Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Arlekyn

Sfaturi culinare/retete specifice

Rate this topic

Recommended Posts

Un simplu menu de Craciun:

 

1- Papiota cu peste si fructe de mare in legume julienne si sos exotic cu usturoi;

2- Supa de broasca testoasa cu vin Porto si crutoane de miez de rosii;

3- Pulpa de porc natur 4 ore la cuptor glazata in miere si ierburi trufanda, garnitura de mere verzi umplute cu 5 feluri de ardei in sos demiglas;

4- Tort Tiramisu din piscoturi in lichior de cafea si inghetata creola;

5- Branzeturi frantuzesti cu fructe si citrice, lichioruri si sampanie desert;

6- Trabuce si narghilea aromata;

7- Cafele si ceaiuri aromate vitnameze, bomboane Truffle, Cognac-uri...

 

Pofta buna si La Multi Ani!... :o)

 

 

 

 

Ceapa umpluta

 

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 5 cepe mari, 150 g masline fara samburi, 100 g nuci, 200 g ciuperci, 100 g granule de soia, 2 morcovi, o telina, 6 lingurite cu ulei, 2 linguri pasta de tomate, sare si piper. Cepele se curata, se taie la capete si se oparesc. Separat, se toaca doua cepe si se inabusa in ulei si apa, impreuna cu legumele taiate marunt. Granulele de soia se tin 10-15 minute in apa calda, apoi se storc si se amesteca cu ceapa si celelalte legume si cu o cescuta cu orez. Se lasa pe foc pana infloreste orezul si se adauga nuca, patrunjelul verde, piperul si o lingura de vegeta. Cepele se desfac in foi si se umplu cu compozitia de mai sus, dupa care se pun intr-o cratita, se pudreaza cu putina faina si se tin la cuptor 15 minute. Se adauga pasta de tomate dizolvata in putina apa si se mai lasa inca 10 minute, dupa care se scot si se servesc calde.

 

 

 

 

Otetul mentine culoarea fructelor din compot

Feliile de mere sau de pere din compot isi pastreaza culoarea naturala daca imediat dupa curatare se introduc intr-un vas cu apa in care sa-a picurat putin otet (o lingura de otet la o cana cu apa). Dupa ce au fost lasate aproximativ cinci minute in acest amestec, feliile se scot si se pun in alta apa la fiert. Gospodinele care au incercat aceasta reteta garanteaza ca otetul nu influenteaza gustul compotului si ca fructele isi vor pastra culoarea naturala un timp indelungat.

 

 

 

 

Regim pentru barbati

Greu de "inhamat" un barbat la o cura de slabire, dar posesorii de burtica ar trebui sa se gandeasca doar la asta: regimul prezentat in continuare e urmat de Billy Bob Thornton, actorul care a reusit sa-o faca pe superba Angelina Jolie sa-la ia de sot. Urmand indrumarile lui gatronomice, sa-ar putea ca, o data (re)deveniti supli, sa reusiti sa cuceriti si voi o fata la fel de frumoasa! Sa vedem despre ce e vorba: in primul rand, spune Billy Bob, "pe cat posibil nu se mananca paine si paste fainoase". in schimb, fructele se gasesc din plin pe masa lui: la micul dejun, starul consuma, pe langa un terci de ovaz, banane si papaya. Pranzul e ceva mai consistent: peste sau pui, gatit in diverse feluri. Iar seara, serveste un gratar cu salata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rondele de peste cu sos de mustar

 

Portii: 2

Timp de preparare: 0.5 hours

Ingrediente:

 

- peste gras, (somn, macrou mare, somon) 500g;

- cartof, 4 bucati mijlocii;

- morcov, 1 bucata;

- patrunjel, cateva fire.;

- marar, 1/2 leg.;

- usturoi, 3 catei;

- maioneza, 2 linguri;

- mustar, (iute sau Dijon), 1 lingura;

- iaurt, 1 lingura;

- pesmet alb, 1 pahar;

- boia de ardei dulce, o lingurita

- ulei de masline, 125ml, (un pahar);

- Delicaat, 1 lingurita;

- piper boabe, dupa gust;

- sare, dupa gust;

 

Instructiuni pentru preparare:

 

