Sarata Monteoru

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7387

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarata Monteoru este o statiune balneara situata pe raul Sarata, in judetul Buzau, la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de orasul Buzau. Statiunea este cunoscuta pentru apele sarate cu proprietati curative, dar si pentru cultura Monteoru care dateaza din epoca bronzului, ramasa marturie intr-o asezare din apropierea localitatii, pe dealul Cetatuia. De asemenea, solul este bogat in zacaminte de petrol aflate la mica adancime, care au fost exploatate pana in al Doilea Razboi Mondial.




Sarata Monteoru


Sarata Monteoru, statiune celebra din Judetul Buzau




Istoria statiunii Sarata Monteoru


Proprietatile tamaduitoare ale apelor de la Sarata Monteoru au fost consemnate inca din anul 1837, cand localnicii foloseau apele din statiune pentru a se trata de anumite boli. Statiunea impreuna cu terenurile bogate in zacaminte de petrol au fost cumparate intre anii 1860 – 1880 de catre grecul Grigore Stavri, care, dupa aceea, si-a schimbat numele in Grigore Constantin-Monteoru. Omul de afaceri a inceput exploatarea zacamintelor petrolifere, punand bazele primei mine de petrol din Europa. Exploatarile de la Monteoru i-au adus grecului castiguri de proportii pe care le-a reinvestit in crearea unei statiuni turistice si balneare.




Sarata Monteoru


Sarata Monteoru, in timpul lui Grigore Monteoru




La sfatul doctorului Guyenot, medicul personal al lui Grigore Constantin-Monteoru, grecul se trateaza cu apele sarate din zona si observa astfel potentialul turistic si balnear al localitatii ce purta la acea vreme numele de Fundu Saratii. In scurt timp, omul de afaceri contacteaza specialistii care sa construiasca statiunea balneara si pana in anul 1895, intreaga lucrare a fost finalizata. Proiectul a inclus un parc amenajat in stilul gradinilor englezesti, un cazinou, o capela, hoteluri si o vila personala. Intre timp a fost descoperit si izvorul numarul 2 de la Monteoru, ale carui ape au fost studiate, fiind facute publice atat compozitia chimica, cat si indicatiile terapeutice. In urma analizelor, s-a constatat faptul ca apele contin clorura de sodiu si clorura de magneziu si ca sunt indicate in tratarea afectiunilor tubului digestiv.


In anul 1898, Grigore Constantin-Monteoru moare iar domeniile raman mostenire fiicelor sale, Elena si Virginia si sotului acesteia din urma, Constantin Angelescu. Din pacate, dupa al Doilea Razboi Mondial, statiunea intra declin, iar cutremurul din 1940 si nationalizarea impusa de regimul comunist contribuie serios la degradarea si abandonarea statiunii. Majoritatea cladirilor sunt daramate, gradina englezeasca este distrusa, insa incepand cu anul 1970, incepe reconstructia a doua hoteluri, a unui strand si a bazei de tratament. Hotelurile ce poarta astazi denumirile de Ceres si Monteoru au trecut cu bine de revolutia din 1989, Ceres aflandu-se in continuare in administrarea Ministerului de Interne si cazand pensionarii care vin la Sarata Monteoru cu bilete de tratament.


Mostenitorii afaceristului grec Grigore Monteoru au primit inapoi drepturile de proprietate insa nu asupra intregului complex balnear, ci doar asupra capelei, a vilei din parcul dendrologic si a catorva zone de padure.




Vila Monteoru


Vila Monteoru






Capela Monteoru


Capela Monteoru, construita de Grigore Monteoru




Proprietati curative


Izvoarele de la Sarata Monteoru sunt renumite pentru proprietatile curative. Apele minerale, sulfuroase, sarate, calcice, iodurate si namolul termal sunt indicate in afectiunile aparatului locomotor, afectiunile ginecologice si in bolile gastrointestinale. Atractia principala o reprezinta, insa, strandul cu apa cloro-sodica. Apa este atat de sarata, incat ii tine la suprafata pana si pe cei mai neexperimentati inotatori.


Acces si cazare


Pentru cei care doresc sa vina la Sarata Monteoru cu masina, este bine de stiut faptul ca accesul inspre statiune se face pe un drum judetean, DJ203G, care leaga localitatea Merei de E85. Cei ce aleg sa calatoreasca cu trenul pot cobori la halta Baile Sarata Monteoru, care se afla la 8 kilometri departare de statiune.


Optiunile de cazare sunt variate, turistii putand opta pentru pensiuni sau hoteluri. Preturile pornesc de la 70 de lei pe noapte pentru camera dubla si pot ajunge si la 150 de lei pe noapte. Turistii pot vizita, pe langa statiune, si zonele invecinate precum dealul Istrita, unde a fost descoperit tezaurul Closca cu puii de aur. De neratat sunt si muzeul Chihlimbarului, zona Nucu, asezamintele rupestre de la Alunis si manastirile Coilanu si Ratesti.




Cazinou Monteoru


Cazinou Monteoru