Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
soogee

Vointa libera vs. determinism

Rate this topic

Recommended Posts

Ieri stateam la povesti cu fratele meu.

 

Printre altele, ii spun ca fizica cuantica si matematicile inalte ofera indicii puternice pentru ipoteza ca aceasta lume a fost creata de cineva.

El e sceptic, asa ca a raspuns ca lumea a aparut de la sine, treptat, din vid.

 

Eu am luat o pereche de zaruri si i-am zis: "Cere-mi sa dau exact un zar, ales de tine, ca dovada ca lumea e creata".

 

El a ales combinatia de zaruri 2-2.

 

Eu am facut o scurta invocare a Creatorului, oricare ar fi el, apoi am aruncat zarurile.

S-au rostologit in toata camera, si s-au oprit la 2-2.

 

In mod normal, o anumita combinatie de zaruri pe care o doresti iti reuseste cam intre 20 si 200 de aruncari.

 

Cand a vazut zarurile, fratele meu a fost surprins, si a ramas pe ganduri tacut.

 

Ce parere aveti?

 

Pentru cei ce cred ca subiectul nu are legatura cu psihologia: are legatura, doar aveti rabdare sa faceti conexiunile. Si Jung s-a ocupat de sincronicitati impreuna cu fizicianul de Nobel Pauli.

 

Interesant e ca in momentul aruncarii eu nu aveam niciun dubiu, eram ferm convins ca voi arunca 2-2.

 

Cum interpretati simbolic 2-2?

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erati doi oameni care jucau, erau doua zaruri, combinatia aleasa de fratele tau nu ma mira. Denota ca e un om cu picioarele pe pamant, realist si care te respecta si e constient de prezenta ta in mediul inconjurator... te ia in calcul, cu alte cuvinte si alegand numere egale insemna ca se pune pe picior de egalitate cu tine. El spunand cu voce tare acele cifre, deja a creat dimensiunea sunet pentru realizarea lor : " la inceput a fost cuvantul" , "a zis dumnezeu sa se faca" samd. Nu-l compar pe fratele tau cu dumnezeu, doar spun ca pronuntarea si formarea primei idei este primul pas in realizarea practica a oricarui plan. Apoi, gandurile voastre,dorinta ta de a da 2-2 si a fratelui tau, care chiar daca nu-si dorea sa dai 2-2, tot la 2-2 se gandea iar au constituit alta dimensiune. Iar restul a a facut matematica si forta intamplarii. Dar oricum, faptul ca ai dat 2-2 nu dovedeste nimic. Ca sa fii sigur de ceva, trebuie sa faci de 3 ori la rand. Incearca sa dai un 1-1, ia vezi, iese?

Edited by Aseneth
  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erati doi oameni care jucau, erau doua zaruri, combinatia aleasa de fratele tau nu ma mira. Denota ca e un om cu picioarele pe pamant, realist si care te respecta si e constient de prezenta ta in mediul inconjurator... te ia in calcul, cu alte cuvinte si alagand numere egale insemna ca se pune pe picior de egalitate cu tine.

 

Aseneth, ai sesizat niste chestii care mie mi-au ramas ascunse.

E adevarat ca fratele meu ma respecta si e realist.

Ai vazut asta din 2-2. Felicitations!

 

Sunt convins ca daca ai fi consiliera mea mi-ai zgaltai viziunea ca sa construiesc perspective alternative.

Asta e foarte important in dezvoltarea personala, sa inveti sa gandesti si altfel decat esti obisnuit.

:)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt convins ca daca ai fi consiliera mea mi-ai zgaltai viziunea ca sa construiesc perspective alternative.

Asta e foarte important in dezvoltarea personala, sa inveti sa gandesti si altfel decat esti obisnuit.

:)

 

Nu pot sa fiu consiliera ta, ca m-a picat Pippo la examen. A zis ca-s prea neintentionata ca sa ma initieze :cry: . Daca vorbesti cu el, sigur o sa te invete cum sa dai 7-7.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabilitatea ca lumea sa fi aparut dintr-o intamplare este foarte mica. Sunt oameni care au renuntat la ateism din cauza asta (de exemplu, Antony Flew, fost ateu fervent). Probabilitatea sa mori pana la varsta de 50 de ani in mediul asta este foarte mare si totusi...

 

Probabilitatea de a da dubla dorita la zaruri este foarte mica. Daca exista un creator omniscient, putea sa sufle putin in zaruri ca sa va ofere o dovada sau ca sa se distreze putin pe seama voastra. Adica, nu cumva creatorul asta sa fie mai sarit de pe fix asa de felul sau sa ii placa sa se joace cu oamenii precum motanul cu soarecele. Altfel, de ce nu ar fi lasat mai multe dovezi? Sau de ce nu sunt ele incontestabile?

 

 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca exista un creator omniscient, putea sa sufle putin in zaruri ca sa va ofere o dovada sau ca sa se distreze putin pe seama voastra. Adica, nu cumva creatorul asta sa fie mai sarit de pe fix asa de felul sau sa ii placa sa se joace cu oamenii precum motanul cu soarecele. Altfel, de ce nu ar fi lasat mai multe dovezi? Sau de ce nu sunt ele incontestabile?

