Curiozități din cultura evreilor - de ce poartă evreii pălării?

Detalii

CategoriiRegional
TaguriIsrael, palarii
Ultima actualizareMarti 21 iunie 2022
Vizualizari2379

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aproape toate comunitățile evreiești au un fel de tradiție privind acoperirea capului, dar există multe idei diferite cu privire la cine și când ar trebui să le poarte. Există, de asemenea, o gamă remarcabilă de stiluri e pălării.

La întrebarea ”de ce poartă evreii pălării”, a răspuns chiar Rabinul Jack Abramowitz, mai întâi cu un răspuns scurt și la obiect, spunând ca ”din cauză că strămoșul Avraam purta mereu pălărie”. Intrând mai apoi în detalii, Rabinul Jack ne spune că în Tora (biblia evreilor), îl găsim mereu pe Avraam purtând pălărie și că motivul general pentru care bărbații evrei își acoperă capul este acela de a imita precedentul talmudic.

Talmudul în tratatul Shabbos (156b) ne arată că acoperirea capului este o modalitate de a îți arăta respectul pe care îl porți Cerului. (mai exact spus, frica care în acest sens înseamnă reverență, nu teroare.)

Rabinul Jack ne împărtășește povestea lui Rav Nachman Yitzchak, a cărui mamă avea motive să creadă că fiul ei va deveni un hoț când o să crească. Ea l-a învățat să își acopere întotdeauna capul, motivând că acest lucru îl va face să fie respectuos față de Dumnezeu și îl va determina să caute mila Divină, deși motivul ei era cu totul altul. Putem să concluzionăm prin asta că purtarea pălăriei și-a îndeplinit scopul pentru că, într-una din zile, tânărul Nachman care studia sub un curmal, în momentul în care i-a căzut pălăria de pe cap din greșeală, a văzut fructele curmalului și a furat câteva.

Rabinul continuă să facă referire la pălăriile negre (numite fedoras, homburgs, et al.) care sunt purtate de mulți bărbați evrei și chiar ortodocși, la biserică pentru rugăciune și la alte ocazii formale precum nunțile și botezurile. Chiar înainte ca practica acoperirii capului să fie relativ opțională până la punctul de a deveni obligatorie, vedem o opinie talmudică potrivit căreia nu se putea conduce o slujbă dacă aveai capul descoperit. Această practică a fost popularizată de obiceiurile creștine prin gestul tuturor de a scoate pălăriile atunci când se intră într-o biserică, punând practica evreiască în contradicție.

Shulchan Aruch explică cumva destul de clar despre faptul că nu poți să te rogi, să intri într-un shul sau să rostești binecuvântări dacă ai capul descoperit. De asemenea, Mishnah Brurah - 91:12 spune că, kippa pe care o poartă cineva sub pălărie este insuficientă pentru rugăciune. Mai degrabă, trebuie să se poarte împreună cu pălăria pe care o poartă atunci când merge pe stradă.

În continuare, Rabinul Jack ne explică unde lucrurile s-au schimbat destul de mult.

În generațiile anterioare, era cu adevărat de neconceput să ieși în oraș fără pălărie. Acest lucru s-a schimbat în timpul anului 1960, rezultatul fiind că acum mulți oamenii merg pe stradă cu capul descoperit. Cei care acum poartă doar kippa sunt de părere că, din moment ce practica culturală acceptată nu mai este aceea de a purta pălărie, și deci, în zilele noastre, Mishnah Brurah nu se mai aplică. Cei care sunt stricți în a purta o pălărie sunt acum de părere că aceasta a devenit practica iudaică acceptată și trebuie menținută chiar dacă societatea din jur a devenit mai flexibilă. Acest lucru este similar cu curiozitățile despre purtarea de haine negre. Deci, astăzi, purtarea pălăriei nu mai este o practică acceptată de multe comunități fără niciun motiv anume și este văzută în esență, ca fiind ceva formal și demn.

Așa că acum, purtarea pălăriilor este o simplă practica opțională în cultura evreilor. Deși cândva a fost o practică codificată – o lege strictă pentru toți evreii de sex masculin, în ziua de astăzi, multe comunități poartă o pălărie pentru rugăciune și ocazii speciale, doar ca o formalitate respectuoasă în general.