Ortodoxia pentru un penticostal nedumerit Teza tare a acestei teme este: neoprotestantii nu cunosc ortodoxia!
Scris 26 January 2009 - 01:51 PM
Cam aşa.....
Deci, de ce totuşi unii (ca mine )spun că Orodoxia e singurul adevăr dumnezeiesc venit cu totul din Duhul Sfânt! De ce nu ne înţeţegem, deci?
Ce nu înţelege un ortodox din neoprotestantism,când âl judecă atât de aspru şi ce nu înţeţege penticostalul tip din ortodoxie?
Va fio incitant şi folositor!
Scris 26 January 2009 - 02:00 PM
Scris 26 January 2009 - 09:50 PM
philosopher, la Jan 26 2009, 01:51 PM, a spus:
Revizuieste-ti aceasta teorie. Ortodoxia nu detine adevarul absolut cu privire la persoana lui Dumnezeu. Un ortodox spune asta
Fr0z3nasic3, la Jan 26 2009, 02:00 PM, a spus:
Sunt putin de acord cu tine. In fond,toate religiile te invata sa fii bun cu aproapele,sa-i aperi pe cei neputinciosi si sa spui mereu numai adevarul.
Scris 26 January 2009 - 09:55 PM
AH45, la Jan 26 2009, 09:50 PM, a spus:
Sunt putin de acord cu tine. In fond,toate religiile te invata sa fii bun cu aproapele,sa-i aperi pe cei neputinciosi si sa spui mereu numai adevarul.
Scris 26 January 2009 - 11:56 PM
Să notăm întâi câteva PREJUDECĂŢI:
uite chestii care sunt de rău pentru o minte modernă/ neoprotestantă, pentru care creştinismul e liric, lăcrămos ori rozosin de-a dreptul:
¤OTODOXIA CA ATARE
¤RITUALUL
¤PREOTUL;HAINELE PREOŢEŞTI; ICOANELE, CHIAR DINCOLO DE PRETEXTUL ACUZEI DE IDOLATRIE;
¤CUVINTE CA : SMERENIE, CUVIINŢĂ, EVLAVIE, PRESCURĂ, COLIVĂ, FILOCALIC, EUHARISTIC, MĂTĂNII, METANIERĂ, FECIORIE, DUHOVNICIE, ASCULTARE, MÂNTUITORUL HRISTOS (ÎNLOCUIT CU "DOMNUL ISUS")
¤ SFÂNTA TRADIŢIE (ASOCIATĂ VULGARIZANT CU TRADIŢIILE DIVERSE DIN SATE ORI REGIUNI MAI MARI, HIBRIZII FOLCLORICI)
¤TEOLOGIE (CUVÂNT CĂRUIA I SE OPUNE LIRIC FAPTUL CĂ TREBUIE SĂ SIMŢI, NU "SĂ FACI TEOLOGIE", CI " SĂ SIMŢI IUBIRE PENTRU ISUS")
¤RELIGIE (SUB CUVÂNTUL ACESTA SE AŞAZĂ MULTE DROJDII ŞI RELE: RĂZBOIAIE, IDEI GOALE, FALSE CONVINGERI ŞI PRACTICI, ÎN GENERE FÂCUTE FĂRĂ SĂ SIMŢI, FĂRĂ SUFLET.aSTFEL, UN PENTICOSTAL CĂRUIA ÎNCERCI SĂ ÎI EXPLICI DESPRE PĂRINŢII BISERICII ŞI LUCRĂRILE LUI DUMNEZEU PRIN ACESTIA, ORI DESPRE TEMEINICIA ISTORICĂ A BISERICII MIREASĂ ÎŢI VA RĂSPUNDE CĂ EL NU E INTERESAT DE RELIGII, CI EL CREDE CĂ TREBUIE SĂ AI CREDINŢĂ, ASTA E
DAR BIETUL CUVÂNT RELIGIE VINE DIN LATINEŞTE (RELIGO) ÎNSEAMNĂ A CREDE. dECI UN OM RELIGIOS E UN OM CREDINCIOS
¤ BISERICESC
¤RITUAL (ASIMILAT UNOR IMAGINI PĂGÂNE, TRIMIŢÂND LA POLITESM, MAGIC, OBOSITOR ŞI PLICTISITOR, FĂRĂ DUH. aCESTORA SE OPUNE IARĂŞI O IDEE FORMULATĂ AD HOC, SIMPĂ, CARE PICĂ BINE ORICUM: NU TREBUIE SĂ FACI RITUALURI, TREBUIE SĂ SIMŢI, SĂ IUBEŞTI)
¤SINOD ECUMENIC AL BISERICII
Lista poate continua enorm. Antipatia se revarsă din start asupra cuvintelor acestora. Un penticostal odată devenit eretic (aşa numeste Biserica Ortodoxă încă din sec 1-2 orice neortodox) are o antipatie faţă de ortodoxie: ea e obosită, aproape luciferică, oricum , nu simte, nu se roagă, nu iubeşte! Isus nu seamănă cu otodoxia. Toate cuvintele de mai sus, care trezesc repulsie par oricărui modern că depărtează de "Isus", adesea chemat cu varianta engleză.
