Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Traditii culinare ciudate

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Tofu putrezit în zeamă de peşte (Taiwan)

Chow tofu este o delicatesă taiwaneză preparată din brânză de soia peste care s-a turnat saramură de peşte sau creveţi. Amestecul se lasă la fermentat între 6 şi 12 luni.

Pentru că mirosul este atât de puternic, chow tofu se consumă alături de kimchee (un fel de varză murată, preparată din varză asiatică, cu legume şi sos de stridii, peşte, creveţi, lăsată la soare la macerat, în vase de lut), care mai acoperă din aromă.

Raţă în sos de sânge - Oase zdrobite cu tot cu sânge

Deşi în cultura noastră gastronomică există feluri de mâncare ca sângeretele (cârnat cu sânge), acest mod de preparare a fripturii de raţă pare ciudat chiar şi pentru noi. Se ia o raţă şi se coace la cuptor în sânge. Se taie câteva fileuri, se îndepărtează pielea şi ficatul.

Restul din carcasă şi organele mustind de sânge se preseaza în faţa clientului într-un mecanism special de zdrobire. Rezultă un sos de sânge, organe şi măduvă foarte gros, care se toarnă peste friptură. Poftă bună?

 

 

http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/destinatii-culinare-feluri-de-mancare-scarboasa-traditional-34949/pagina/1.html#ixzz2Z17jxZIU

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Gömböc is a sausage-like food: seasoned pork filled in pig-stomach, similar to haggis.

 

Gömb = sfera in maghiara, stomacul porcului seamana cu sfera mai ales umplut cu ceva.  Este un produs din Ardeal si secuime, practic ultimul preparat din tot ce a mai ramas dupa prelucrarea animalului pe ici-colo si nu se putea folosi la altele: exces de piele ca soroci nu se consuma, oase de la gat, grasimi de nu stiu unde, sange fiert si umplutura ramasa de la caltabosi si toba, de pe masa macelarului si inante de a face curatenie, se umplea acest gömböc ca nimic nu se arunca in acele zile.  Se lega si se tinea la rece, erau crude si fierte ingredientele, nu conta ca inainte de servit se fierbea intr-o oala cu zarzavaturi ca o ciorba si se taia in bucati pe un tocator si in fiecare farfurie se punea o bucata.   Era mai mult bucuria adultilor, ca noi copiii din casa noastra am fost scutiti de asta, dar nici n-am fost acasa cand s-a fiert.  Ne-au dus la o matusa cand se ocupau cu taiat porcul dar si cand se manca asta pe 30 Decembrie, ziua cand se facea curatenie mare de dupa Craciun in intampinarea anului nou.   Se ridicau presurile si erau schimbate cu noi, ca si lenjeriile paturilor si restul toalelor de prin casa si de pe noi ca nu se putea sa ne prinda anul nou altfel in casa nefrecata galben podelele si scarile.   Nu se putea spala ca era extrem de frig, doar mai tirziu, dar aveam schimburi destule ca asa cerea traditia, iar in acea zi se lucra in claca, vecinele se ajutau ca erau mereu singure vaduve de razboi sau altele fara copiii si se muncea repede in grup ca tot satul sa fie curat.  Revelion nu se tinea, dar curatenia perfecta era obligatorie si cum era mama cu 4 copiii mici si bunicul bolnav de cancer, ne ajutau vecinele la munci din astea mari dar si la prepararea porcului ca se facea totul intr-o zi, iar a doua zi zugraveala si restul sa dispara mirosul si din barnele portii.

In acea zi se manca asta cu paine calda ca in unele case s-a terminat si painea si mai faceau 1-2 paini dupa necesitate daca tot era fierbinte cuptorul vecinului ca se ajuta mereu.   Am vazut ca s-a mancat si la Cluj si la Oradea, dar nu stiu mai mult despre aceasta specialitate care apartine tot de traditia porcului.   Barbatii cu tuica fiarta mancau orice, eu nici nu vreau sa stiu cum arata taiat, sau ce aroma are!!!  Nu stiu daca se mai practica, dar a fost odata!

 

  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×