Catedrala Sfantul Paul

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7427

Voteaza & Distribuie

Descriere

In timpul bataliei cu Marea Britanie, avioanele germane de razboi lanseaza un raid aerian nocturn foarte dur impotriva Londrei. Domul catedralei Sfantul Paul a fost gaurit de o bomba nazista, lasand altarul principal in ruina. A fost una dintre putinele ocazii in care Catedrala datand din secolul al 17-lea a suferit pagube majore pe timpul raidurilor germane neintrerupte asupra Londrei in toamna anului 1940. In conformitate cu traditia, un templu roman dedicat zeitei Diana era situat pe dealul Ludgate pe locul actualei Catedrale a Sfantului Paul.

In 604 dupa Christos, regele Aethelberht I i-a inchinat prima catedrala crestina Sfantului Paul. Acea catedrala a ars, iar cea care a substituit-o a fost distrusa de vikingi in 962. A treia catedrala a fost distrusa in incendiul din 1087, si a fost inlocuita de o mareata structura normanda care a fost finisata in secolul 13. In secolul 16, a patra catedrala a ramas in paragina si a fost distrusa de un incendiu, si a fost avariata ulterior pe timpul razboaielor civile engleze din secolul 17.

In anii 1660, arhitectul englez Sir Christopher Wren a fost desemnat sa repare catedrala, dar Marele Incendiu al Londrei a intervenit, distrugand vechea catedrala Sfantul Paul in 1666. Ca urmare a incendiului, Wren a proiectat noua Catedrala Sfantul Paul ,cu duzini de noi biserici inlantuite in jurul ei ca satelitii. Catedrala a fost opera de arta a lui Wren, avand un design baroc si un dom proeminent si impozant. Wren insusi a plasat piatra de temelie a bisericii in anul 1675, iar in 1710, a pus piatra finala la locul sau. Cand arhitectul a murit in anul 1723, el a fost inmormantat cu o ceremonie fastuoasa in Catedrala Sfantul Paul.

O inscriptie din apropierea mormantului sau spune: Lector, si monumentum requiris, circumspice— care tradusa din limba Latina inseamna:"Cititorule, daca cauti un monument, uita-te in jurul tau". Multi alti cetateni britanici de renume i s-au alaturat ulterior in criptele Catedralei, inclusiv eroi militari precum Lord Nelson si Ducele de Wellington. Catedrala Sfantul Paul a devenit o inspiratie pentru poporul britanic pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In batalia cu Marea Britanie ,bombardierele germane au incercat sa bombardeze Marea Britanie pana la capitulare, lovind Londra si alte orase importante, dar Catedrala Sfantul Paul a scapat in mod miraculous distrugerii majore cauzate de bombe, desi cladiri istorice din apropiere au fost nimicite, ajungand doar pietris. Imagini cu Catedrala Sfantul Paul inconjurata de flacari si fum au devenit un simbol al spiritului neinfrant al Marii Britanii.

Brigazile de aparare civila, inclusiv Protectia Anti-incendiu a Catedralei, au protejat structura de foc, si la un moment dat, un obuz neexplodat a fost inlaturat cu un mare risc de pe acoperisul Catedralei. In ciuda distrugerilor cauzate la data de 9 octombrie 1940, Catedrala a supravietuit raidului rapid ramanand aproape intacta. In 1944,clopotele Catedralei au sunat pentru a sarbatori eliberarea Parisului, iar in 1945, slujba religioasa care marca sfarsitul razboiului in Europa a fost sustinuta de participarea a 35.000 de oameni.