Sari la conținut
Forum Roportal
Leonking

Politici Zonale

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Treceam zilele trecute prin Deva - Hunedoara - Calan - Teliuc - Ghelari - Petrosani...

 

Peisaj = 5 stele

Curatenie = 4 stele

Infrastructura = 1 stele

 

vorbeam cu prietenul cu care strabateam traseul - roportalac si el - si nu mai stiu ce sa cred: de ce nu avem politici sectoriale coerente, de lunga durata?

de ce, chiar daca minereul de fier sau carbunele din zona au un pret mai mare la extractie - nu se mentin in exploatare?

de ce, trateaza lumea aceste zone ca fiind gauri ale bugetului, in loc sa le vada realitatea de zi cu zi?

 

- opinia mea: chiar daca minereul sau carbunele extras au un pret de cost mai mare decat cel din import - asupra bugetului de stat au o componenta benefica: in valea jiului si in industria miniera lucrau peste 800 000 de oameni... acum sunt mai putin la nr de muncitori cotizanti la bugetul de stat, cass, etc cu 800 000 si mai mult cu 800 000 in grija statului... deci oricine mi-ar spune ca e scump carbunele il tratez cu zeflemea...[chiar daca ceea ce imi spune el e realist economic, pentru ca altfel n-are cum el sa scoata din bugetul de stat adausul lui comercial pentru importurile pe care le face ca sa vanda carbunele lui tot statului... stat care ii cumpara lui carbunele cu 0,95 in loc sa-l plateasca minerilor cu 1 ... (pret din care 0, 45 se duce in bugetul de asigurari si pensii)... ] chiar daca in pretul carbunelui din valea jiului, peste 20% e birocratie excesiva si inutila...

deci, s-ar putea si mai ieftin decat la import... chiar daca s-ar retehnologiza (real) minele, chiar daca...

 

voi ce credeti?

Editat de Leonking

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Ai dreptate, dar ca sa se intample ce spui tu e nevoie de strategii eficiente, iar la noi eficienta lipseste aproape cu desavarsire din toate domeniile.

 

 

Nu ma pricep la minerit, dar ma intereseaza eficienta. Cum ai vedea o strategie eficienta in acest domeniu?

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ai dreptate, dar ca sa se intample ce spui tu e nevoie de strategii eficiente, iar la noi eficienta lipseste aproape cu desavarsire din toate domeniile.

 

 

Nu ma pricep la minerit, dar ma intereseaza eficienta. Cum ai vedea o strategie eficienta in acest domeniu?

 

 

 

din punct de vedere militar - strategia ar trebui sa fie o imbinare a mai multor componente...

daca analizam pur din punct de vedere al profitului pe operatiune - rezulta clar ca daca scoti carbune la 1 leu pe piata, va fi cumparat cel de 0,95 la pret...

daca privesti sintetic - adica daca vezi si faptul ca tu - stat - proprietar de resursa subterana, primesti un pret de 1 pe carbunele vandut daca ai client, dar piata cere carbune de 0,95 atunci nu mai are rost sa vinzi carbunele la 1 (pret cu minim de profit pentru tine stat) si daca nu-l vinzi sa concediezi 100000 de mineri, pentru care din alte resurse sa le platesti suportul, mai bine vinzi si tu cu 0,95 (pierzi din pret dar nu distrugi echilibrul bugetar dintre nr de angajati si nr de beneficiari ai protectiei de stat...)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Treceam zilele trecute prin Deva - Hunedoara - Calan - Teliuc - Ghelari - Petrosani...

 

Peisaj = 5 stele

Curatenie = 4 stele

Infrastructura = 1 stele

 

 

deci, s-ar putea si mai ieftin decat la import... chiar daca s-ar retehnologiza (real) minele, chiar daca...

 

voi ce credeti?

 

Eu sa reiau ce cred.Meriti tras de ureche ca nu ai anuntat ca vii in Petrosani. Mi-ar fi facut o placere deosebita sa va cunosc.

Ce mai cred......din cauza unei infrastructuri de 1 stea, in ever vecilor de ever nu o sa avem turism cum ar visa organele bucurestene in zona, care trantira telegondola in Vulcan. Lucru bun ca masinarie dealtfel, amu....daca unesc pasul Valcan, cu Straja, poate ca va fi si ceva....dar in timp.PUNCT IN PLUS UDREA LA FAZA ASTA, DESI ....SA VEDEM.

Although, recent fura doi americani/romani stabiliti de kinderi acolo acilea cu baiuri de aranjat si au ramas uimiti de frumusetea peisajului (reactie din aia cum multi de wow!) si de infrastructura mizerabila.

 

De mine.....is convinsa ca nu a interesat pe NIMENI o investitie serioasa in retehnologizare. Era cazul.

Daca nu ma insel, ii posibil insa, rog sa fiu corectata daca nu ii asa, statele oricum subventioneaza exploatarile de carbune, fiind cam greutz sa pui pe plus o mina de huila. Primand insa interesul /puterea economica ce o ai rezultata din faptul ca nu depinzi energetic de import de carbune.

