Cum sa-ti construiesti propriul aparat de aer conditionat

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari7082

Voteaza & Distribuie

Descriere

Va e imposibil sa suportati canicula ce vine odata cu anotimpul verii, dar nici nu vreti sa investiti o suma mare de bani intr-un aparat de aer conditionat de la magazin. Situatia pare fara rezolvare, insa lucrurile nu stau chiar asa de tragic. Iata cum poti sa-ti construiesti propriul aparat de aer conditionat acasa, fara a cheltui o avere pe cele din comert si pe montarea lor.

Cum sa construim un aparat de aer conditionat acasa?

Cum sa construim un aparat de aer conditionat acasa?

Un apartament dintr-un bloc, mai ales orientat catre sud sau vest, se va incinge pe parcusul zilei iar noaptea, peretii emana toata caldura acumulata. Chiar daca afara temperatura scade in timpul noptii, in casa este la fel de cald ca ziua. Clasicul ventilator nu face decat sa agite putin aerul si asa cald. Se impun masuri urgente de racorire pentru un somn linistit si odihna placuta.

Ce este, mai exact, aparatul de aer conditionat realizat acasa?
Practic, aerul conditionat poate fi obtinut acasa fara eforturi deosebite, fara freon si fara cheltuirea unei sume considerabile de bani. Nu trebuie sa uitam ca scopul sau principal este acela de racorire a aerului din camera. Nu va scadea considerabil temperatura din interior si in niciun caz nu va racori intreaga casa, insa atmosfera din jurul sau va fi cu siguranta mai suportabila.

Cu putina indemanare, reusiti sa realizati din obiecte relativ banale un adevarat aparat de aer conditionat care chiar functioneaza. Principiul ce sta la baza lui este extrem de simplu, si anume apa rece este recirculata printr-o tubulatura metalica, iar ventilatorul imprastie racoarea in incapere.

De ce aveti nevoie pentru a va construi aparatul de aer conditionat

Pentru a va construi propriul aparat de aer conditionat, aveti nevoie de cateva lucruri esentiale:
  • Un ventilator
  • Tubulatura (din cupru si plastic)
  • Gheata
  • Lada frigorifica pentru gheata
  • Pompa pentru acvariu
  • Coliere din plastic

Ventilator cu tubulatura de cupru atasata

Pasul 1: Ventilator cu tubulatura de cupru atasata

Instructiuni de realizare a aparatului de aer conditionat
Incepeti prin a fixa tubulatura de cupru de gratarul din fata al ventilatorului. Fixati tubul cu coliere de plastic, iar surplusul cozilor de coliere trebuie apoi taiat cat mai aproape de legatura cu putinta, pentru a nu intra in paletele ventilatorului in timpul functionarii. Un capat al tubulaturii din cupru se conecteaza la pompa de acvariu, iar celalalt capat trebuie imbinat cu tubulatura de plastic de aceeasi lungime.

Tubul de plastic se introduce in lada frigorifica, in care exista deja apa rece si cuburi de gheata. Introduceti si pompa de acvariu in lada, porniti-o si asigurati-va ca nu exista scurgeri de niciun fel. Daca observati ca, de-a lungul circuitului, se scurge apa pe undeva, opriti pompa si reparati imbinaturile.

Aparat de aer conditionat realizat acasa

Asa va arata propriul aparat de aer conditionat realizat acasa

Acum ca nu exista scurgeri de apa, puteti sa dati drumul ventilatorului. Aerul ar trebui sa fie racoros si proaspat. Singura grija pe care p aveti este sa verificati periodic ca pompa sa fie in permanenta acoperita de apa rece si cuburi de gheata. In rest, bucurati-va de propriul aparat de aer conditionat realizat acasa si de racoarea din camera, ignorand complet canicula de afara.