Curiozitati despre veninul scorpionilor

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12884

Voteaza & Distribuie

Descriere






scorpion


veninul scorpionilor



Teama de scorpioni raspandinta printre oameni a inspirat numerosi producatori de filme sa prezinte scorpionul ca intruchiparea raului in filmele lor. Aspectul feroce al scorpionilor poate fi creditat in clestii lor puternici si coada lor ucigasa.


Perceptia generala ca scorpionii se gasesc doar in desert este falsa. Acestia pot fi gasiti in mai multe habitate, inclusiv pesteri, pajisti si paduri tropicale. Scorpionii exista pe aceasta planeta cu mult inainte de oameni. Chiar si 420 milioane ani in urma, cu mult inainte de dinozauri, au trait scorpioni pe acest Pamant.



Scorpionii pot ajunge la o lungime maxima de 21 cm (Hadogenes troglodytes), insa exista scorpioni care masoara doar putin peste 9 mm (Microtityus waeringi). Exista mai mult de 1000 de specii de aceste arahnide, dar interesant este ca numarul de specii de scorpioni care se pot dovedi fatali pentru om este mai mic de 50.


Curiozitati despre veninul scorpionilor

Veninul unui scorpion poate fi letal dar poate fi, de asemenea, salva o viata.


Ce contine veninul scorpionilor?

Veninul scorpionilor este compus dintr-o multitudine de constituenti. Cercetatorii inca incearca sa identifice compozitia veninului scorpionilor. Veninul, in general, include:


* neurotoxine

* apa

* enzime

* histamina

* saruri

* serotonina

* inhibitori de enzime

* peptide


Cum actioneaza veninul asupra organismului uman?

Toti scorpionii sunt otravitori, dar dupa cum am mentionat mai devreme, nu toate speciile pun in pericol viata oamenilor. Consecintele intepaturii unui scorpion sunt diferite in functie de specie. O insecta poate muri in urma unei intepaturi a unui anumit scorpion, dar un om nu.


In cazul unei intepaturi de scorpion, veti experimenta, de obicei, efecte localizate cum ar fi umflare si sensibilitate. In cazul in care intensitatea veninului este mare, atunci va puteti confrunta cu efecte sistemice, care includ cresterea temperaturii corpului, amorteala si durere severa. In cazurile cele mai grave, o intepatura de scorpion ar putea duce la coma sau deces.


Atunci cand un scorpion isi injecteaza veninul in victima, neurotoxinele din venin declanseaza eliberarea hormonilor „lupta-sau-zbori" (catecolamine) in cantitati mari. Eliberarea masiva a acestor hormoni perturba functionarea normala a organismului. Deci, in realitate, veninul scorpionului ne determina organismul sa se intoarca impotriva noastra.


Care sunt utilizarile veninului de scorpioni?

Cercetarile asupra veninului scorpionilor, care se desfasoara de mai multe decenii, au demonstrat potentialul medical al veninului scorpionului. Utilizarea comerciala a drogurilor realizate din venin de scorpion nu a inceput inca, dezvoltarea acestor medicamente fiind inca in stadiul de cercetare. Cercetatorii afirma ca:



* Veninul scorpionilor poate fi folosit pentru a face antivenin.

* Poate fi folosit la fabricarea analgezicelor.

* Poate fi utilizat pentru a mari rata de succes a transplanturilor de inima.

* Pesticidele „eco friendly" se pot face folosind venin.

* Lupusul si poliartrita reumatoida ar putea fi vindecata cu ajutorul veninul de scorpioni

* Poate fi folosit pentru a ajuta la intarirea imunitatii.


Scorpioni letali

Mai jos sunt prezentate speciile de scorpioni cele mai periculoase:


* Scorpionul negru cu coada groasa




Scorpionul negru cu coada groasa


Scorpionul negru cu coada groasa



* Scorpionul galben palestinian




Scorpionul galben palestinian


Scorpionul galben palestinian



* Scorpionul cu coada groasa




Scorpionul cu coada groasa


Scorpionul cu coada groasa



* Scorpionul galben brazilian




Scorpionul galben brazilian


Scorpionul galben brazilian



* Scorpionul arizonian




Scorpionul arizonian


Scorpionul arizonian





Unii cercetatori sustin ca veninul unui scorpion poate ajuta chiar in lupta impotriva cancerului. Mai multe investitii facute in acest domeniu de cercetare vor conduce, probabil, la mari descoperiri medicale, implicand salvarea multor vieti. Un obstacol major in cercetare este lipsa de voluntari, iar acest lucru este evident, deoarece nimeni nu vrea sa i se injecteze veninul in organism pentru a se putea urmari cu exactitate efectele!