harald, la 16 September 2011 - 12:15 PM, a spus:
Eu cred că te-ai născut cu 30 de ani prea târziu.

Exact asta era filozofia regimului Ceauşescu şi exact aşa s-a dus naibii România după 1981.
imi pare sincer rau ca ma vezi asa naiv. realitatea e alta:
tu scapi din vedere faptul ca tot profitul realizat de economia nationala era AL STATULUI.
de aceea se putea realizarea subventionarii unor articole
Citeaza
O să-ţi dau un alt exemplu, din aceeaşi filozofie: la o fermă de vaci, producţia unui litru de lapte costa 7,45 lei. La ICIL, li se plătea 4,50 lei pe litrul de lapte "standard" de 3,5% grăsime, iar populaţia cumpăra laptele degresat cu 3,30 lei (fusese 2,30 lei înainte de 1981). Rezultatul? Cozile nesfârşite de la lapte, lipsa laptelui şi a produselor derivate din magazine etc. etc.
Pentru ferma respectivă, era mai profitabil să NU producă fiecare litru de lapte.
iar n-ai date: litrul de lapte ar fi putut (exagerat) sa coste cat zici tu, dar analiza ulterioara e nula... tu nu privesti integrarea productiei acolo, ci iei ferma de lapte in mod unitar, ca pe un business individual.... deci, evaluezi total gresit ce era mai bine sa se produca...
Citeaza
pentru că diferenţa de preţ trebuia compensată de undeva şi nu era de unde. Practic, pentru a subvenţiona un produs, trebuie să iei bani de la cel care îi produce şi să-i dai celui care îi pierde. Iar în acest fel, nici cel care îi produce nu mai este eficient economic, ajunge să piardă bani şi el.
E ca şi cum tu ai produce acasă nasturi, iar plata pentru acei nasturi ar fi doar 80% din cheltuielile tale. Cât timp crezi că poţi continua să produci acei nasturi? În principiu, cât vrei tu. Dar asta până când într-o zi nu mai ai bani pentru factura la energie electrică şi ai să te opreşti forţat de împrejurări din produsul nasturilor, dacă n-ai înţeles că trebuia să te opreşti mult mai devreme.
iar gresesti, si iti spun de ce: diferenta de pret pe care tu o sesizezi se regasea in bucetul statului in profitul realizat la produsele procesate: branzeturi, cascaval, unt... daca ele nu se gaseau la consum, asta nu cred - pentru ca si eu am trait tot in romania si stiu ce era la mine in frigider (tata sofer la canal si mama vanzator la legume fructe), si la colegii de clasa, in marea lor majoritate, pentru ca ne vizitam si cu unii chiar ne aveam ca fratii...
daca privesti productia nasturilor in mod individual, ai dreptate cu nasturii, dar tot tu iti dai peste picior cu pretul de vanzare... daca esti managerul respectivei afaceri, si nu o integrezi intr-o industrie cu grad superior de valorificare, opresti productia de nasturi. daca o integrezi - ca anexa la productia de camasi spre exemplu - atunci ai si tu cota ta parte de profit...
dar e greu asta...
Citeaza
La fel se întâmplă şi cu cărbunele. Germania şi-a subvenţionat sectorul minier cu sume astronomice pentru că a avut de unde. A exportat automobile şi maşini-unelte şi a avut de unde. România nu a avut de unde. Pentru că România a încercat să subvenţioneze TOTUL, pe vremea lui Ceauşescu.
iar scapi din vedere integrarea pe orizontala: carbunele nu este un produs finit ca sa-l faci sa aiba profit... carbunele ar trebui sa fie materie prima a sistemului energetic national, si sa intre ca o componenta de cost in pretul final al energiei... carbunele genereaza stabilitate economica prin extensia in zona protectiei sociale, nu prin valoarea sa intrinseca...
si ceausescu avea 10 milioane de muncitori, la 5 milioane de pensionari... acum e invers... 5 milioane de muncitori, care nu mai genereaza 1 leu profit la bugetul de stat, ba chiar tot profitul este dirijat spre conturi personale, si 10 milioane de pensionari si asistati social...
asa canu vreau sa mai aud aberatii... profitul pe care tu zici ca sistemul lui ceausescu l-ar fi dirijat in subventionare se regaseste in retehnologizarea industriilor, si plata datoriilor... de-aia am vandut totul pe nimic la altii, platite fiind toate mijloacele de productie "privatizate"pe nimic, pentru ca regimul ceausescu avea totul platit, nu erau datorii, nu?
acum avem datorii, nu mai avem nimic care sa produca, nu mai avem din ce sa subventionam, pentru ca totul se duce la privat, care nu numai ca nu contribuie la bugetul de stat cu nimic - am spus undeva cum - dar are si puterea de a tine sau nu o afacere in picioare functie de profitul pe care il are...
poate aici ar trebui sa functioneze legislativul, sa asigure un cadru legal desfasurarii afacerii care sa garanteze un ciclu minim de viata, nu iti faci azi srl si maine il inchizi sau maine dai faliment...
lasand in urma cadavre...
Citeaza
Astăzi, guvernanţii au lăsat produsele alimentare în plata Domnului, astfel încât se găsesc în cantităţi îndestulătoare. În schimb, subvenţionează sectorul medical, subvenţionează construcţiile de drumuri, subvenţionează învăţământul superior şi o mulţime de alte domenii, astfel încât pe ansamblu în România se trăieşte extrem de prost.
si aici gresesti, pentru ca produsele alimentare nu le-au lasat in plata domnului, le cumpara ei de pe camp cu preturi de nimic, le "exporta pe nimic"catre propriile offshore si apoi le "importa" la loc, cu preturi de piata... uite-asa se scot legal profiturile din tara, uite-asa se dezechilibreaza balanta comerciala externa, uite-asa ni se baga in cap ca avem nevoie de credite externe, pentru a compensa deficitul...
Citeaza
Ţinând seama că nimeni dintre guvernanţi nu înţelege că limitele au fost depăşite de mult, soluţia a fost simplă: mergem să producem bani în vest pe merit, plătim taxe şi impozite acolo, iar România n+are decât să dea faliment (să intre în încetare de plăţi) dacă nu se trezeşte la timp. Şi când s-a trezit la timp, a redus salariile funcţionarilor publici, pentru că altfel ajungea 8 lei un euro şi toată lumea pierdea jumătate din banii pe care-i avea, prin reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei. Dacă în timpul ăsta mai subvenţiona şi cărbunele, reducerea de salarii pentru funcţionarii publici ar fi fost şi mai mare. Cam asta-i.
inca odata - wrong - toti guvernantii inteleg ce-ai scris tu, numai ca nu este in interesul lor sa solutioneze... iar solutia pe care o spui e tot aiurea... cel putin 50% din ce s-a produs in vest a fost la negru, ceea ce inseamna fara taxe pe-acolo... (ca sa nu spun de tunuri sau furaciuni), ceea ce denota ca majoritatea veniturilor au fost tot ilegale...
iar despre salariile functionarilor publici, iar e o aberatie: n-am nimic impotriva functionarilor publici, cu conditia sa-si faca treaba. daca doar plimba o hartie de colo-colo, daca tot nu au decizie pe actul lor de munca, ci trebuie sa stranga pe la usi mii de avize si rezolutii, pentru mine functionarii publici sunt = vax... deci, debirocratizati statul, domnilor, chiar de-ar fi sa ramana 2 angajati, nu 1 400 000 ...
CAM ASTA E...