Francis Ford Coppola

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFord, Francis Ford Coppola
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1459

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 7 aprilie 1939 in Detroit, Michigan, SUA
Inaltime: 182 cm

Francis Ford Coppola este un regizor, producator si scenarist american extrem de apreciat si unul dintre cei mai influenti in industria cinematografica actuala, alaturi de Martin Scorsese, Steven Spielberg, Woody Allen sau Brian De Palma. 

Probabil cel mai bun film al sau ramane Nasul (1972), care a castigat trei premii Oscar. Continuarea Nasul II, distinsa cu un premiu Oscar la categoria Cel mai bun film si inca doua statuete pentru Cel mai bun scenariu adaptat si Cel mai bun regizor. Are la activ doua trofee Palme d'Or, unul pentru The Convsersation si celalalt pentru Apocalypse Now.

Cariera

Dupa obtinerea diplomei de licenta la Universitatea Hofstra, Francis Ford Coppola s-a inscris la cursurile Universitatii din California, unde l-a cunoscut peFrancis Ford Coppola Jim Morrison. Ulterior, a absolvit Scoala de Film a UCLA. In timpul studiilor la UCLA, Francis Ford Coppola a regizat un scurtmetraj intitulat The Two Christophers, apoi Ayamonnn the Terrible

A regizat o serie de filme softcore pentru adulti, intre care Tonight for Sure. In 1963, a regizat Dementia 13, primul sau film creat in intregime pe baza propriului sau scenariu. La sfarsitul studiilor universitare, Francis Ford Coppola a cumparat drepturile pentru ecranizarea romanului You're a Big Boy Now. In 1966, regizeaza pelicula cu acelasi nume ce a constituit si proiectul sau de absolvire. Filmul a fost lansat si in cinematografe, scotandu-l pe Coppola din anonimat.

In 1970, Francis Ford Coppola a scris scenariului peliculei Patton alaturi de Edmund H. North. Regizorul a castigat primul sau premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu original. Doi ani mai tarziu, se lansa Nasul, o borna a cinematografiei si probabil cel mai bun film din toate timpurile. Pelicula, inspirata de romanul omonim al lui Mario Puzo, dureaza 3 ore si evoca viata familiei Corleone. Filmul a fost bombardat de aprecieri critice laudative si i-a adus lui Francis Ford Coppola premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat si doua Globuri de Aur, pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu. Insa proiectul nu a fost unul usor pentru regizor. Paramount, casa de productie desemnata pentru realizarea filmului, nu l-a dorit pe Marlon Brando in rolul lui Don Vito Corleone. La insistentele lui Coppola si in urma deciziei conducerii, Brando a fost acceptat in rolul principal, cu conditia ca onorariul sau sa fie mai mic decat cel primit la filmul precedent. Ulterior, Brando a castigat premiul Academiei Americane de Film in urma prestatiei sale.

A urmat The Conversation, inspirat de Blowup, in regia lui Michelangelo Antonioni. Filmul i-a adus lui Francis Ford Coppola primul trofeu Palme d'Or. In acelasi an, se lanseaza Nasul II. Paramount s-a opus deciziei de a intitula sequel-ul The Godfather Part II, insa succesul major inregistrat de pelicula a dat startul traditiei hollywood-iene de a numerota continuarile filmelor. Nasul II a fost nominalizat la 11 premii Oscar, castigand 6, dintre care 3 pentru Francis Ford Coppola.

In 1979, Coppola iese la rampa cu Apocalypse Now, o adaptare dupa nuvela Heart of Darkness, scrisa de Joseph Conrad. Pelicula, coplesite de laude din partea criticilor,  a castigat trofeul Palme d'Or in 1979.

Filmografia sa mai include  One from the Heart, Hammett, The Outsiders, Rumble Fish, The Cotton Club, Peggy Sue Got Married, Gardens of Stone, Tucker: The Man and His Dream, New York Stories, Dracula, Jack, The Rainmaker si Zoetrope: All-Story. In 1990 lanseaza Nasul III, avandu-i in rolurile principale pe Al Pacino, Diane Keaton si Andy Garcia. A fost nominalizat la 7 premii Oscar.

In 2007, dupa o pauza de 10 ani, Francis Ford Coppola a regizat Youth without Youth, bazat pe nuvela Tinerete fara Tinerete a lui Mircea Eliade. Pelicula nu a fost bine primita de critici si a avut incasari de numai 2,6 milioane de dolari

Viata personala

Francis Ford Coppola s-a nascut pe 7 aprilie 1939 in Detroid, Michigan, SUA, intr-o familie cu origini italiene. A absolvit Liceul Great Neck, apoi s-a inscris la Universitatea Hofstra, specializandu-se in arte teatrale.

Francis Ford Coppola si Eleanor Neil

S-a casartorit cu Eleanor Jessie Neilin 1963 si au impreuna trei copii: Sofia Coppola, Roman Coppola si Gian-Carlo Coppola. Nicolas Cage este nepotul sau. 

Francis Ford Coppola a declarat ca influentele sale majore in cariera sunt Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa si Tennessee Williams.