoase sau razele soarelui care le pot deteriora.

Urmăreşte indicele DOT de pe flanc şi calculează timpul scurs de la anul şi săptămâna fabricaţiei! Specialiştii recomandă înlocuirea anvelopelor la cinci ani, indiferent de aspectul canelurilor de pe banda de rulare.

Verificarea anvelopelor este o activitate simplă ce nu necesită prezenţa unui specialist. O dată la câteva zile sau înainte de fiecare drum lung verifică presiunea din roţi cu un manometru. Asigură-te că adâncimea benzii de rulare este suficientă pentru a trece cu bine peste orice obstacol şi înlocuieşte cauciucurile atunci când se uzează peste măsură sau sunt îmbătrânite!

Sursa foto: pixabay.com/photos/penny-profile-test-tread-wheel-600763/