Scris 27 January 2009 - 01:46 AM
Să notăm întâi câteva PREJUDECĂŢI:
uite chestii care sunt de rău pentru o minte modernă/ neoprotestantă, pentru care creştinismul e liric, lăcrămos ori rozosin de-a dreptul:
¤OTODOXIA CA ATARE
¤RITUALUL
¤PREOTUL;HAINELE PREOŢEŞTI; ICOANELE, CHIAR DINCOLO DE PRETEXTUL ACUZEI DE IDOLATRIE;
¤CUVINTE CA : SMERENIE, CUVIINŢĂ, EVLAVIE, PRESCURĂ, COLIVĂ, FILOCALIC, EUHARISTIC, MĂTĂNII, METANIERĂ, FECIORIE, DUHOVNICIE, ASCULTARE, MÂNTUITORUL HRISTOS (ÎNLOCUIT CU "DOMNUL ISUS")
¤ SFÂNTA TRADIŢIE (ASOCIATĂ VULGARIZANT CU TRADIŢIILE DIVERSE DIN SATE ORI REGIUNI MAI MARI, HIBRIZII FOLCLORICI)
¤TEOLOGIE (CUVÂNT CĂRUIA I SE OPUNE LIRIC FAPTUL CĂ TREBUIE SĂ SIMŢI, NU "SĂ FACI TEOLOGIE", CI " SĂ SIMŢI IUBIRE PENTRU ISUS")
¤RELIGIE (SUB CUVÂNTUL ACESTA SE AŞAZĂ MULTE DROJDII ŞI RELE: RĂZBOIAIE, IDEI GOALE, FALSE CONVINGERI ŞI PRACTICI, ÎN GENERE FÂCUTE FĂRĂ SĂ SIMŢI, FĂRĂ SUFLET.aSTFEL, UN PENTICOSTAL CĂRUIA ÎNCERCI SĂ ÎI EXPLICI DESPRE PĂRINŢII BISERICII ŞI LUCRĂRILE LUI DUMNEZEU PRIN ACESTIA, ORI DESPRE TEMEINICIA ISTORICĂ A BISERICII MIREASĂ ÎŢI VA RĂSPUNDE CĂ EL NU E INTERESAT DE RELIGII, CI EL CREDE CĂ TREBUIE SĂ AI CREDINŢĂ, ASTA E
DAR BIETUL CUVÂNT RELIGIE VINE DIN LATINEŞTE (RELIGO) ÎNSEAMNĂ A CREDE. dECI UN OM RELIGIOS E UN OM CREDINCIOS
¤ BISERICESC
¤RITUAL (ASIMILAT UNOR IMAGINI PĂGÂNE, TRIMIŢÂND LA POLITESM, MAGIC, OBOSITOR ŞI PLICTISITOR, FĂRĂ DUH. aCESTORA SE OPUNE IARĂŞI O IDEE FORMULATĂ AD HOC, SIMPĂ, CARE PICĂ BINE ORICUM: NU TREBUIE SĂ FACI RITUALURI, TREBUIE SĂ SIMŢI, SĂ IUBEŞTI)
¤SINOD ECUMENIC AL BISERICII
Lista poate continua enorm. Antipatia se revarsă din start asupra cuvintelor acestora. Un penticostal odată devenit eretic (aşa numeste Biserica Ortodoxă încă din sec 1-2 orice neortodox) are o antipatie faţă de ortodoxie: ea e obosită, aproape luciferică, oricum , nu simte, nu se roagă, nu iubeşte! Isus nu seamănă cu otodoxia. Toate cuvintele de mai sus, care trezesc repulsie par oricărui modern că depărtează de "Isus", adesea chemat cu varianta engleză.
Ei bine, toate cuvintele acestea, dacă aţi avea puţină răbdare să le pricepeţi, sunt pline, prin ele se cunoaşte Dumnezeul Adevărat, în Dumnezeirea lui. Nu vreau să mă credeţi, luaţi asta mai bine ca pe o provocare. Cum adică "euharistia" ori "liturghia" sunt fundamentale şi cum adică fără ele viaţa creştină e un eşec. De ce cred unii asta. Aşteptaţi să vedeţi, cum adică să vrea cineva să înlocuiască pe "Isus te iubeşte" cu "Sfânta Liturghie"?
