Charles Dickens

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5299

Voteaza & Distribuie

Descriere

Charles Dickens a fost unul dintre cei mai mari si influenti scriitori din epoca victoriana. S-a nascut la 7 februarie 1812 in portul Land (Portsea), Hampshire. Parintii lui au fost John Dickens, functionar in Oficiul de Plata al Marinei si Elizabeth. Charles a fost al doilea din cei opt copii ai familiei Dickens.



Familia lui Charles s-a mutat la Londra in 1814, cand acesta avea doar doi ani. Dupa doi ani, in 1816, familia Dickens s-a stabilit in Regatul Kent unde Charles si-a petrecut primii ani ai copilariei. Parintii l-au invatat sa citeasca si sa scrie si, de asemenea, l-a ajutat sa-si dezvolte capacitatile intelectuale. De la o varsta frageda, Charles a fost interesat de citirea cartilor si a avut propria sa colectie de carti in camera sa. El a citit carti de Robinson Crusoe, Roderick Random, Humphrey Clinker si Don Quijote etc.




Charles Dickens


Charles Dickens




Charles a urmat scoala Clover Lane din Chatham pentru aproximativ doi ani, dupa care familia s-a mutat la pe strada Bayham, Camden Town. Charles a fost admis la o scoala noua in Camden Town, care a avut propriile reguli stricte si regulamente. In jurul anilor 1822-1823, starea economica a familiei sale s-a inrautatit si Charles a fost nevoit sa intrerupa studiile.



El a fost trimis sa castige bani intr-un depozit de ghete, Hungerford Market, in Londra, pentru aproximativ doi ani. Familia lui a fost tinuta in inchisoarea debitorului Marshalea. Pe parcursul ultimilor doi ani de munca, Charles a fost nevoit sa suporte umilire, tratament social rau si alte conditii mizere care l-au intaratat impotriva situatiei in care era.



Mai tarziu in 1824, Charles a studiat la Wellington House Academy, Londra, pentru urmatorii doi ani si in 1827 s-a inscris la Scoala Mr. Dawson. In perioada 1827-1828 a lucrat ca si curier la un birou de lege. In acest timp, Charles nu a renuntat pasiunea sa pentru lectura, si intotdeauna a reusit sa-si faca timp pentru a citi dupa ce termina lucrul.



Din 1830, a lucrat ca raportor stenograf la Doctor's Commons. La 19 ani, Charles a devenit un perfectionist si a fost cunoscut pentru rapoartele sale exacte. Charles a devenit raportor parlamentar si a lucrat pentru True Son, apoi a lucrat pentru Mirror of Parliament, o revista si o cronica (doi ani la fiecare). In timp ce lucra ca raportor Charles a scris povestiri scurte, eseuri si a trasat schite. Caracterul sau animat, Mr. Pickwick, a aparut in ziare si a devenit foarte popular, aducandu-i lui Charles o reputatie foarte ridicata in 1836. In acelasi an, s-a fost casatorit cu Catherine, fiica lui George Hogarth.



Din 1837 pana in 1841, Charles a scris romane, dar romanele sale au fost publicate pe parti mici, si nu un intreg roman deodata. A scris romane ca Oliver Twist, Nicholas Nickelby si Old Curiosity Shop. Din 1841 pana in 1860, Charles a scris mai putine romane, bazate pe experienta sa personala. David Copperfield, Bleak House si A Tale of Two Cities Great Expectations sunt printre celebrele sale lucrari in timpul acestei perioade.



El a luat de asemenea parte la proteste si campanii impotriva nedreptatii sociale, ipocrizie in societate si a scris povestiri si pamflete in acest context. Pana in 1868, a calatorit in multe locuri si a sustinut conferinte in SUA si Anglia. In timp ce facea toate acestea, si-a continuat munca si a scris numeroase romane, carti si piese de teatru. Scrierile sale includ fictiune, mister, scrieri satirice ale conditiei sociale etc.



Charles Dickens s-a stins din viata pe 9 iunie 1870 la Gadshill Place, langa Rochester, Kent, unde a trait timp de aproximativ 10 ani.