Zen si arta repararii motocicletei

Zen si arta repararii motocicletei

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1065

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cartea care a influentat vietile a milioane de cititori: Zen si arta repararii motocicletei
Peste 5.000.000 de exemplare vindute • Cel mai rasunator bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor: 121 (Guinness Book of Records)
Zen si arta repararii motocicletei de Robert M. Pirsig, una dintre cele mai importante carti din a doua jumatate a secolului XX, vinduta in peste 5.000.000 de exemplare pina in prezent si intrata in Guinness Book of Records ca fiind cel mai rasunator bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor (121), a aparut saptamina aceasta in colectia „Biblioteca Polirom. Actual", si in editie digitala, traducere din limba engleza de Bogdan Perdivara.
Zen si arta repararii motocicletei, celebrul roman filosofic al lui Robert Pirsig, a influentat vietile a milioane de cititori, constituindu-se intr-o meditatie surprinzatoare asupra felului in care putem descoperi sensurile profunde ale existentei intr-o lume tot mai confuza.
Lungul periplu pe care un tata si baiatul lui il fac prin nord-vestul Americii devine o odisee personala, emotionanta, in care repararea motocicletei ne va dezvalui cum maiestria si imaginatia pot imblinzi in cele din urma tehnologia. Cu conditia sa devenim, dupa cum ne invata filosofia Zen, una cu faptele noastre.
„Zen are ceva de spus despre plictiseala. Practica sa de baza, «meditatia sezind», e probabil cea mai plicticoasa activitate din lume – in afara, poate, de practica aceea hindusa a ingropatului de viu. Nu prea faci mare lucru: nu misti, nu gindesti, nu-ti pasa. Ce-ar putea fi mai plictisitor de-atit? Si totusi, in centrul acestei plictiseli e chiar lucrul pe care budismul Zen cauta sa-l propage. Care? Ce lucru e in mijlocul plictiselii si nu-l vezi?" (Robert M. Pirsig)
„Pe masura ce marea se apropie si muntii isi imblinzesc crestele – iar tata si fiu ramin prinsi ca-ntr-o strinsoare fantasmagorica –, simtul rar al naratiunii, economia perfecta de efecte infrunta orice critica. Analogiile cu Moby Dick nu-si puteau gasi o expresie mai pertinenta." (The New Yorker)
„O carte importanta, plina de raspunsuri la cele mai incurcate dileme ale contemporaneitatii. Zen si arta repararii motocicletei este una dintre cele mai rafinate placeri ale spiritului." (The New York Times)
Robert M. Pirsig s-a nascut in 1928, la Minneapolis. Are trei copii, rodul a doua casatorii, si un IQ de 170, datorita caruia intra la universitate la numai cincisprezece ani. Studiaza filosofia, isi continua studiile in Benares, dar inainte de aceasta, in 1946, se inroleaza in armata si lupta in razboiul din Coreea. In 1991, cind primeste o bursa Guggenheim, Pirsig isi definitiveaza al doilea roman: Lila: An Inquiry into Morals, inca netradus in limba romana.