Romanul Venea din timpul diez, de Bogdan Suceava, in Cehia

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti, Suceava
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1420

Voteaza & Distribuie

Descriere



Romanul Venea din timpul diez, de Bogdan Suceava, in Cehia





Romanul Venea din timpul diez, de Bogdan Suceava (Polirom 2004, 2010, 2014), va aparea in versiune ceha la Editura Paseka, in traducerea lui Jiří Našinec. Editia ceha va fi prezentata la Tirgul International de Carte de la Praga, care va avea loc in perioada 15-18 mai 2014.


De curind, Editura Polirom a publicat o noua editie a acestui roman in colectia sa dedicata bestsellerurilor si capodoperelor de pretutindeni, „Top 10+".




Venea din timpul diez a mai fost tradus in limbile maghiara, bulgara, engleza si franceza si a fost prezentat la Festivalul International al Cartii de la Budapesta (2009), Salonul National al Cartii de la Paris (2013), AWP Conference, Chicago (2012).





Prezentari ale acestui roman au avut loc si la universitati din Romania (in Iasi, Oradea, Cluj-Napoca si in alte centre universitare), la INALCO (Paris), precum si la University of California at San Diego, Arizona State University, Columbia University, University of Texas at Dallas, Chapman University, intre alte intilniri prilejuite de lansarea editiei nord-americane a romanului in Statele Unite.







Citeva fragmente din presa internationala:





„Cind regimurile politice se destrama si ruinele lor nasc doar haos, cind ideologiile intra in colaps dupa ce au provocat derapaje ale stiintelor si au compromis religia, doar literatura si puternicele ei alegorii ne mai ajuta sa vedem clar! Toata Romania de azi se regaseste in Venea din timpul diez, roman romanesc fantastic, deseori apropiat de delir." (Alexis Brocas, Alternatives Internationales)





„Suceava, un autor originar din Romania, jongleaza cu umorul si spaima in aceasta descriere a nebuniei vietii si societatii de dupa caderea regimului lui Ceausescu. Fervoarea religioasa si diverse comportamente deviante isi dau mina intr-o goana excentrica spre apocalipsa. Sectiunea de note de la finele cartii ne aminteste spusele lui Mark Twain: «Adevarul e mai straniu decit fictiunea»." (World Literature Today)





Venea din timpul diez e o ilustrare excelenta a ceea ce un cititor strain ar putea spera sa intilneasca intr-un «roman romanesc contemporan»: o privire spre interior (in contrast cu atitea carti de fictiune est-europene preocupate de comparatia cu tendintele din Vest) si, desi modern, un text puternic inradacinat in traditia locala (literara si nu numai)." (M.A. Orthofer, Complete Review)





„Inventivitatea lui Suceava e infinita, exhaustiva, rasucind miriade de povesti de un absurd tot mai accentuat, in timp ce se concentreaza asupra marsului inevitabil al firului narativ principal, in care Vespasian Moisa se indreapta spre singurul final posibil destinat unui profet religios, majoritatea oamenilor nefiind deloc inclinati spre acceptarea unei autoritati instalate ferm." (Damian Kelleher, The Quarterly Conversation)



Mai multe detalii despre carte, aici




De acelasi autor la Polirom:




Noaptea cind cineva a murit pentru tine (2010)





Memorii din biblioteca ideala (2013)






Mai multe detalii despre Bogdan Suceava, aici.