Care este rolul sosurilor în bucătărie și de ce să le folosești?

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare, retete culinare, retete mancare, sos
Ultima actualizareMarti 5 aprilie 2022
Vizualizari671

Voteaza & Distribuie

Descriere

De câte ori nu te-ai simțit mult mai atras de un preparat doar pentru că acesta era decorat cu un sos foarte aspectuos sau pentru că gustul preparatului se schimbă dramatic, atunci când îl consumi? Ei bine, află că sosurile au de fapt roluri multiple în preparate. Spre exemplu, în cultura occidentală sosul joacă un rol important în a îmbunătăți aroma preparatelor și vei găsi extrem de multe rețete care să nu conțină sos.

Același lucru este valabil și în bucătăria italiană, unde acele sosuri de rosii de la Supermercato.ro, dau o aromă cu totul deosebită multor preparate și sunt folosite atât pentru paste, cât și pentru pizza sau risotto. Hai să vedem totuși care este rolul sosurilor și de ce să le folosești pentru a te bucura de preparate mai aromate și mai apetisante.

Adaugă contrast gustului

Unele sosuri sunt folosite tocmai cu scopul de a contrabalansa un gust foarte pregnant sau pentru a aduce un contrast unui alt ingredient. Spre exemplu atunci când gătești o friptură de miel, un sos de portocale și mere ar putea face ca gustul pregnant al mielului să devină mai aromat și mai puțin intens. Sosurile care sunt făcut din anumite condimente au același rol, de aceea sosurile cu ierburi aromate sunt folosite în foarte multe preparate culinare.

Aduce echilibru

În funcție de sosul pe care îl folosești, unele preparate cu un gust neutru sau mai puțin pregnant, pot deveni mult mai gustoase atunci când te folosești de un sos, fie în momentul servirii fie atunci când îl gătești. Spre exemplu pentru creveți, un sos remoulade, conferă acestora un gust intens picant. Același lucru îl face wasabi pentru sushi.

Conferă textură

Există unele alimente care devin mult mai cremoase sau mai texturate atunci când te folosești de un sos la produsul finit. Spre exemplu anumite alimente moi precum crabul poate fi acompaniat perfect de un sos cu textură moale și fină.

Oferă aromă

Un sos potrivit va scoate în evidență esența fiecărui aliment și va oferi o aromă care vine să completeze gustul preparatului. Spre exemplu un sos acrișor de tarhon va spori dulceața unei fripturi dulci. Savoarea bogată a vitei va fi evidențiată de un sos de piper verde care imbogateste gustul acesteia.

Decorează și oferă un aspect apetisant

Sosurile pot face ca un preparat să fie nu doar mai aromat și mai gustos ci și mai aspectuos. Atunci când servești alimente mai puțin aspectoase sau care nu au culoare, atunci folosește-te de un sos pentru a înviora farfuria.

Oferă umiditate

Există unele alimente care au o textură mai uscată sau mai seacă, iar un sos vine perfect alături de acestea. Carnea sau peștele vor fi mult mai savuroase dacă sunt servite cu un sos alături. Preparatele la grătar merg cu o emulsie de unt sau muștar.