Hajj sau pelerinajul la Mecca

Detalii

CategoriiReligie
TaguriReligie
Ultima actualizareJoi 16 martie 2023
Vizualizari8966

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hajj este unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului, care sunt cele cinci datorii pe care fiecare musulman trebuie sa le indeplineasca pentru a fi un adept adevarat al Islamului. Acesta este pelerinajul la Mecca - cel mai sfant oras pentru toti musulmanii din lume. Fiecare musulman capabil sa se deplaseze ar trebui sa faca cel putin o calatorie la Mecca in timpul vietii sale. Cu toate acestea, daca nu poate merge singur, poate trimite pe altcineva in numele sau. De fapt, Islamul spune ca un individ nu ar trebui sa faca pelerinajul la Mecca daca aceasta calatorie provoaca neplaceri membrilor familiei sau prietenilor sai. Pelerinajul Hajj incepe in a 7-a zi de Dhu al-Hijja - ultima luna din calendarul islamic - si se incheie in a 10-a zi a aceleiasi luni.

Originea pelerinajului la Mecca

Kabahul este cladirea in forma de cub din Sfinta Mecca spre care musulmanii trebuie sa se intoarca cu fata in timp ce se roaga. Se crede ca Dumnezeu i-a cerut lui Ibrahim (Avraam) si fiului sau, Ismail, sa construiasca Kabahul ca punctul spre care toti credinciosii din lume sa convearga pentru a-si demonstra credinta in Atotputernic. Inainte ca Profetul Mahomed sa-si faca pelerinajul in secolul al 7-lea, se crede ca triburile din intreaga Arabie (unele chiar adepte ale crestinismului), au facut pelerinaje anuale la acest lacas sfant. In acele vremuri, Kabahul, numit si Zilele Ignorantei, continea numerosi idolii si totemuri ale diferitelor triburi. Cu toate acestea, cand Mahomed a facut primul sau pelerinaj de la Medina la Mecca, impreuna cu adeptii sai musulmani, a curatat lacasul de toti idolii si a facut din Kabah casa unui singur Dumnezeu. De atunci Hajj-ul a devenit unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului.

Cum se face Hajj-ul?

Ritualurile Hajj-ului, pelerinajul la Mecca, celebreaza diferite fapte ale Profetului Ibrahim, ale sotiei lui, Agar, si a fiului lor, Ismail, care reflecta credinta lor in Dumnezeu. Cu toate acestea, Hajj este, de asemenea, perceput ca un act in care musulmanii din intreaga lume sunt solidari unii cu altii in credinta lor intr-un singur Dumnezeu, Allah. Pelerinajul la Mecca este marcat de urmatoarele ritualuri:

* Ihram-ul:
De indata ce pelerinii ajung la marginea Meccai, intra in starea de Ihram sau de puritate. In aceasta stare, barbatii poarta ca imbracaminte doua panze albe, fara cusaturi si o pereche de sandale. Femeile poarta un hijab modest, care le lasa mainile si fetele descoperite. Ihram-ul nu numai ca semnifica starea de puritate in care intra pelerinii in timpul Hajj-ului, dar intareste egalitatea tuturor in ochii lui Dumnezeu, inlaturand orice indiciu extern al diferentelor culturale sau financiare.

* Umrah-ul:
In prima zi a pelerinajului, credinciosii fac primul lor „Tawaf", care este inconjurul Kabahului de sapte ori in sens invers acelor de ceasornic si sarutarea Pietrei Neagre dupa fiecare tur. Dupa care, in aceeasi zi, pelerinii umbla intre dealurile Safa si Marwah de sapte ori, asemeni lui Agar cand cauta frenetic apa pentru fiul ei insetat. De asemenea, beau apa sfintita de la izvorul Zamzam, despre care se crede ca i-a fost dezvaluit lui Agar de catre un inger.

* Calatoria la Arafat si Muzdalifah:
Pelerinii petrec a doua zi la Mina. In a treia zi ajung la Arafat, unde recita din Coran langa Muntele Arafat, si unde se presupune ca profetul Mohamed a tinut ultima sa predica. Cunoscut sub numele de Wuquf, acest ritual este considerat a fi cel mai important aspect al pelerinajului la Mecca. De indata ce apune soarele, pelerinii pleaca spre Muzdalifah de unde aduna pietre pentru urmatorul ritual din Mina.

* Ramy Al-Jamarat:
La Mina, pelerinii fac Ramy Al-Jamarat-ul, cunoscut si sub numele de „aruncarea cu pietre in diavol", in care arunca sapte pietricele inspre pilonii ridicati la Mina. Acest gest semnifica refuzul lui Avraam de a-l asculta pe Diavol care incearca sa-l convinga sa nu-si sacrifice fiul pentru Dumnezeu.

* Eid al-Adha:
Dupa Ramy Al-Jamarat, pelerinii ii jertfesc un animal lui Dumnezeu, simbolizand dorinta lui Avraam de a-si sacrifica fiul.

* Ultimele Tawaf-uri:
In a 11-a zi a pelerinajului, credinciosii efectueaza un alt Tawaf az-Ziyarah la moscheea sfanta din Mecca. La pranz, arunca din nou sapte pietricele spre stalpii din Mina. In a 12-a zi, inainte de a parasi Mecca, pelerinii efectueaza Tawaf al-Wada, care este ultimul Tawaf.

In timpul ultimelor 14 secole, musulmanii din intreaga lume s-au strans cu milioanele la portile orasului Mecca pentru a face pelerinajul sfant al Hajj-ului si numarul lor pare a fi in crestere in fiecare an. Desi este un pelerinaj necesar pentru musulmani, acesta simbolizeaza virtutile precum sacrificiul de sine si credinta in Atotputernic, care sunt predicate de orice religie din lume.