Gripa porcina sau virusul A-H1N1 in Romania

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2488

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi poarta numele de gripa porcina, acest virus nu se ia de la porci sau mancand carne de porc. Este un virus uman si se raspandeste de la om la om. Se pare ca este o combinatie de trei virusuri si se raspandeste foarte rapid in toate colturile lumii.

Ceea ce o face atat de periculoasa e faptul ca oamenii n-au dezvoltat o imunitate impotriva ei si abia cu cateva luni in urma a aparut un vaccin impotriva virusului. Cei care au sistemul imunitar la pamant, nu conteaza ca sunt batrani, copii sau adulti, risca mult infectarea cu acest virus, daca intra in contact cu alte persoane care il au deja. Gripa porcina are aceleasi simptome ca si gripa obisnuita: temperatura ridicata la inceput, dureri musculare si o oboseala permanenta. Exista de asemenea si simptome tipice acestei gripe: tuse, gat iritat si nas infundat. Unii pacienti au acuzat si stari de voma, greata si diaree.

In Romania, prima alarma de gripa porcina s-a inregistrat la 1 mai 2009, dar a fost o alarma falsa deoarece, barbatul suspectat nu era infectat cu virusul A-H1N1. Primul caz de gripa porcina a fost insa confirmat pe 23 mai 2009, la o femeie de 30 de ani, care se intorsese din Statele Unite. Avand o forma usoara a gripei, pacienta s-a vindecat si nu mai prezenta riscuri pentru familie sau societate.

Situatia s-a agravat in august cand Ministerul Sanatatii a anuntat depistarea a inca 26 de cazuri de gripa porcina, iar numarul total al pacientilor infectati cu virusul a ajuns la 307. Situatia arata in felul urmator:

  • focar cu 4 cazuri confirmate in randul unor turisti reveniti din bulgaria;
  • focar cu 2 cazuri confirmate sosite din spania;
  • focar cu alte 2 cazuri confirmate sosite din spania;
  • focar cu 2 cazuri confirmate sosite din anglia;
  • 15 cazuri individuale revenite din diverse tari: spania (9), grecia (4), anglia (1), cehia (1);
  • 1 caz secundar, contact apropiat al unui caz confirmat saptamana precedenta.

In septembrie, numarul a ajuns la 339, iar epidemiologii au estimat ca aproximativ 4 milioane de romani se pot infecta cu virusul A-H1N1. Tot ei insa asigura populatia ca exista suficiente doze de vaccin pentru a preveni aparitia gripei. Vor fi vaccinati copiii din unitatile scolare, gravidele la cerere si personalul care lucreaza in domenii precum: aparare, granite, aeroporturi, hidrocentrale si personalul medico-sanitar.