Pestele eviscerat si decapitat se taie in rondele groase de un deget, ce se usuca pe un servet curat, apoi se sareaza si pipereaza dupa gust si se tavalesc prin pesmetul amestecat cu boia, (care se adauga pentru culoare). Se prajesc in tigaie in ulei incins timp de 2…3 minute pe fiecare parte. Cand este gata, se pun rondelele sa se scurga de surplusul de ulei intrun servet de hartie. Pentru garnitura: se fierb cartofii cu morcovul, cateva boabe de piper si lingurita de Delicaat. Pentru sos: se amesteca maioneza, mustarul si iaurtul cu usturoiul ras pe razatoarea fina, si cu mararul verde taiat marunt. Se mai poate adauga sare si piper macinat, dupa gust. Pestele scurs de ulei se aseaza pe o farfurie intinsa, alaturi de cartofii fierti ornati cu cate o feliuta de morcov taiata in diagonala. Se toarna sosul pese cartofii firbinti , presarand apoi cateva frunze de patrunjel verde tocate marunt, si se orneaza cu o frunzulita verde de marar.

 

La acest fel de mancare deosebit se alatura un vin alb de calitate, aromat, servit frapat, in cazul de fata o Tamaioasa Romaneasca "Valea Verde" - 1997.

 

--------------------------------------------------------------------------------Scoici cu ciuperci

 

Portii: 2

Timp de preparare: 0.5 hours

Ingrediente:

 

- 50 grame unt (cred ca merge juma' unt, juma' ulei de masline)

- 2 cepe nu prea mari

- 150 grame ciuperci

- 2 rosii

- o capatana , (mai mare) de usturoi

- 1/2 lingurita de praf de ardei dulce,(papricaa);

- 250 grame scoici fierte

- o lingura de patrunjel taiat marunt

- zeama de lamaie

- sare si piper dupa gust

 

Instructiuni pentru preparare:

 

Se taie ceapa "pestisori" si de rumeneste in unt. Ciupercile se curata, se se taie in felii subtiri si de adauga peste ceapa (se "rumenesc" cateva minute). Intre timp se curata rosiile de coaja, se curata de seminte, se taie in bucatele mici. Se adauga rosiile peste amestecul de ceapa si ciuperci. Se adauga sare, piper, praful de ardei si usturoiul presat (sau taiat foarte-foarte marunt). Se lasa amestecul sa fiarba incet, la foc mic, timp de 10 minute. Se adauga scoicile fierte si se lasa 2-3 minute sa fiarba impreuna cu amestecul pregatit ca mai sus. Inainte de a se servi, se adauga patrunjelul si picaturi de zeama de lamaie (dupa gustul fiecaruia). Se serveste cu franzela. Pofta buna! Ca o remarca: cred ca este bine sa gatiti totul intr-o cratita "de tuci"...ceapa si ciupercile sunt mai gustoase asa...

Sursa: proprie

Note:

 

Reteta am pregatit-o sotiei, de 8 martie anul acesta, ca un mic cadou de ziua femeii! Printre altele a castigat un concurs organizat de un anumit site... Vinul pe care la-am servit: "Dry Muscat" - Prahova Valley, din cramele Urlateanu. Pentru cei de "afara", as recomanda "Sauvignon fumee", sau "Muscadet".

 

 

--------------------------------------------------------------------------------Frigarui cu gust de Rai !

 

Portii: ?

Timp de preparare: 0.25 hours

Ingrediente:

 

Pulpe de pui.

Grasime de oaie.

Ceapa..nu obligatoriu.

Condimente..piper, boia dulce.

 

Instructiuni pentru preparare:

 

FRIGARUI!! Doriti gust de rai....aici reteta de frigarui a la Leon !! Produse: pulpe de pui, grasime de oaie ( curata )condimente de carne de pui si asta tot. Se ia copanul, se despica carnea de pe el ( rugati macelarul ) an asa fel ca sa ramana intr-o bucata.( PARTEA DE SUS). Se taie fiecare bucata in trei in lung. Grasimea de oaie se taie in cuburi de 2/2 cm'. Pe frigaruie se baga mai intai un cap de fasie de carne, dupa el se baga cubul de grasime si se inchide inca o data cu celalalt cat de carne.( in asa fel ca grasimea sa fie inconjurata de carne ). Recomandate tepe de aluminiu de 1.5 mm' grosime si 1 cm' latime,ce nu permit carnii sa ramana pe pozitie cand rasucesti teapa. Recomand sa nu introduceti mai mult de 5 bucati pe o portiune de 30 cm' de teapa. ( asa se rumenesc din toate partile ). Se incing carbunii, se pun frigaruiele imediat (la max. caldura exat invers decat e recomandat cu fripturile ) si se rumenesc 2-3 minute pe fiecare parte. Daca vreti o aroma mai puternica introduceti pe jar cateva lingurite de zahar sau cativa catei de usturoi. Nu uitati un pahar cu apa la indemana pentru a stinge flacarile produse de grasimea topita. Nu stricati gustul cu nimic alt ceva decat paine. Pofta buna.... Leon.