Ei bine, lucrurile sunt altfel... poate....
Ortodoxia, întâi, trebuie priceput nu e alternativa proastă, care înlocuieşte iubierea lui Dumnezeu cu icoane, vorbe goale şi cu tot felul de oameni pe care îi cinsteşte în loc să îl cinstească pe Dumnezeu. NU! Asta e o neînţelegere.
Uite, vă propun un lucru: să luăm ceva foarte controversat printre neoprotestanţi.... să luăm...ICOANA!!! Cum de eu, care mă hotărâsem să mă botez baptist acum puţini ani am ajuns acum, ştiind citatele- tip care spun că icoana e chip cioplit să spun că ideea asta e o mare înşelare?....
Acceptaţi ideea că nu mi-am pierdut minţile, că nu sunt demonizat....că efectiv acum înţeleg ceva şi că înainte nici nu mă gândisem vreo clipă la icoană...dar, înainte să încerc eu să spun de ce icoana e necesară şi dumnezeiscă, de ce a vorbi împotriva ei e vorbire împotriva lui Dumnezeu, vă întreb pe voi ce credeţi despre ICOANA.
Scris 27 January 2009 - 01:59 AM
philosopher, la Jan 27 2009, 12:46 AM, a spus:
Poftim?
Pictoru ala de-a pictat icoana,a facut-o din imaginatie(presupun ca nu existau camere foto in anul 1 cand se nascu Christ,au ba?)
E acelasi lucru cu a pune pe perete poza mamei,tatalui,sotului si sa te inchini de zor.
Toate religiile o apa si-un pamant.Au scop de a construi biserici,de a lua bani de la naivi si de a se imbogati de-a moca asa.Pentru ce?Nimic nu garanteaza ca ajungeti in imparatia lui Iahve atunci cand stati sub poala popii.
Vreti imparatia Domnului?Lasati dracu biserica si icoanele si religia si mergeti in Etiopia,in Kenya,sau pana la orfelinatul de la colt de strada si dati acolo bani,nu la lingaii de popi.Mergi de pupa un copil bolnav de cancer sau sida si ai sa vezi acolo mantuire....Nu am sa vad asa ceva,natia asta e facuta sa linga popii in cur,nicidecum sa ajute pe cei in suferinta.Nici popii nu ajuta,voi de ce a-ti face-o,a?
Scris 27 January 2009 - 03:13 AM
Loreda, la Jan 27 2009, 01:59 AM, a spus:
Pictoru ala de-a pictat icoana,a facut-o din imaginatie(presupun ca nu existau camere foto in anul 1 cand se nascu Christ,au ba?)
E acelasi lucru cu a pune pe perete poza mamei,tatalui,sotului si sa te inchini de zor.
Toate religiile o apa si-un pamant.Au scop de a construi biserici,de a lua bani de la naivi si de a se imbogati de-a moca asa.Pentru ce?Nimic nu garanteaza ca ajungeti in imparatia lui Iahve atunci cand stati sub poala popii.
Vreti imparatia Domnului?Lasati dracu biserica si icoanele si religia si mergeti in Etiopia,in Kenya,sau pana la orfelinatul de la colt de strada si dati acolo bani,nu la lingaii de popi.Mergi de pupa un copil bolnav de cancer sau sida si ai sa vezi acolo mantuire....Nu am sa vad asa ceva,natia asta e facuta sa linga popii in cur,nicidecum sa ajute pe cei in suferinta.Nici popii nu ajuta,voi de ce a-ti face-o,a?
subscriu
Scris 27 January 2009 - 11:50 AM
Dar totusi, voi vred ca sunteti ortodocsi de-ai mei, care nu trec pe la Biserica...
Scris 27 January 2009 - 12:17 PM
philosopher, la Jan 26 2009, 01:51 PM, a spus:
Atât unul cât şi altul au nevoie să practice creştinismul, că altfel, se vor bate la nesfârşit pentru titlul de "cel mai autentic creştin". Repet, trebuie ca omul să practice bunătatea faţă de cei din jur, indiferent ce crede, şi ce mătănii face. Ştii tu vorba aia : "la teorie suntem buni, dar practica ne omoară."
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Cum sa ne purtam cu cei ce sunt in necredinta | Dimineata | 150 | 8.675 |
|
|
sinoe | 109 | 12.029 |
|
S-ar parea ca nu ne putem ruga nici cu catolicii | Dimineata | 212 | 12.927 |
|