Joaquin Phoenix

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriJoaquin Phoenix
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3071

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Joaquin Rafael Phoenix, Leaf Phoenix
Nascut(a): 28 octombrie 1974 in San Juan, Puerto Rico
Inaltime: 173 cm

Joaquin Phoenix este un actor portorican cunoscut pentru rolurile din Gladiatorul, Walk the Line, Signs, Hotel Rwanda si The Village. 

Cariera

Joaquin Phoenix a aparut in fata camerelor de filmat inca de mic copil cand, pentru a-si intretine familia, juca alaturi de fratii sai in spoturi publicitare. A jucat in show-urile de televiziune Sapte Mirese pentru Sapte Frati (1982),  Backwards: The Riddle Of Dyslexia (1984) si  Murder, She Wrote. In 1985 joaca in Kids Don't Tell si, un an mai tarziu, este distribuit in Space Camp. In 1987 apare in primul sau rolJoaquin Phoenix principal in pelicula Russkies, iar in 1989, in Parenthood. 

In 1995 joaca alaturi de Nicole Kidman in To Die For, in regia lui Gus Van Sant. Urmeaza U Turn, regizat de Oliver Stone, Inventing the Abbotts si in Gladiatorul in regia lui Ridley Scott, impreuna cu Russell Crowe, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. Apare apoi in Quills alaturi de Geoffrey Rush, Kate Winslet si Michael Caine, in Signs impreuna cu Mel Gibson, in It's All About Love, The Village, Hotel Rwanda si Ladder 49.

In 2005, Joaquin Phoenix este distribuit alaturi de Reese  Witherspoon in Walk the Line. Witherspoon a castigat atunci premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita, iar Joaquin Phoenix a fost nominalizat la premiile Academiei Americane de Film si a castigat doua Globuri de Aur la categoria Cel mai bun actor. 

In 2010, pelicula I'm Still Here, la al carei scenariu Joaquin Phoenix a contribuit alaturi de regizorul Casey Affleck, a debutat in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. Pentru perioada 2012-2013, actorul si-a anuntat prezenta in The Master, alaturi de Amy Adams si Philip Seymour Hoffman si in alte doua proiecte, intr-unul dintre ele alaturi de Marion Cottillard si in celalalt impreuna cu Carey Mulligan si Amy Adams.

Viata personala

Joaquin Rafael Phoenix, cunoscut si sub numele de Leaf Phoenix, s-a nascut pe 28 octombrie 1974 in San Juan, Puerto Rico. Patru ani mai tarziu, familia lui Joaquin s-a mutat inapoi in California, Statele Unite.

In 1993, Joaquin Phoenix a fost implicat intr-un eveniment tragic, cand fratele sau, River Pheonix a murit in urma unei supradoze de droguri intr-un club de la Hollywood aflat la acea vreme in proprietatea lui Johnny Depp.  Inregistrarea cu convorbirea telefonica a lui Phoenix cu operatorul de la numarul de urgenta 911 a fost difuzata in repetate randuri la televizor si la radio, iar amploarea pe care a luat-o cazul in presa a fost atat de coplesitoare, incat actorul a trebuit sa se retraga o vreme din viata publica. La insistentele prietenilor sai, Phoenix si-a reluat activitatea cinematografica dupa un an de pauza.

In 2005 s-a internat intr-o clinica de dezalcoolizare pentru a-si trata dependenta de bauturi alcoolice. Un an mai tarziu, este implicat intr-un accident de masina care ar fi putut sa se sfarseasca tragic daca la locul faptei nu ar fi aparut regizorul Werner Herzog, care sa-l impiedice pe Phoenix sa-si aprinda o tigara in masina accidentata, fara ca acesta sa stie ca benzina se scurgea in interiorul masinii. 

Joaquin Phoenix s-a implicat activ in activitatile organizatiilor de caritate Amnesty International, HEART, The Peace Alliance sau P.E.T.A.

Joaquin Phoenix