1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei

Detalii

CategoriiTurism
TaguriAlba Iulia, Bucuresti, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari35805

Voteaza & Distribuie

Descriere

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, asa cum este stipulat in Constitutia Romaniei din 1991. Ziua Nationala a Romaniei a fost adoptata in 1990 prin legea promulgata de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu.




1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei


1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei




Inainte de 1918, Ziua Nationala a Romaniei era sarbatorita pe 10 mai. Data avea o dubla insemnatate: reprezenta ziua in care principele Carol I a venit pentru prima data in Romania si ziua in care a fost ratificata Declaratia de Independenta din 1877. In perioada comunista, ziua nationala era stabilita pe 23 august, data la care guvernul maresalului Ion Antonescu a fost rasturnat.


Pe data de 1 decembrie 1918 se adopta de catre Adunarea Nationala o rezolutie privind oficializarea unirii Transilvaniei si Banatului cu Romania, rezolutie citita de Vasile Goldis la Alba Iulia in aceeasi zi. Legea a fost ratificata de catre Regele Ferdinand I la 11 decembrie 1918 prin Decretul-Lege nr. 3631 si votata in unanimitate 18 zile mai tarziu de catre Adunarea Deputatilor.



Adunarea Nationala de la Alba Iulia

Adunarea Nationala de la Alba Iulia, formata din 1228 de reprezentanti alesi ai romanilor, au votat in unanimitate unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banatul cuprins intre Mures, Tisa si Dunare cu Romania.




Adunarea Nationala de la Alba Iulia


Adunarea Nationala de la Alba Iulia




Rezolutia prevedea libertatea nationala deplina, libertate confesionala, infaptuirea unui regim democratic, instituirea votului direct si secret atat pentru barbati, cat si pentru femei, libertatea presei, libertate de asociere, intrunire si in gandire, reforma agrara radicala, drepturi acordate muncitorimii industriale.


Rezolutia Unirii a fost citita de Vasile Goldis, om politic si membru de onoare al Academiei Romane, pe 1 decembrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi) la Alba Iulia:



"Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare. "



Pe 2 decembrie s-a format un guvern denumit Consiliul Dirigent al Transilvaniei in fruntea caruia se afla Iuliu Maniu. Noua zile mai tarziu, Regele Ferdinand I ratifica legea unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei, Satmarului si Maramuresului cu Romania.


Insemnatatea Zilei Nationale a Romaniei

Unirea Transilvaniei cu patria-mama de la 1 Decembrie 1918 reprezinta cel mai important eveniment din istoria Romaniei. Constituie fructificarea dorintelor stravechi ale romanilor ce au locuit intre granitele batranei Dacii.




Vasile Goldis


Vasile Goldis, omul politic care a citit Rezolutia Unirii la Alba Iulia




Folosindu-se de imprejurarile din Europa marcata de Primul Razboi Mondial si profitand de miscarile de eliberare ale popoarelor si de amploarea pe care a luat-o in Europa principiul nationalitatilor, poporul roman reuseste sa infaptuiasca Marea Unire, nu fara dificultati, insa. Unii doreau unirea fara conditii, in vreme ce altii propuneau autonomia Ardealului sau doreau republica.


Parada militara de 1 decembrie

In fiecare an, Ziua Nationala a Romaniei este celebrata prin parade militare organizate la Bucuresti si la Alba Iulia, dar si printr-o serie de procesiuni festive in diverse orase ale tarii, la care participa oficiali, membri ai armatei si cetateni.




Defilare de 1 Decembrie la Bucuresti


Defilare de 1 Decembrie la Bucuresti, pe sub Arcul de Triumf




Parada militara de 1 decembrie de la Bucuresti se desfasoara de regula pe sub Arcul de Triumf, insa au fost ani in care defilarea a avut loc, de exemplu, in Piata Constitutiei, prin fata Palatului Parlamentului. Se depun coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari cazuri la datorie din Parcul Tineretului si la Mormantului Soldatului Necunoscut din Parcul Carol I.


Romanii pot asista pe 1 decembrie la defilarea militarilor romani si a tehnicii militare apartinand MApN, MAI, SRI si SPP pe sub Arcul de Triumf, dar si deasupra acestuia. Armata Romana scoate la defilare blindatele, tancurile, lansatoarele de rachete, avioanele de lupta si elicopterele militare si incanta spectatorii cu exercitii de indemanare realizate de soldati, denumite Drill Team.