Anyway, imi pare o mizerie sa importam huila cand pentru urmatorii 40 de ani mai exista huila in Vale.

Dar,macar lasam urmasilor!

Economic ii cam aiurea pe aci, e drept.

Raman la convingerea ca Valea Jiului va ramane o zona miniera multa vreme de acu incolo , cu un turism asa razlet.

Cand IN MINE se lucreaza cu aparatura in cel mai bun caz din anii 80, se vede in pret. Recunosc spre rusinea mea, nu am idee cat ii tona de huila pe burse la ora actuala, cu cat importam noi, cu cine avem contracte....cat ne costa subventionat si cat la liber pentru tona exploatata.

 

 

In fine.....sa ma adaugam la inchiderea minelor sicostul pentru conservarea minelor inchise si cat va costa in viitor redeschiderea lor. Ca se va ajunge la asta.

Last, but not least, faptul ca oricine era la conducerea CNH a cam facut ceea ce s-a facut in toata tarisoara. Si acuma sa mai scapi de mai ai cum...

Ahhhh si efectul negativ mediatic al mineriadelor.

 

Din punctul meu de vedere retehnologizarea minelor, cu ample investitii ar fi cea mai buna cale.

Dar eu sunt subiectiva, ca is din zona. Chiar de plec,o sa tin la zona asta.

Recunosc ca nu exista acu bani, la dracu, am ajuns la fundul sacului.....ramane de vazut este mai usor sa se suporte ajutoare sociale asa o perioada luuuuuuuungggggaaa pentu o multime de oameni sau sa fie redeschise minele. Exista si baiul contractelor, pretul carbunelui and so on...

Editat de Kilkoana

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

chiar daca minereul sau carbunele extras au un pret de cost mai mare decat cel din import - asupra bugetului de stat au o componenta benefica: in valea jiului si in industria miniera lucrau peste 800 000 de oameni... acum sunt mai putin la nr de muncitori cotizanti la bugetul de stat, cass, etc cu 800 000 si mai mult cu 800 000 in grija statului... deci oricine mi-ar spune ca e scump carbunele il tratez cu zeflemea...

 

voi ce credeti?

Eu cred că te-ai născut cu 30 de ani prea târziu. :P

Exact asta era filozofia regimului Ceauşescu şi exact aşa s-a dus naibii România după 1981.

 

O să-ţi dau un alt exemplu, din aceeaşi filozofie: la o fermă de vaci, producţia unui litru de lapte costa 7,45 lei. La ICIL, li se plătea 4,50 lei pe litrul de lapte "standard" de 3,5% grăsime, iar populaţia cumpăra laptele degresat cu 3,30 lei (fusese 2,30 lei înainte de 1981). Rezultatul? Cozile nesfârşite de la lapte, lipsa laptelui şi a produselor derivate din magazine etc. etc.

Pentru ferma respectivă, era mai profitabil să NU producă fiecare litru de lapte.

 

Pentru că diferenţa de preţ trebuia compensată de undeva şi nu era de unde. Practic, pentru a subvenţiona un produs, trebuie să iei bani de la cel care îi produce şi să-i dai celui care îi pierde. Iar în acest fel, nici cel care îi produce nu mai este eficient economic, ajunge să piardă bani şi el.

 

E ca şi cum tu ai produce acasă nasturi, iar plata pentru acei nasturi ar fi doar 80% din cheltuielile tale. Cât timp crezi că poţi continua să produci acei nasturi? În principiu, cât vrei tu. Dar asta până când într-o zi nu mai ai bani pentru factura la energie electrică şi ai să te opreşti forţat de împrejurări din produsul nasturilor, dacă n-ai înţeles că trebuia să te opreşti mult mai devreme.

 

La fel se întâmplă şi cu cărbunele. Germania şi-a subvenţionat sectorul minier cu sume astronomice pentru că a avut de unde. A exportat automobile şi maşini-unelte şi a avut de unde. România nu a avut de unde. Pentru că România a încercat să subvenţioneze TOTUL, pe vremea lui Ceauşescu.

 

Astăzi, guvernanţii au lăsat produsele alimentare în plata Domnului, astfel încât se găsesc în cantităţi îndestulătoare. În schimb, subvenţionează sectorul medical, subvenţionează construcţiile de drumuri, subvenţionează învăţământul superior şi o mulţime de alte domenii, astfel încât pe ansamblu în România se trăieşte extrem de prost.

 

Ţinând seama că nimeni dintre guvernanţi nu înţelege că limitele au fost depăşite de mult, soluţia a fost simplă: mergem să producem bani în vest pe merit, plătim taxe şi impozite acolo, iar România n+are decât să dea faliment (să intre în încetare de plăţi) dacă nu se trezeşte la timp. Şi când s-a trezit la timp, a redus salariile funcţionarilor publici, pentru că altfel ajungea 8 lei un euro şi toată lumea pierdea jumătate din banii pe care-i avea, prin reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei. Dacă în timpul ăsta mai subvenţiona şi cărbunele, reducerea de salarii pentru funcţionarii publici ar fi fost şi mai mare. Cam asta-i.

