Instincte sau informatii concrete in luarea deciziilor?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2463

Voteaza & Distribuie

Descriere

Consumatorii care se bazeaza pe instinct in general, in mai toate aspectele, au tendinta de a merge pe mana a ceea ce simt chiar si atunci cand sentimentele si instictul nu au de-a face cu decizia pe care trebuie sa o ia. In virtutea ideii ca un sentiment bun intr-o anumita privinta ii va ghida catre alegerea corecta, oamenii pun la inaintare feeling-ul atunci cand vine vorba de cumparaturi, schimbarea jobului sau chiar casatorie.




Luarea deciziilor - instinct sau informatie?


Luarea deciziilor - instinct sau informatie?




Psihologii ne anunta ca, in ciuda aparentelor, increderea in instincte nu tine neaparat de personalitate, ci mai degraba de experientele anterioare, de cutuma sociala si de obiceiurile culturale. Astfel, daca persoana respectiva are o rata de succes ridicata in ceea ce priveste luarea deciziilor bazandu-se pe ceea ce simte ca e bine, atunci va continua sa procedeze la fel, bizuindu-se pe istoricul reusitelor.


Ce anume ii determina pe oameni sa actioneze in virtutea instinctelor?

Oamenii au tendinta de a extinde aceasta maniera de a lua deciziile in toate domeniile si aspectele vietii. Cand trebuie sa cumpere un tricou, pun in balanta felul in care se simt purtandu-l si pretul acestuia. Cand se casatoresc (vezi casatoriile interreligioase), o fac pentru ca simt ca este cel mai bun lucru pentru ei sau pentru ca partenerul de viata are o stare materiala buna, inspira siguranta si este fidel. Isi achizitioneaza o casa bazandu-se pe pretul bun si locatia excelenta sau pe sentimentul pe care-l au cand o viziteaza.




Intuitie vs informatii concrete


Intuitie vs informatii concrete




Nu de putine ori, auzim ca cineva si-a luat un apartament despre care spune "am un feeling bun, am simtit ca e pentru mine si ca trebuie sa il am". Ce anume ii determina pe oameni sa actioneze in virtutea instinctelor si cum aleg ei sa se bazeze pe ceea ce simt in detrimentul informatiilor obiective, in varii situatii?


Increderea in instincte merge mana in mana cu convingerea ca aceste instincte reprezinta o sursa suficienta de informatie credibila. Altfel spus, oamenii considera ca este de ajuns un sentiment bun in privinta unui lucru si nu mai au nevoie de alte lamuriri sau detalii pentru a-si continua demersul.


Avantajele si dezavantajele increderii in instincte

Exista avantaje si dezavantaje in alegerea bazata pe instincte. Cei care au incredere in feeling-ul propriu au tendinta sa respinga in mod natural ofertele care nu par a fi de incredere. In mod evident, este o metoda deloc rationala, cu probabilitate mare de esec. Iata, insa, ca uneori, statisticile se pot insela. De cele mai multe ori, un sentiment negativ avut in legatura cu o anumita situatie se dovedeste a fi bine intemeiat. Pe de alta parte, aceasta tendinta deloc obiectiva ii incurajeaza pe adeptii ei sa mearga mai departe pentru ca simt ca va fi bine, chiar daca toate datele pe care le au le indica contrariul. Exemple intalnim la tot pasul: jocul la bursa, achizitionarea riscanta a unor terenuri sau imobile, creditele la banca etc.


Oamenilor nu le trebuie multe argumente pentru a lua in calcul sentimentele. Simpla relevanta a lor bazata pe istoric incununat de succese este de ajuns. Un aspect interesant este legat de finalitatea deciziilor luate in baza sentimentelor. Paradoxal, cei care incearca sa vizualizeze viitorul au mai multe sanse de a prezice corect daca iau in calcul factorul instinctual decat cei cu slaba incredere in propriile instincte.




Luarea deciziilor in virtutea instinctelor comporta avantaje si dezavantaje


Luarea deciziilor in virtutea instinctelor comporta avantaje si dezavantaje




Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca feeling-ul care le ghideaza deciziile se bazeaza nu neaparat pe rata de succese din trecut, ci mai degraba pe intregul bagaj de cunostinte si informatii pe care l-au acumulat in timp. Practic, au adunat in mod constient si inconstient date iar oracolul lor emotional interior le-a stocat si le scoate la suprafata sub forma de presentimente negative sau pozitive fata de o anumita situatie sau fata de viitor.


Teoriile psihologilor in privinta acestui domeniu de nisa sunt multiple si toate par a avea o finalitate corecta. Acest lucru releva unicitatea si individualitatea fiecaruia si demonstreaza ca generalizarea nu se aplica decat grupurilor, nu si oamenilor in ansamblul lor.