Mein Kampf de Adolf Hitler

Mein Kampf de Adolf Hitler

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6960

Voteaza & Distribuie

Descriere

mein-kampf-adolf-hitlerMein Kampf este o lucrare scrisa de Adolf Hitler intre 1924 si 1925, in timpul detentiei sale in inchisoarea de la Landsberg. Este in acelasi timp un document autobiografic, povestea nasterii si a dezvoltarii primului partid nazist, dar si un eseu si manifest politic care enunta bazele ideologice ale programului politic al lui Hitler. Mein Kampf exprima mai multe ambitiil dificil de separat: dorinta de asimilare culturala a evreilor (exterminarea fizica nefiind adusa in discutie la acea vreme) si a tiganilor in numele unei teorii rasiale, al unui militarism expansionist si de o renastere nationala a germanilor.

Mein Kampf anunta, in mod clar, programul partidului nazist, care se bazeaza pe dorinta de a reuni teritoriile germanice intr-un singur stat (pangermanismul), precum si necesitatea de a asigura, in Europa de Est, un "spatiu vital" german. Include amenintari specifice, care l-au facut pe Papa Pius al XII-lea sa declare in 1929: „Fie ma insel intr-adevar, fie lucrurile nu se vor termina bine. Aceasta fiinta este intru totul posedata de ea insasi: tot ce spune si scrie poarta amprenta egoismului sau, este un om care calca peste cadavre si striveste tot ce-i apare in cale. Nu pot sa inteleg de ce atat de multi oameni din Germania, chiar dintre cei mai buni, nu vad asta sau cel putin nu trag nici o concluzie din ceea ce scrie si spune acest om. Care dintre toti acesti oameni a citit Mein Kampf?

Asadar, iata cateva aspecte mentionate in condamnabila lucrare a lui Adolf Hitler:

* Harta Europei dupa Tratatul de la Versailles este inacceptabila, deoarece duce la colapsul imediat al popoarelor din cultura germana.

* Austria si minoritatile germane din Cehoslovacia si Polonia trebuie sa fie reatasate Germaniei intr-un singur spatiu geografic, „Marele Reich" (Großdeutsches Reich): „O fericita predestinare a facut sa ma nasc la Braunau-am-Inn, un sat asezat chiar la frontiera dintre cele doua state germane a caror fuziune ne apare ca sarcina esentiala a vietii noastre, pe care trebuie sa o urmarim prin toate mijloacele."

* Pentru a asigura inflorirea poporului german unit, el pledeaza pentru cucerirea teritoriilor in stilul cavalerilor teutoni: „sa cucerim cu sabia germana pamantul pe care plugul german ar trebui sa sadeasca graul pentru painea zilnica a natiunii."

* Acest lucru necesita o rearmare a tarii pentru a realiza o autosuficienta economica printr-o serie de cuceriri teritoriale.

* Noua renastere a natiunii germane va trebui sa fie facuta in detrimentul unor teritorii din Rusia, ale unor tari din Europa Centrala si de pe Dunare, dar, si la vest, in detrimentul Frantei pe care o considera „un dusman inexorabil si de moarte al poporului german".

Urmatoarele puncte sunt discutate in Mein Kampf, dar nu neaparat in aceasta ordine:* Hitler a inceput prin a aminti ca el s-a nascut la granita austro-germana, lucru in care vede un semn al destinului cum ca trebuie sa unifice popoarele limbii germanice, si in special ca trebuie sa "readuca Austria la patria germana", in conformitate cu principiul ca „acelasi sange apartine aceluiasi popor". Unificarea germana este privita ca premisa pentru dezvoltarea unei politici coloniale, care este o preconditie pentru prosperitatea economica si demografica. „Atunci cand frontierele Reich-ului vor include toti germanii, daca acesta va fi incapabil sa-i hraneasca, nevoia acestui popor va da nastere dreptului sau moral de a dobandi teritorii straine. Plugul va lasa atunci locul sabiei, si lacrimile razboiului vor pregati painea de zi cu zi a viitorului".

* In timpul unei scurte detasari la Berlin de la sfarsitul anului 1916, Hitler "descopera" ca „birourile erau aglomerate cu evreii. Aproape toti secretarii erau evrei, si fiecare evreu era secretar. Am fost uimit de abundenta poporului ales si nu m-am putut abtine sa nu compar numarul lor cu cel al reprezentantilor lor pe front". Potrivit lui Hitler, evreii nu sunt doar niste lasi, ci, mai mult, acestia exploateaza din punct de vedere economic poporul german pentru propriul lor profit si isi ascund aceasta activitate prin incercarea de a crea discordie (Bavaria impotriva Prusiei, greva munitiilor, etc.) .

* Pe plan organizatoric, nu-si ascunde interesul pentru Biserica Catolica pe de o parte, si ura fata de religia iudaica pe de alta parte, institutii care au depasit cu mult mii de ani de existenta.

* Hitler arata o admiratie deosebita pentru modul in care ierarhia catolica si-a mentinut dominatia asupra credinciosilor: „negand in mod sistematic fapte stiintifice care o contrazic."

* In schimb, el denunta viziunea crestina ca fiind nociva si submineaza calitatile unice ale germanilor.

* A dezvoltat propria sa teoria asupra caderii civilizatiilor anterioare: dominatia se traduce prin extinderea teritoriala, ceea ce duce la incrucisarea raselor, ceea ce si ea se traduce printr-o „degenerare a rasei initiala" si, in cele din urma prin decadenta.

* Dezvolta si viziunea proprie a rasismului: oamenii „inferiori" nu pot spera sa supravietuiasca decat prin incrucisarea cu oamenii „superiori".

* El povesteste despre noaptea in care "adevarul s-a nascut in mintea lui" si in care "a inteles, plangand pana dimineata, ca poporul evreu lucra la distrugerea deliberata a Europei si a Germaniei, in special."

* Hitler isi anunta pozitia sa cu privire la rapoartele si propaganda partidului: cu cat propaganda este mai eficientam cu atat este mai putina nevoie de membri ai partidului.

* Conform Mein Kampf-ului:
- persoanele cu handicap trebuie eliminate
- "popoarele inferioare" ar trebui sa fie subjugate „popoarelor superioare" (poporului german);
- orice alt popor "superior", in afara de cel german, daca exista, trebuie sa fie, de asemenea, eliminat imediat, deoarece este periculos. Casatoriile mixte sunt un alt mod de a neutraliza amenintarea lor, dar costul ar fi pierderea identitatii „de rasa". Ar trebui sa fie interzis si amestecul rasial si ar trebui ca popoul amenintat sa il elimine pe celalalt.

Mein Kampf a fost tradus in 16 limbi, dintre care 12 de catre editorul oficial. Din motive politice, versiunile traduse au fost de multe ori cenzurate, modificate sau inexacte. Drept urmare, se regasesc numeroase divergente ideologice si semantice, cateodata doar pentru a face lizibile si coerente unele variante care nu aveau nici un sens.

Incepand cu 1933, cartea devine o referinta politica si este editata in mai multe formate, inclusiv in alfabetul braille.