 

Martin Buber spune ca ii place sa se ascunda, ca se joaca.

E ca un copil care se ascunde, dar mai nimeni nu il cauta, deci nu are farmec jocul.

Steinhardt spune ca ascunderea are si o valoare in sine, pentru ca diferentiaza pe cei care sunt interesati de cel ascuns, fata de cei ce nu sunt.

 

Jacques Vallee a lansat teoria "easter eggs".

 

Easter eggs sunt oua de ciocolata sau de plastic si umplute cu dulciuri, lasate de adulti in gradina sau in casa in dimineata de Pasti, pentru ca sa le caute copiii si sa aiba placerea descoperirii.

Placerea e multiplicata

- cadoul in sine

- cautarea, explorarea, misterul

- joaca, relationarea intre copii

- relationarea cu adultii

 

Vallee spune ca creatorul ne lasa astfel de indicii, dar foarte criptate, ascunse, care nu vor proba nimic unui sceptic dar pot pune pe ganduri totusi pe cel ce cauta.

 

In acest sens "easter eggs" lasate de creator in lume au si rolul de a face oamenii sa iasa din confortul lor pt a evolua ca rasa.

Acesta ar putea fi unul din posibilele roluri ale sincronicitatilor.

Edited by Hyohko
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am facut o scurta invocare a Creatorului, oricare ar fi el, apoi am aruncat zarurile.

S-au rostologit in toata camera, si s-au oprit la 2-2.

 

In mod normal, o anumita combinatie de zaruri pe care o doresti iti reuseste cam intre 20 si 200 de aruncari.

 

Cand a vazut zarurile, fratele meu a fost surprins, si a ramas pe ganduri tacut.

 

Intr-o seara am luat impreuna cu sase prieteni un mini-joc de ruleta, in care roata avea doar 3 cm in diametru si doar 7 numere. Fiindca ne plictiseam, am inceput sa jucam "care da cel mai mare". La un moment dat unul a dat 6, ceea ca l-a facut sa fie aproape convins ca va castiga, 6 fiind aproape cel mai mare numar in joc. Apoi si al doilea a dat 6. Au inceput sa rada: "mama, ce castane va dam". Apoi si cel de-al treilea a dat 6 si toti am inceput sa radem mai manzeste, iar, cand si cel de-al patrulea a dat 6, rasetele au inceput sa amuteasca. Am zis ca nimeni n-o sa ne creada daca povestim. Ca sa scurtez povestea: si cel de-al cincilea jucator si cel de-al saselea au dat tot 6.

 

Nici nu stiu cum se calculeaza probabilitatea asta, dar cred ca este foarte, foarte, foarte mica. Mult mai mica decat probabilitatea ca unul singur sa dea 2 - 2.

 

Si totusi eu cred ca nu era si nu este vreo dovada a faptului ca lumea ar fi creata si alegedly condusa de cineva ascuns.

Edited by lynxul_negru
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

El spunand cu voce tare acele cifre, deja a creat dimensiunea sunet pentru realizarea lor : " la inceput a fost cuvantul" , "a zis dumnezeu sa se faca" samd.

.......

Dar oricum, faptul ca ai dat 2-2 nu dovedeste nimic. Ca sa fii sigur de ceva, trebuie sa faci de 3 ori la rand. Incearca sa dai un 1-1, ia vezi, iese?

Asa am renuntat eu sa mai joc table cu taica-meu, cand aveam vreo 15 - 16 ani.

 

Dupa ce juca 3-4 partide cu setul respectiv de zaruri, dadea ce zar voia el, cam de 3 ori din 5 cazuri. Si n-a dat niciodata doi bani pe vreun Creator, toata viata lui :P . Singurul mod in care puteai sa-l mai bati era sa-l desconsideri cu voce tare, sa-i spui ca nu e in stare de nimic, ca da numai zaruri aiurea, ca si atunci cand da zaruri bune le joaca prost etc. etc. :lol2:

 

Dar daca nu spuneai nimic si-l lasai de capul lui, se legau zarurile, ceva de speriat! L-am vazut dand de 4 ori la rand 5-5 , pentru ca asta calculase el ca-i trebuie pentru un mart! :doh: Si i-a iesit acel mart, evident !

 

M-a intrigat in schimb maica-mea, la capitolul asta. Daca juca singura cu el, n-avea nici o sansa. Dar cand ii asiguram eu suportul psihologic, "desfiintandu-l" pe taica-meu in timp ce chibitam, reusea si ea sa dea zarurile care-i trebuiau si il batea si ea din cand in cand.

 

Table nu mai joc nici in ziua de azi si nici in vreun Creator nu cred. E pur si simplu puterea mintii, mana "stie singura" ce tre'sa faca, condusa de subconstient. Mie imi ies foarte bine chestii din astea la volan.

 

Iar daca cineva are impresia ca un Creator al Universului (presupunand ca totusi exista) si-ar pierde vremea ca sa-l ajute pe el sa dea 2-2 , acel cineva are cu siguranta un Ego supradimensionat :focus:

 

Daca vrei sa elimini factorul psihologic, ar trebui sa folosesti un pahar de plastic in care sa amesteci zarurile. Si atunci ai sa vezi ca nu mai dai ce zar vrei tu :tease:

Edited by harald

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×