Taxa de poluare in 2012

Detalii

CategoriiSport
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1495

Voteaza & Distribuie

Descriere




Ce aduce nou nou aceasta lege?



Persoanele care vor cumpara in acest an o masina second hand, cu norma de poluare Euro 5, inmatriculata pana in 31 decembrie 2010, vor fi obligate sa plateasca taxa de poluare, reiese din normele de aplicare a taxei auto aprobate de Guvern.


Aceste autovehicule erau scutite, pana acum, de plata taxei de poluare, deoarece la momentul inmatricularii, cuantumul rezultat in urma calcularii acesteia a fost egal cu "0″.


"Eu am masina noua, cumparata in 2010, cu norma Euro 5, pentru care atunci nu am platit taxa auto, pentru ca era scutita de plata acestei taxe. Daca vreau sa o vand acum, cumparatorul va trebui sa plateasca taxa auto", ceea ce incalca principiul neretroactivitatii legii civile in timp.


Sunt de parere ca, noua lege nu are la baza principiul "poluatorul plateste" asa cum spun autoritatile. Sa luam exemplul masinilor Euro 5, inmatriculate pana la 31 decembrie 2010, la vanzarea carora in 2012 este obligatorie plata taxei auto, in timp ce pentru o masina inmatriculata inainte de 2007, care polueaza puternic, nu se va plati taxa auto daca nu este vanduta.


Nu poluatorul plateste, noua taxa este de fapt o taxa la tranzactie. Pentru o <<epava-- inmatriculata inainte de 2007 si care polueaza puternic, daca nu este vanduta, nu se plateste taxa auto.


Actuala lege privind taxa auto stabileste ca taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor incepand cu data de 13 ianuarie 2012.




Ce se intampla cu procentul de 25% din taxa? Se vor primii banii inapoi sau nu?

Formularele-tip prin care soferii romani pot solicita returnarea diferentei de taxa auto platita dupa data de 1 iulie 2008, se gasesc, la Directia Generala a Finantelor Publice.


Deasemenea aveti la dispozitie, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de catre organele fiscale.


Fiscul a stabilit, de asemenea, modelul si continutul formularelor necesare, in functie de specificul contractului, de leasing, vanzare directa etc.


In realitate recuperarea celor 25% nu exista cel putin nu in acest cuantum mai multi posesori de autoturisme au aflat, ca restituirea diferentei la taxa de poluare nu este decat inca o pacaleala lansata de Guvernul PDL. Functionarii de la ghiseele Directiei Ge-nerale a Finantelor Publice explica fiecarui proprietar de masina ca, de fapt, taxa a fost mai mica in 2007 – 2011 decat in 2012 si nu isi mai pot recupera niciun leu. Mai „norocos", un proprietar a aflat ca statul ii va restitui „imensa" suma de 3 lei.




De ce sa deschideti un proces pentru recuperarea sau evitare taxei?

Deschideti un proces sa vi se restituie ceea ce platiti abuziv, ilegal as putea spune deoarece taxa de poluare a fost declarata ca fiind in neconcordanta cu normele europene de catre Curtea Europeana de Justitie si indiferent in ce forma va fi mentinuta sau ce denumire are sau va avea acesta taxa tot ilegala va fi.


Din pacate singura sansa pentru dumneavoastra pentru a evita sau recupera aceasta taxa de poluare este – deschiderea acestui proces privind recuperarea sau evitarea taxei.




Ce prejudicii ne aduce noua taxa?

In primul rand va limiteaza un drept deja castigat. De exemplu: Guvernul impiedica prin noua reglementare posesorii de masini Euro 5 care nu au fost scutiti de plata taxei de poluare in anii trecuti sau cei care si-au inmatriculat masina inainte de 2007 sa nu vanda masina la un pret real, pret ce este diminuat de catre aceasta taxa de transcriere a dreptului de proprietate pe care trebuie sa o plateasca viitorul proprietar.


Acesta lege incalca principiul nerectroactivitatii legii civile in timp conform art. 6 din Codul Civil - adica actele si faptele juridice incheiate inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheieri sau in cazul nostru la data primei inmatriculari a masini respective.


In ceea ce priveste masinile inmatriculate in UE si sunt reinmatriculate in Romania este esential sa nu se plateasca taxa de poluare, acest lucru fiind in contraditie cu principiul dublei impuneri ganditiva ce s-ar intampla daca se va plati taxa de poluare pentru un autovehicul revandut in mai multe state membre.


Diferenta de aplicare a taxei, introduce un regim fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse in Romania din Comunitatea Europeana in scopul reinmatricularii lor in Romania, in situatia in care acestea au fost deja inmatriculate in tara de provenienta.


Mai mult decat atat in art. 5 din noul cod civil este stipulat – prioriatea dreptului european fata de reglementarile interne indiferent de calitatea sau statutul partilor implicate in proces.


Cristian Deca


0ffice@decalex.ro


0757.269.874


Mai multe pe www.indrumari-juridice.eu