Ferdinand I

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15480

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 24 august 1865 se naste Ferdinand I, regele Romaniei intre 10 octombrie 1914 si 20 iulie 1927, ziua mortii sale. Nascut la Sigmaringen in sud-vestul Germaniei, printul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit mostenitorul unchiului sau Carol I, care nu a avut copii. El a devenit succesorul la tron al lui Carol I de Romania in noiembrie 1888, in urma renuntarii la tron de catre tatal sau si fratele lui mai mare.

In 1893, printul mostenitor Ferdinand s-a casatorit cu printesa Maria de Edinburgh, fiica printului Alfred, duce de Edinburgh si marea ducesa Maria Alexandrovna de Rusia. Bunicii ei din partea tatalui erau regina Victoria a Marii Britanii si printul Albert de Saxa-Coburg-Gotha. Bunicii ei din partea mamei erau Alexandru al II-lea al Rusiei si Maria de Hesse. Cuplul regal a avut trei fii (dintre care unul a murit in copilarie) si trei fiice. Ferdinand a devenit rege al Romaniei la 10 octombrie 1914, domnind pana la moartea sa, la 20 iulie 1927.

Desi a fost un membru al unei ramuri a familiei imperiale germane Hohenzollern, a intrat in primul razboi mondial de partea puterilor Triplei Antante si impotriva Puterilor centrale, la 27 august 1916. Rezultatul acestui gest a fost unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Regatul Romaniei in 1918. In ciuda infrangerii dezastruoase a Romaniei in ultimele luni ale anului 1916, Ferdinand a devenit conducatorul unui stat roman mult mai mare, in urma victoriei Antantei asupra Puterilor Centrale, a unui razboi dintre Romania si Ungaria si a razboiului civil din Rusia. El a fost incoronat rege al Romaniei Mari intr-o ceremonie spectaculoasa, pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.

Viata politica din timpul domniei sale a fost dominata de conservatorul Partid Liberal, condus de fratii Ion si Vintila Bratianu. Dobandirea Transilvaniei a condus in mod ironic la sporirea bazei electorale a opozitiei, ale carei principale partide s-au unit in ianuarie 1925-octombrie 1926, formand Partidul National Taranesc.

Ferdinand a murit in 1927 si a fost succedat la tron de nepotul sau Mihai, sub o regenta. Regenta a avut trei membri, dintre care unul a fost al doilea fiu al lui Ferdinand, printul Nicolae. Desi se spune ca in timpul vietii sale regele Ferdinand nu a fost un om prea puternic si ca nu avea vointa, el ramane cel mai important monarh al Romaniei, un adevarat conducator al „Romaniei Mari" care, spre deosebire de Carol I, si-a iubit din toata inima tara si poporul roman.