Sursa: Personal

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------Scutecele

 

Portii:

Timp de preparare: 1 hours

Ingrediente:

 

500 gr. faina, 3 linguri ulei, putina sare, o ceasca de apa calduta, sirop pentru foi,nuci tocate

sau

Foi:500 gr faina,1 lingura otet ,1 pahar cu apa fierbinte ,ulei, sare ,1-2 oua.

Sirop:800 gr miere de albine sau zahar,vanilie sau zahar vanilat,putina apa

Nuci sau alune macinate (cca 1 cag.)

 

Instructiuni pentru preparare:

 

Se face un aluat din faina, ulei, sare, apa(sau varianta a doua de ingrediente). Se framinta bine, apoi se bate de masa pina prezinta goluri in sectiune. Se lasa 15 minute acoperit cu un servet. Se intind foi subtiri. Se lasa sa se zvinte, apoi se taie in forme rotunde de marimea unei farfurii. Se coace fiecare foaie pe o tava, direct pe foc, pe o parte si pe alta. Se prepara un sirop usor legat si aromatizat cu apa de flori. Se asaza una peste alta foile stropite bine cu sirop si presarare cu nuci. Se taie in felii. Acest preparat este o datina a sarbatorilor de iarna. Gospodinele moldovence pregatesc din timp teancuri de foi coapte, iar cu o zi, doua, inainte de sarbatori, definitiveaza prepararea, asa cum sa-a aratat in reteta.

Note: personal

 

Acest dulce, numit Scutecele Domnului sau pelinci este traditional la Craciun,in Moldova.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ciorba de perisoare

 

Ingrediente:

3 cepe de marime mijlocie, 2 morcovi, 1 telina, 2 ardei grasi, 2-3 cartofi, 3-4 rosii mari, 2 oua 1/2 cag carne amestec (porc si vita), 3/4 litri bors, 1 pahar smintina, 2 legaturi verdeata, sare, piper, 3 linguri ulei

 

Mod de preparare

Ceapa taiata marunt, morcovul si telina trecute prin razatoare, ardeii taiati feliute se calesc cu 3 linguri ulei si cu un praf de sare citeva minute. Se umple cu apa si se fierbe pina se inmoaie legumele. Se adauga cartofii taiati in cubulete mici. Cind sunt aproape fierti se pun rosiile decojite si trecute prin razatoare. Se prepara amestecul pentru perisoare: carnea tocata se amesteca cu 1 ceapa mare trecuta prin razatoare, o legatura de patrunjel tocata marunt, un ou, sare si piper. Se fac perisoare potrivite la marime care se pun in ciorba. Se lasa pe foc pina sunt fierte. Se adauga borsul, se drege ciorba cu un ou si smintina, se pune o legatura de patrunjel taiata marunt. Se potriveste de sare si acreala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciorba de oase de porc

 

Ingrediente:

oase de porc, 1 buc. morcov, 1 buc. ceapa, 1 buc. telina, 1 buc. pastirnac, frunze de patrunjel si leustean, o cescuta de orez, sare, 1/2 litru zeama de varza

 

Mod de preparare

Se pun oasele la fiert cu apa rece, se scoate spuma si se fierbe la foc domol ca sa iasa ciorba limpede. Se adauga zarzavatul taiat fidea, sarea si orezul. Cind acestea sint fierte se adauga zeama de varza care a fost fiarta separat si verdeata tocata.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ciorbita de vacuta

 

Ingrediente:

1/4 cag carne de vacuta, 1 conopida mica, 1 ceapa mica, 2 morcovi mici, 1 patrunjel mic, 1 ardei verde mic, 1 lingura otet, 3 linguri bulion, sare, vegeta, piper alb, tarhon, leustean, 2 catei usturoi

 

Mod de preparare

Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2 lingura vegeta. Cand este aproape gata, se adauga ceapa taiata in 6, morcovii si patrunjelul rasi, ardeiul taiat felii subtiri. Peste 10 minute se pune si conopida, si peste 5 minute otetul si bulionul.

 

La sfarsit, se adauga piperul, sare daca mai e nevoie, frunza de leustean, tarhonul si cei doi catei de usturoi maruntiti.

