Maia Morgenstern

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriBucuresti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6716

Voteaza & Distribuie

Descriere

Maia Morgenstern, pe numele sau complet Maia Emilia Ninel Morgenstern, s-a nascut pe 1 mai 1962 la Bucuresti si este o actrita romanca deosebita, care a aparut si apare in numeroase spectacole de teatru, avand multe colaborari prin tara, dar si interpretari in multe filme.


Maia Morgenstern este o femeie puternica, incapatanata si ambitioasa, fapt demonstrat de drumul de succes al carierei sale. Actrita a fost casatorita de doua ori si are trei copii: Eva Leea Cabiria, Ana Isadora si Tudor Aaron, al treilea urmandu-i drumul, fiind si el pasionat de teatru.





Maia Morgenstern


Maia Morgenstern



Actrita s-a nascut intr-o familie evreiasca, la Bucuresti, studiile si le-a facut la Academia de Teatru si film, insa a inceput sa joace in diverse piese, fie ele de la scoala, inca de la 14 ani. A jucat, dupa terminarea facultatii, la Teatru Tineretului din Piatra Neamt.


Dupa 1988 a inceput sa joace la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, apoi a jucat alaturi de trupa de la Teatrul National „Ion Luca Caragiale". Unele roluri remarcante ale actritei sunt Lola Lola, din "Ingerul Albastru" si Kathleen Hogan in "Park Your Car in Harvard".


In cinematografie a debutat in anul 1983, in filmul regizat de Maria Callas Dinescu, "Prea cald pentru luna mai". Filmul care i-a adus recunoastere a fost "Balanta", in regia lui Lucian Pintilie, film care i-a dat notorietate internationala, a ajuns sa fie numita "Steaua de Maine" si a primit si importanta distinctie din partea Academiei Europene de Film, Premiul Felix.





Maia Morgenstern in


Maia Morgenstern in "Patimile lui Hristos"




Alte filme prin care actrita a devenit cunoscuta publicului roman, dar si celui strain, sunt "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Patimile lui Hristos" etc.


Rolul sau din "Patimile lui Hristos", film regizat de Mel Gibson, a fost foarte controversat, precum a fost intreaga productie cinematografica. Se pare ca regizorul a luat in calcul un aspect foarte interesant atunci cand a ales ca Maia sa joace rolul Fecioarei Maria.


Este vorba de faptul ca in germana, Morgenstern inseamna "Luceafarul de dimineata", nume dat personajului interpretat de Maia in film, Mariei. Maia Morgenstern a fost una dintre putine actrite romanesti care au reusit sa patrunda cu succes in cinematografia din strainatate.



Din anul 2010, Maia Morgenstern este ambasador pentru Alianta Civilizatiilor in Romania, iar in anul 2011, "Steaua diminetii" a primit o stea pe Walk of Fame-ul romanesc, care se afla in Piata Timpului din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, George Ivascu, director al Teatrului Metropolis, a precizat ca Maia reprezinta un "brand romanesc" cu care chiar ne putem mandri.


Se pare ca ziua in care actrita a primit aceasta stea nu a fost aleasa intr-un mod intamplator, ci darul a venit chiar la cea de-a 49-a adniversare a sa, fapt ce a facut ca totul sa fie si mai incarcat de emotie, atat pentru ea, cat si pentru cei care i-au oferit distinctia.





Maia Morgensten si Steaua de pe Walk of Fame


Maia Morgensten si Steaua de pe Walk of Fame (foto: evz.ro)




In timpul sau liber, in special in vacante, Maia Morgenstern prefera sa fie alaturi de copiii ei. Nu s-ar aventura prin zone montane, prefera sa mearga la mare, iar in vacante ii place foarte mult sa citeasca, sa se joace cu copiii ei si sa profite de timp pentru a se odihni. Tarile pe care si le-ar dori sa le viziteze sunt Islanda si Groenlanda, mai mult din curiozitate, pentru a afla cum traiesc oamenii acolo.


Locul unde i-ar placeas a joace teatru ar fi Cracovia, caci acolo, spune actrita in cadrul unui interviu, "viata teatrala mi se pare grozav de incitanta".


Dintr-un interviu de pe liternet.ro, aflam ca atunci cand a debutat, la varsta de 14 ani, actrita si-a scris singura textul si a avut un mic spectacol in cadrul serbarilor scolare. In acele momente a simtit atat spaima, cat si trac, emotii de la care au pornit gandurile de mai tarziu legate de teatru.


Tot aici aflam ca Maia Morgenstern se considera un actor ce poate sa fie parte din visul celui care creeaza teatru. Despre Lucian Pintilie, cu care a lucrat la filmul "Balanta", actrita a spus ca stia sa ii dea senzatia ca poate, ca poate mai mult si avea sansa sa greseasca, sa aplice idei, sa invete.