Boli de inima - factori de risc

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3860

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform specialistilor, se pare ca bolile de inima se agraveaza pe masura de problemele afective se intensifica. In afara de aceasta, exista cativa factori de risc importanti de care trebuie sa tinem cont.

Boli cardiace - factori de risc

1. Sedentarismul

In ciuda faptului ca aportul caloric ridicat a fost considerat principala cauza a obezitatii, se pare ca sedentarismul ar ocupa aceasta pozitie fruntasa. Cresteriea greutatii corporale implica cresterea riscului patologiei cardiovasculare, adica de declansare a bolilor de inima. Specialistii recomanda macar in 5 zile ale saptamanii 30-45 minute de activitate fizica, fie ca e vorba de jogging, plimbare, maraton, mers pe bicicleta sau inot.

2. Grasimile daunatoare

Pentru a reduce riscul acidentelor coronariene cu aproape 50%, e suficient sa inlocuiti grasimile vegetale din margarina si produse de patiserie cu ulei de masline si ulei de seminte.

3. Fumatul pasiv

Fumatul nu cauzeaza doar boli pulmonare, ci are impact si asupra sanatatii inimii. Conform studiilor se pare ca si nefumatorii sunt afectati de fumul de tigara. Analizele de urina ale fumatorilor pasivi, adica a celor ce introduc in organism cotinina, derivat de nicotina, au demonstrat ca riscul coronarian e comparabil cu cel al fumatorilor activi care fumeaza doze mici, aceasta insemnand mai putin de 10 tigari/zi.

4. Kilogramele in plus

Tot cercetarile specialistilor au aratat ca o crestere cu 14cm a circumferintei abdominale la barbati si 14,9 cm la femei creste riscul unui accident coronarian cu 40%. Studiul s-a realizat ignorand varsta sau greutatea corporala totala. Ciocolata amaruie este o alegere excelenta pentru persoanele pofticioase, acest produs avand efect benefic pentru inima.

5. Controale regulate

Recomandate cu precadere persoanelor care au depasit varsta de 35 de ani, aceste examene necesita reluare la fiecare 3 ani:

  • analize de sange de rutina sau speciale: colesterolul, glicemia
  • vizita cardiologica
  • electrocardiograma: pentru a depista aritmia sau afectiunile cardiovasculare in progres
  • ecocardiograma: pentru a stabili functionalitatea si dimensiunile inimii.