Mod de servire

Se poate servi cu iaurt sau smantana, dar e important sa fie fierbinte

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

 

•400 g de fasole boabe, o ceapa, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 2 foi de dafin, 300 g de ciolan afumat, bulion dupa gust, sare, verdeata.

•Fasolea se alege si se pune la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert, cu sare. Dupa primul clocot, se inlocuieste apa cu alta, clocotita. Intre timp se curata zarzavatul, se spala, se taie bucatele si se pune la fiert cu ciolanul bine spalat si cu foile de dafin. Cand fasolea este aproape fiarta, se scurge de apa si se pune deoparte. Se lasa la foc oala cu ciolanul pana ce acesta este fiert, apoi se adauga fasolea, se pune bulionul, se gusta de sare, mai lasam sa dea un clocot si stingem focul. Carnea de pe ciolan se taie bucatele si se pune in ciorba. Se serveste cu verdeata si (cine doreste) smantana.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Varza la cuptor

Ingrediente:

o varza mare sau doua mai mici, 100 gr. cascaval, 1 pahar smintina, 25 gr. unt, sare

Mod de preparare

Se fierbe varza taiata in sferturi, in apa clocotita cu sare, se scurge si se taie felii. Intr-o cratita unsa cu unt, se pune un strat de varza si se presara cu cascaval; se procedeaza in acest mod pina cind se pune toata varza. Peste ultimul strat se toarna smintina si se pune la cuptor.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Sarmale din varza cu orez

 

Ingrediente:

o varza mica dulce sau acra, ¾ pahar orez, 1 morcov, 2 cepe mari, 2 lingurite verdeata tocata, sare, piper, 1 lingura bulion sau ½ litru bors, 3-4 linguri ule

Mod de preparare

Ceapa tocata marunt se inabusa in ulei pina se inmoaie. Se adauga orezul ales si spalat, morcovul ras pe razatoarea de zarzavat si se lasa sa se prajeasca putin. Se adauga bulionul, 2 linguri de apa, sarea si piperul. Se lasa la foc amestecind cu lingura pina scade bine zeama. Se ia de la foc, se adauga verdeata tocata si se fac sarmale cu foi de varza dulce sau acra. Varza dulce se opareste, iar cea acra se spala. Daca se prepara cu varza dulce, dupa ce au fost asezate sarmalele intr-o cratita, se toarna bors cit sa le acopere. In cazul in care se fac cu varza acra, se adauga o lingura de bulion si apa. Se lasa sa fiarba la foc mic 20 minute, apoi se dau la cuptor sa scada bine Se servesc calde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciorba de burta

 

Ingrediente:

Pentru 10 portii: 2 cag de burtã de vaca, 3 litri de apa, 1 cag de picioare de vaca, 150 grame de morcovi, 150 grame de ceapa, 100 grame de telina, 50 grame de usturoi, 2 grame de piper negru boabe, 500 grame de iaurt sau de smantana, 3 oua, 50 grame de faina, 100 ml otet, 100 ml ulei sau untura, sare

 

Mod de preparare

Burta si picioarele de vaca se curata de pielite si tendoane, se spala bine, se oparesc, apoi se spala din nou cu apa rece si se asaza intr-o oala. Picioarele se sparg punandu-le la fundul vasului, iar burta se ruleaza si se aranjeaza peste picioare. Se completeaza oala cu apa si se pune la fiert cu sare. Se spumeaza in timpul fierberii. Cand burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina si ceapa curatate, spalate si taiate jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt si piperul. Cand burta si picioarele au fiert se scot si se racesc. Burta se taie in felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege ti se taie la fel, apoi se introduc in oala cu supa, care a fost strecurata si se continua fierberea pana da un clocot. Din galbenusurile batute, iaurtul sau smantana si faina cu putina zeama se pregateste sosul pentru dres si se introduce in oala. Se potriveste gustul cu sare si acreala.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ghiveci de legume

 

Ingrediente:

2 cepe, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina, ¼ varza, 1 conopida, 1 mina fasole verde, 1 mina mazare boabe, 2 ardei grasi sau gogosari, 1 vinata, 2 cartofi, 1 dovlecel, 3-4 rosii mari, patrunjel verde, ½ pahar ulei, sare

 