Editat de harald

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Totusi este gresit sa importi, atunci cand ai chiar tu resursa. In acest caz nu vorbim de masini, unde Mertzisorul ii mai bun ca Loganul. Huila din Vale este de o putere calorica mare.

Una e subventia de lapte, alta e sa depinzi energetic de import de carbune, sa bagi aiurea bani in conservarea de mine si sa platesti ajutoare sociale la infinit.

Totusi s-a gresit enorm la inceput cand trebuia retehnologizat totul.

 

Pana la urma alte state de ce au bagat bani in industria miniera ?

In rest, de acord ca nu poti subventiona totul. Energia,mineritul consider ca sunt de interes national si exploatarea zacamintelor de orice fel trebuie facuta exclusiv de catre stat si in interesul sau.

 

 

 

E ca şi cum tu ai produce acasă nasturi, iar plata pentru acei nasturi ar fi doar 80% din cheltuielile tale. C

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Totusi este gresit sa importi, atunci cand ai chiar tu resursa. In acest caz nu vorbim de masini, unde Mertzisorul ii mai bun ca Loganul. Huila din Vale este de o putere calorica mare.

 

 

 

 

iar scapi din vedere integrarea pe orizontala: carbunele nu este un produs finit ca sa-l faci sa aiba profit... carbunele ar trebui sa fie materie prima a sistemului energetic national, si sa intre ca o componenta de cost in pretul final al energiei... carbunele genereaza stabilitate economica prin extensia in zona protectiei sociale, nu prin valoarea sa intrinseca...

 

 

Daca adus in tara carbunele din lumea larga costa mai putin decat cel scos din Romania din punct de vedere economic nu renteaza sa-l exploatezi pe cel de la noi .Folosind o materie prima mai scumpa (carbune romanesc) pretul energiei furnizate va fi mai mare .

Editat de VEMANS

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

alta e sa depinzi energetic de import de carbune, sa bagi aiurea bani in conservarea de mine si sa platesti ajutoare sociale la infinit.

Este mai ieftin să le plăteşti ajutoare sociale, decât să-i laşi să piardă bani la nesfârşit.

 

Pentru că raportul nu e ăla cu care se bătea câmpii pe-aici, 0.95 la 1. Raportul era imens, ceva gen 0,27 la 1. Astfel, decât să-i plăteşti 100 de dolari pentru producţia lui care să valoreze 27, e mai ieftin să-i dai 30 de dolari ajutor social, să stea naibii acasă. După care mai dai 27 şi pe cărbunele pe care-l producea el şi tot ieşi mai ieftin! :doh:

 

Iar ajutoarele sociale nu se plătesc "la infinit". Când vede că nu se poate trăi din ajutorul social, o să se ducă în Italia sau în Spania să muncească în construcţii şi asta este.

 

La origine, problema e alta: voi aţi crescut cu prostiile ceauşiste de la televizor şi aveţi impresia că macro-economia nu are nici un fel de reguli, că statul are oricâţi bani şi că numai voinţa politică lipseşte. Dar astea sunt ideile unui cizmar cu 4 clase, nu ideile unui economist.

Editat de harald

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca adus in tara carbunele din lumea larga costa mai putin decat cel scos din Romania din punct de vedere economic nu renteaza sa-l exploatezi pe cel de la noi .Folosind o materie prima mai scumpa (carbune romanesc) pretul energiei furnizate va fi mai mare .

 

Eu chiar consider ca anumite reduceri in subventii erau necesare. Dar noi, in fervoarea noastra de a fi membrii UE am semnat ca parte a aderarii eliminarea subventiilor pana in 2007/respectiv 2010 in industria miniera. Which is fairly stupid, dar lasa, aveau alte state de exportat....ramane al nostru urmasilor.

Ca ramane problema sociala, aia ii in toata tara.

 

 

mare problema... e pacat sa vorbesti asa jignitor, mai ales la adresa unei doamne...

 

si mai mare problema... nu stiu de unde ai constatat tu ca intrebarea kilkoanei avea referire la ce ai scris tu... nici macar nu te cita...

 

 

e clar: ROG UN MODERATOR SA INCHIDA TOPICUL...

 

multumesc.

 

1.Eu zic sa nu luam in serios cam tot ce apare aici.

2. Eu te rog sa te razgandesti, e pacat. Se pot incerca zeci de solutii.

http://www.nytimes.com/2007/06/14/world/europe/14iht-coal.4.6143627.html

Cum v-ar parea asta?

Buuuunnn, nici in vremurile bune ale sindicatelor din Vale, nu o sa le putem vreodata compara cu sindicatele din Germania. Am avut niste colegi nemti in Polonia, am ramas cu adevarat uimita sa aud la un curs o prezentare despre sindicatele nemtesti. Si cica si zilele lor de glorie au trecut.

 

Ar fi pacat de topic.

Editat de Kilkoana

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×