Soia in dieta zilnica

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2686

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toata lumea stie ca cea mai sanatoasa dieta este cea bazata pe fructe si legume, lactate si cereale integrale. Suntem dispusi chiar sa ne schimbam stilul alimentar de viata si nu numai, pentru a sta departe de probleme, mai exact de boli provocate de alimentatia nesanatoasa. Auzind atatea lucruri bune despre soia, nu de putine ori o alegem pe aceasta in defavoarea preparatelor din carne. Insa specialistii in nutritie atrag atentia asupra faptului ca soia trebuie consumata moderat!

Soia este de fapt grasime vegetala, iar acest tip de grasime reprezinta 10% din necesarul zilnic de calorii. Este recomandat ca numarul de calorii dintr-o zi sa nu depaseasca pragul de 2.400. Ca urmare, este indicat consumul a cel mult 30 de grame de soia/zi. Ce se intampla daca depasim aceasta limita? Pot aparea reactii toxice sau pe care corpul nostru nu le tolereaza, care pot degenera in tulburari digestive, cele mai intalnite afectiuni ale tractului digestiv. Tot in ceea ce priveste consumul de soia, cele 30 de grame recomandate nu trebuie incluse intr-o singura masa, deoarece ele se consuma sub forma de margarina sau diverse preparate. Similar, specialistii avertizeaza, ca un regim restrictiv bazat doar pe legume si fructe nu este recomandat pe o perioada prea mare de timp.

Cel mai potrivit regim alimentar consta in consumul a 70% din valoarea calorica a intregii zile (1680 calorii) pana la ora 17. Asadar, cam asa arata o dieta rationala raportata la momentele zilei:

  • dimineata – 25% din intregul necesar caloric zilnic (600 calorii)
  • la ora 11 – 10% (240 calorii)
  • masa de pranz - 35% (840 calorii)
  • ora 17 - 10% (240 calorii)
  • pana la ora 20.00, restul de 20% (480 calorii)

O dieta echilibrata si fara excese nu presupune renuntarea la preparatele nostre preferate, chiar si la ciocolata si prajituri, e vorba doar de cantitatea potrivita la momentul oportun.