Cele 9 arte

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8910

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ideea de a clasifica artele i-a venit lui Hegel in timp ce isi facea notite pentru cursul pe care urma sa il sustina universitate. Dupa moartea sa, notele sale au fost compilate intr-o carte, "Estetica", in care se explica viziunea sa asupra relatiei dintre arta si lume.

- Prima arta: arhitectura
- A doua arta: sculptura
- A treia arta: pictura
- A patra arta: dansul
- A cincea arta: muzica
- A a sasea arta: poezia
- A saptea arta: cinematografia
- A opta arta: televiziunea
- A noua arta: benzile desenate.

Concret, aceasta inseamna ca arhitectura este pe primul loc, deoarece este arta care foloseste mai mult material si este limitata in exprimarea sentimentelor.

Pe locul 2 vom gasi sculptura, deoarece este o arta care se concentreaza in primul rand pe materiale cum ar fi lemnul, piatra, marmura, bronzul, printre altele, dar care lasa mai mult spatiu de exprimare.

Apoi vine pictura, unde prezenta emotiilor este si mai palpabila, urmata in aceasta ierarhie de dans, muzica si poezie.

Pentru Hegel, poezia era arta perfecte, deoarece plonja in cele mai profunde sentimente ale inimii, dincolo de material.

Hegel a murit inainte de nasterea cinematografiei. Sintagma "a saptea arta", vine prin urmare, de la un critic italian, Ricciotto Canudo, care a propus-o in 1912. Canudo a numit cinematografia a saptea arta deoarece este un amestec de material si estetica. Este cea mai „consumata" pentru ca incorporeaza cele cinci elemente de ale artei : limbajul, sunetul, imaginea, miscarea si interactivitatea.

Cat despre cea de-a opta arta, Roger Clausse a publicat in 1941 cartea Radioul, a opta arta. Astfel, televiziunea substituia radioul. Benzile desenate au primit titlul de a noua arta de la Morris, creatorul lui Lucky Luke, si de la Pierre Vankeer care au desenat timp de 3 ani benzi pentru rubrica intitulata A noua arta. Initial voiai sa foloseasca titlul A opta arta, insa aceasta deja exista si astfel si-au justificat alegerea numind-o „a noua".