Buna ziua,
Am o mare rugaminte: doresc sa-mi prepar singura chitul pentru acoperirea panzei si nu cunosc nici o reteta. Ma poate ajuta cineva in acest sens?
Multumiri anticipate!
O zi buna!
Pagina 1 din 1
Tehnica de preparare a grundului
Scris 02 March 2009 - 04:37 PM
VileVallo, la Mar 2 2009, 04:24 PM, a spus:
Buna ziua,
Am o mare rugaminte: doresc sa-mi prepar singura chitul pentru acoperirea panzei si nu cunosc nici o reteta. Ma poate ajuta cineva in acest sens?
Multumiri anticipate!
O zi buna!
Multumiri anticipate!
O zi buna!
Ai nevoie de clei de oase de calitate buna, praf de creta, alb de zinc glicerina sau miere de albine.
Sunt mai multe retete care difera in functie de destinatia panzei.
Scris 03 March 2009 - 04:15 PM
VileVallo, la Mar 2 2009, 04:24 PM, a spus:
Buna ziua,
Multumiri anticipate!
O zi buna!
Multumiri anticipate!
O zi buna!
Este o idee foarte bună să iţi prepari singură grundul, nimic nu se compară cu ceea ce faci singură şi ştii exact ingredientele folosite, cantitatea şi calitatea lor.
În general, există mai multe metode de preparare a pânzelor, însă cel mai tradiţional grund (asigură legătura culorii cu suportul) folosit, este compus din 3 elemente: un "corp" (creta, ipsos), un liant (cleiuri animale sau sintetice) şi, când este cazul, un plastifiant (uleiul, mierea).
Grunduirea propriu-zisă se desfăşoară în 2 etape: împregnarea cu clei şi aplicarea grundului, proporţia de clei va scădea odată cu straturile aplicate faţă de straturile de apă cu clei.
Pentru o pânză deasă e bună o proporţie de 60-80 g clei la 1 litru apă; cu această soluţie peste pânza întinsă pe şasiu se dau nu mai mult de 1-2 straturi.
După uscarea cleiului se aplică grundul cald (compus din soluţia de apă cu clei şi cretă), care cu fiecare strat devine mai puţin concentrat.
Se aplică 2-3 straturi de grund şi pânza este preparată.
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
pictura |
Razvan39 | 0 | 1.877 |
|
|
cory67 | 5 | 4.293 |
|