Cina cea de taina

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15714

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 28 mai 1999, la Milano, Italia, dupa 22 de ani de munca de restaurare, Cina cea de taina, capodopera lui Leonardo de Vinci este expusa din nou. Cina cea de taina (Il Cenacolo sau L'Ultima Cena, in italiana) este o pictura a lui Leonardo da Vinci, dedicata patronului sau ducele Lodovico Sforza.

Pictura reprezinta scena ultimei cine a lui Isus, dupa cum este ea descrisa in Biblie. Pictura se bazeaza pe Evanghelia dupa Ioan 13:21, in care Isus anunta ca unul dintre cei 12 apostoli il va trada. Cina cea de taina este unul dintre cele mai cunoscute si valoroase tablouri din lume. Totusi, spre deosebire de alte picturi valoroase, aceasta nu a fost detinuta de nici o persoana privata, deoarece nu poate fi deplasata.

Lucrarea masoara 460 ╫ 880 cm si poate fi gasita in sala de mese a manastirii Santa Maria delle Grazie din Milano. Tema este una traditionala, insa interpretarea lui Leonardo i-a conferit mult mai mult realism si profunzime. Pe celalalt perete al salii se gaseste o fresca a crucificarii, pictata de Donati Montofano, la care Leonardo a adaugat cu tempera figuri ale familiei Sforza. Aceste figuri s-au deteriorat intr-o maniera similara cu Cina cea de taina. Leonardo a inceput sa lucreze la Cina cea de taina in 1495 si a finalizat-o in 1498 û totusi, in aceasta perioada nu a lucrat continuu la pictura amintita.