Istoria jocurilor de noroc: Ce trebuie să știi

Detalii

CategoriiDivertisment
Tagurijocuri de noroc, pacanele
Ultima actualizareLuni 20 decembrie 2021
Vizualizari553

Voteaza & Distribuie

Descriere

Practicarea jocurilor de noroc reprezintă un hobby pentru sute de milioane de oameni. În unele țări, unul din patru oameni a jucat la un cazinou fizic sau online. Atracția pe care gamblingul o exercită asupra noastră ține de efectul pe care imprevizibilul și existența unei potențiale recompense îl au asupra minții. De aceea, păstrarea echilibrului dintre joc și responsabilitate a fost mereu o provocare pentru pasionați. Istoria ilustrează apetența oamenilor pentru jocurile de noroc, dar și modul în care acestea au evoluat odată cu schimbările socio-culturale. Descoperă în continuare ce trebuie să știi despre trecutul jocurilor de noroc și ce ne transmite acesta despre viitor.

Jocurile de noroc în Antichitate

Se consideră că primele jocuri de noroc au apărut în Paleolitic, înainte de apariția scrisului. Deja în anul 3000 î.Hr. exista zarul cu șase fețe, după cum dovedesc izvoarele mesopotamiene. Tot în Mesopotamia au apărut și precursoarele jocului de table. În China, clădiri dedicate jocurilor de noroc au apărut încă din mileniul 1 î.Hr. În general, se paria pe lupte de animale și se jucau loterii. Vasele grecești și romane ilustrează jocuri cu zaruri și arșice.

Jocurile de noroc înainte de Epoca Modernă

În Evul Mediu

În Evul Mediu apar noi activități care se bazează pe noroc. Cărțile de joc apar în China, în secolul al IX-lea și se răspândesc repede în lume, ajungând și în Europa. Aici capătă simbolurile pe care le cunoaștem astăzi, ca rege, regină, as, etc. Jocurile de noroc nu rămân doar apanajul nobilimii, ci și al muncitorilor și țăranilor. În prima jumătate a zilei de luni, de exemplu, atelierele se transformau în locuri de petrecere, unde ucenicii serveau băutură și meșterii jucau cărți și alte jocuri de noroc.

Apariția cazinourilor

Totuși, cele mai importante locuri pentru gambling erau saloanele. Acolo se socializa, se făceau alianțe și afaceri și se cheltuiau bani. Și unii boieri români erau împătimiți ai jocurilor de noroc, mai ales în epoca fanariotă. Cu timpul, gamblingul a devenit activitatea preponderentă în saloane, iar în Veneția au apărut primele cazinouri, numite Ridotto. Curând, cazinourile se răspândesc pe tot continentul și apar jocuri pe care le regăsim și în cazinourile de astăzi, ca ruleta sau baccarat.

Jocurile de noroc în Epoca Modernă

Revoluția Industrială

Odată cu Revoluția Industrială, etica protestantă a muncii a devenit predominantă, așa că au apărut mișcări de interzicere a jocurilor de noroc și de culpabilizare a jucătorilor. Chiar dacă munca a devenit mai eficientă, oamenii nu au renunțat la gambling. Cazinourile s-au înmulțit în continuare și au apărut noi jocuri care vor domina universul gamblingului, ca pokerul și păcănelele mecanice.

Avântul industriei de gambling

La începutul secolului al XX-lea, industria de gambling ia un avânt formidabil și apar orașe dedicate acesteia, ca Las Vegas, Reno, Macao. Păcănelele devin populare, iar în a doua jumătate a secolului apar și variantele electronice. Adevărata revoluție în gambling se petrece însă odată cu apariția internetului. Cazinourile online scot din calcul distanța și programul orar, oferind confidențialitate absolută. Jocurile devin accesibile de oriunde și oricând, câștigă în varietate și apar chiar și păcănele gratis cu speciale.

Acestea pot presupune niște costuri care intră în răspunderea ta, pe care le afli citind regulamentul ofertelor. Avântul industriei de gambling vine și cu o conștientizare crescută a pericolelor asociate. Astăzi, orice jucător are la îndemână informații despre jocul responsabil. Timpul și bugetul de joc trebuie limitat, iar gamblingul privit doar ca o distracție.

Gamblingul este cumva parte din istoria lumii. Indiferent de vremuri, tehnologie sau legi, jocurile de noroc s-au adaptat.

Sursa foto: pexels.com/photo/people-playing-poker-3279695/