Alba Iulia

Detalii

CategoriiTurism
TaguriAlba Iulia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18646

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dincolo de denumirea de capitala spirituala a romanilor, locul unde s-a infaptuit Unirea, inima Ardealului (caci judetul are forma de inima), Alba Iulia este un oras turistic. Iar de anul acesta a inceput sa arate tot mai bine. A renascut odata cu primavara. Cetatea Alba Carolina a capatat o cu totul alta imagine, o mare parte din oras transformandu-se intr-un adevarat parc.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina

Bineinteles ca odata cu infrumusetarea orasului, partea istorie nu se pierde, ci turistii care apar in oras devin chiar mai interesati de trecutul acestui oras. Se stie deja despre Unirea de la Balgrad din 1918, de Horea, Closca si Crisan. In fiecare an, de 1 decembrie, foarte multi romani se intorc aici. Este cel mai potrivit loc unde-ti poti petrece o zi liber si unde te poti simti roman. In aceasta perioada orasul se transforma, iar turistii veniti din toata tara au parte de foarte multe evenimente.

Obiective turistice Traseul celor trei fortificatii

Acesta este un punct turistic nou pentru orasul Alba Iulia si reprezinta o adevarata incursiune prin istoria orasului. Numele sau vine de la vestigiule unor fortificatii din ere diferite, care au fost construite pe aceeasi locatie: Castrul Roman, Ceteatea Medievala Balgrad si Cetatea Alba Carolina din zilele noastre.

Traseul celor trei fortificatii

Traseul celor trei fortificatii

Atat in interiorul fortificatiei cat si la intrare, te poti intalni cu soldati costumati, iar zilnic, la ora 12:00 se face schimbul de garda, un eveniment fidel istoriei, care poate trimite automat turistul in trecut. Totodata, in weekend, turistii pot vedea ceremonia de salve si turn. De cateva zile, parcul din Santurile Cetatii a fost inaugurat, iar turistii precum si localnicii au un loc nou si placut pentru plimbare si relaxare, dar si pentru un suflu de istorie.

Catedrala Reintregiri Neamului

Alba Iulia este un oras unde se pune pret pe religie, spiritualitate, iar Catedrala Ortodoxa reprezinta centrul acestei confesiuni, in municipiu. Zi de zi, crestinii iesiti la o plimbare prin parcul din Cetate, ajung macar cinci minute pentru o scurta rugaciune, la catedrala.

Catedrala Reintregirii Neamului

Catedrala Reintregirii Neamului

De asemenea, fiind un punct central, unul de reper pentru turistii, ramane printre principalele atractii ale vizitatorilor acestui oras. Catedrala a fost construita intre anii 1921-1922 si este cosntruita in stil neo-brancovenesc, cu elemente bixantine. Biserica cu hramul Sfintei Treimi este locul unde regele Ferdinand I si regina Maria au fost incoronati, tocmai de aceea Catedrala mai este cunoscuta si sub numele de "Catedrala Incoronarii".



Alba Iulia - oras turistic {title}

Catedrala romano-catolica "Sfantul Mihail"

Catedrala "Sf. Mihail" reprezinta cel mai bine valoros monument arhitectural de factura medievala din Transilvania. Construita in etape, pe locul unei bazilici romanice din secolul XI, se bucura de un stil romanic, cu decoratiuni gotice, insa turnurile de pe fatada de vest au amprente renascentiste.

Catedrala romano-catolica

Catedrala romano-catolica "Sf. Mihail"

Tot aici se gaseste si mormantul lui Iancu de Hunedoara, dar si o orga cu 2209 de tuburi, care dateaza din 1877. Din 2009, in catedrala, se poate vedea o expozitie deschisa, inaugurata odata cu aniversarea de 1000 de ani de la fondarea episcopiei ardelene.

Obeliscul

Obeliscul

Obeliscul - Horea, Closca si Crisan

Acest monument a fost ridicat la Alba Iulia pentru comemorarea celor trei conducatori ai Rascoalei Populare din 1784-1785.

Sculptorul Ion Negrulea a realizat acest obiectiv din granit, are peste 20 de metri inaltime, iar la baza putem vedea o celula simbol. Obeliscul, realizat pe post de omagiu, are urmatoarea inscriptie: "Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan".

Traseul portilor si Celula lui Horea

Traseul cunoscutelor porti ale Cetatii din Alba Iulia este format din cinci porti de acces in cetate. Cea mai importanta ruta de acces pentru vizitariea Cetatii. Portile au fost recent reconditionate si contin elemente cu decoratiuni din mitologia antica, dar si elemente austriece, basoreliefuri.

Traseul Portilor

Traseul Portilor

Muzeul National si Sala Unirii

Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat in 1888 si este unul dintre cele mai importante si valoroase muzee de istorie din Romania. Muzeul are doua cladiri cu voaloare de monumente istorice.

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie

Prima este cladirea "Babilon" construita in stil romanic, iar cealalta, Sala Unirii, realizata initial cu scopul de a fi cazinou militar. La Muzeul de Istorie din municipiu, se gasesc colectii de arheologie preistorica, romana, dacica ori medievala, dar si carti, biblioteca avand peste 55.000 de volume.

Statuia lui Mihai Viteazul

Statuia lui Mihai Viteazul

Statuia lui Mihai Viteazul

Nu sunt putine orasele tarii care au cate o statuie a voievodului, insa la Alba Iulia parca sta cel mai bine. Sculptata de Oscar Han si dezvelita in anul 1968, statuia lui Mihai Viteazu vine ca un simbol al Unirii, unul in fata caruia ramai pentru cateva clipe si nu-i admiri doar maretia, ci si semnificatia.

Alte obiective turistice ale orasului Alba Iulia care nu trebuiesc ratate sunt Biblioteca Batthyaneum, care ste cea mai importanta filiala a Bibliotecii Nationale; Palatul Principiilor, construit in etape succesive in locul vechiului palat episcopat, biserica memoriala "Mihai Viteazul", Universitatea, Orasul vechi (centrul), parcul din fata catedralei ortodoxe.

surse foto: Cristian Sitov, alba-iulia.info