Topul gafelor politice

Detalii

CategoriiStiri politica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2571

Voteaza & Distribuie

Descriere

Microfoane lasate deschise, fara stirea celor din jur, au dus la unele revelatii jenante pe parcursul unor intruniri oficiale, cand lideri politici si-au exprimat opinia transant, deschis, brutal, convinsi ca fac cuiva o confidenta, departe de urechile publicului. S-au inselat.


Episodul cel mai recent, care s-ar putea incadra la categoria „mari gafe facute cu microfonul deschis" este discutia de la conferinta G-20, cand presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a marturisit lui Barack Obama ca nu-l suporta pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru ca acesta ar fi mincinos. Nestiind ca microfoanele de pe masa sunt deschise, presedintele SUA i-a raspuns:



„V-ati si saturat de el? Dar ce sa zic de mine, care trebuie sa-l suport zilnic."



Cei doi sefi de stat au fost criticati din toate partile pentru acest schimb de replici. Dar nu sunt primii care au calcat in microfoane (in loc de strachini), asigurandu-si un loc de cinste in topul gafelor politice de acest gen. Alte episoade similare:


1. Ronald Reagan despre rusi

In timp ce facea probele de sunet cerute de tehnicienii unui post de radio, presedintele SUA, Roland Reagan a crezut ca face o gluma „locala" anuntand la microfonul pe care-l stia inchis:



„Dragi compatrioti americani, sunt bucuros sa va anunt ca am semnat un decret astazi prin care vom scoate Rusia din carti pentru totdeauna. Vom incepe bombardamentele in 5 minute."





Ronald Reagan


Ronald Reagan




Mesajul nu a fost emis in eter direct, ci a fost inregistrat pe banda si transmis ulterior. Sfatul medicului, pentru politicieni: cand aveti de-a face cu mass-media si sunt microfoane prin jur, pastrati-va glumele pentru cina din sanul familiei.


2. John Major si Cabinetul sau

Premierul conservator, cel care a preluat stafeta de la Margaret Thatcher, nu era cunoscut drept un politician care se infierbanta in relatiile cu colegii, insa si lui i-a scapat „porumbelul".




John Major


John Major




In 1993, dupa un interviu acordat postului de televiziune ITN, convins ca microfonul fusese dezactivat, a fost auzit amenintand ca-si va „crucifica" trei dintre colegii de Cabinet, pe care i-a si numit „nemenici". S-a intrebat si cum se face ca


„o mamaliga, asa ca mine, castiga pe baricade".


In cele din urma, John Major a parasit si el scena.


3. Gordon Brown si alegatoarea

Premierul laburist britanic, Gordon Brown, cunoscut pentru firea sa exploziva, s-a confruntat in 2010 cu o alegatoare, pe cand vizita Lancashire. Femeia, Gillian Duffy, i-a reprosat erori grave din cauza deschiderii largi a portilor Marii Britanii inaintea imigrantilor si facand vinovati laburistii pentru cresterea somajului.


Nestiind ca microfonul atasat la gulerul sau de reporteri era deschis, Brown, reintrat in masina, a bombanit ca „interactiunea" cu alegatoarea a fost un dezastru si ca femeia



„este o bigota nenorocita. Adica-i ridicol, sa spui ca votezi cu partidul laburist si sa te comporti asa."





Gordon Brown


Gordon Brown




Brown a fost auzit de toata lumea.


4. George W. Bush versus The New York Times

Fostul presedinte al SUA este cunoscut pentru apetenta sa pentru gafe. A comis nenumarate in decursul celor doua mandate, insa una l-a pus la cutite cu presa, inca dinainte de a fi ales. In 2000, in timpul campaniei pentru presedintie, George W. Bush si Dick Cheney, viitorul vice-presedinte, au fost surprinsi discutand cu microfonul deschis la o conferinta de presa, care inca nu incepuse.


Bush l-a vazut printre reporteri pe corespondentul ziarului The New York Times si i-a spus lui Cheney:



„Ia uite-l pe tampitul ala de prima mana".





George W. Bush


George W. Bush




Bush a refuzat sa-si ceara scuze spunand ca



„ce-am in gusa-i si-n capusa".



5. Jacques Chirac versus bucataria englezeasca

In 2005, presedintele Frantei a fost auzit – printr-un microfon uitat deschis la un banchet – plangandu-se oficialilor rusi si germani de calitatea mancarii englezesti. Aflat la conferinta G-8 din Scotia, Chirac le-a spus comesenilor sai rusi si germani ca bucataria englezeasca este oribila, dar ca cea finlandeza este cea mai oribila. Jacques Chirac si-a mai permis si o mica gluma: singura contributie britanica in zootehnie este maladia vacii nebune.




Jacques Chirac


Jacques Chirac