Mod de preparare

Se curata si se taie in bucati fiecare leguma in parte. Intr-o cratita mare se pune la incins uleiul, in care se inabusa apoi ceapa. In functie de durata de fierbere a legumelor se asaza pe rind morcovul, varza, patrunjelul, fasolea, mazarea si celelalte legume, intercalate cu verdeata, sarea necesara si deasupra rosiile. Se adauga la urma putina apa calduta. Cratita se acopera cu capac si se da la cuptor, lasind sa scada la foc potrivit. In timpul scaderii in cuptor, ghiveciul nu se amesteca, ci doar se misca cratita

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Mancarica de fasole cu carnati afumati

 

Ingrediente:

500 g fasole alba uscata, 1 ramurica de rozmarin, sare, 500 g rosii cojite (conserva), 3 catei de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 4 fire de salvie uscata, piper negru, o bucata de carnat afumat

 

Mod de preparare

Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa veche si se pune la fiert cu 1 la de apa curata, firul de rozmarin si o jumatate de lingura de sare. Se fierbe o ora si jumatate, la foc mic. Se strecoara fasolea. Se curata usturoiul si se taie felii. Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el usturoiul si frunzele maruntite de salvie.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Mincarica de mazare

 

Ingrediente:

500 g mazare, 50 ml ulei, o legatura ceapa verde, 2 cepe uscate potrivite, un morcov, 3 cartofi, 3-4 rosii, marar verde, sare, piper.

 

Mod de preparare

Se caleste in ulei incins ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul taiat rondele. Se adauga mazarea si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba 15 min. Se curata cartofii de coaja, se taie in bucati mari si se adauga peste mazare. Cind cartofii si morcovii sunt fierti se pun rosiile decojite, taiate marunt, sare, piper dupa gust si se mai lasa sa fiarba 10 min. La final se adauga marar tocat marunt.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Sarmale in foi de vita cu ciuperci

 

Ingrediente:

1/2 cana de orez, 1/2 cag. de ceapa, 1 cutie cu ciuperci, frunze de vita, vegeta

Mod de preparare

Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca in ulei. Cand este aurie ceapa, se pun si ciupercile taiate si spalate foarte bine. Se lasa putin sa-si ia gustul cepei si se adauga vegeta si apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pana se umfla orezul si apoi se stinge focul. Dupa ce compozitia sa-a mai racit putin, se infasoara sarmalutele in frunza de vita carora li sa-a taiat cotorul. Peste ele, se toarna un sos facut din: apa, bors si bulion. Daca sint prea slabe, se adauga si ulei.

Mod de servire

Se servesc cu smantana si maliguta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fasole batuta

 

Ingrediente:

300 gr. fasole boabe uscata, 1 ½ litru apa, 1 ½ ceapa, 3-4 linguri ulei, un virf de cutit boia de ardei, usturoi pisat (facultativ), sare

 

Mod de preparare

Se alege, se spala si se moaie fasolea din ajun. A doua zi se pun la fiert, se lasa sa dea citeva clocote, apoi se scurge apa inlocuind-o cu alta apa calduta. Se repeta aceasta operatie de trei ori. Se lasa fasolea sa fiarba bine in ultima apa (pina se poate strivi bobul cu usurinta intre degete), se strecoara si se trece prin sita. Ceapa taiata pestisori se prajeste in ulei, se adauga boiaua si se amesteca. Fasolea trecuta prin sita se pune intr-un castron si se freaca cu uleiul ramas de la prajitul cepei pina se obtine o pasta spumoasa. Se sareaza, se adauga usturoiul si se amesteca. Apoi se asaza pe o farfurie de servit, presarind deasupra ceapa prajita

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ardei umpluti cu ciuperci

 

Ingrediente:

2-3 buc. ardei, 300 gr. ciuperci, 10 gr. margarina, sos de rosii, o ceasca orez, 20 gr. untdelemn, 1-2 buc. ceapa

Mod de preparare

Ardeii bine spalati, curatati de simburi (cotor) se umplu cu ciupercile tocate, fierte inabusit, impreuna cu ceapa tocata, verdeata si orezul fiert pe jumatate. Peste acestea se adauga sosul de rosii si margarina. Se dau la cuptor.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Ciuperci umplute la cuptor

 

Ingrediente:

500 gr. ciuperci, 3 linguri ulei, piper, sare, patrunjel tocat

Mod de preparare

Se aleg ciuperci mari, se curata, se rup coditele, se spala si se lasa sa se scurga bine de apa. Coditele curatate si spalate se toaca marunt si se amesteca cu sarea, piperul si patrunjelul tocat. Se aseaza ciupercile intr-o tava, se pune in mijlocul fiecareia cite putin din coditele tocate, se presara cu sare, se stropeste cu ulei si se dau la cuptor la foc potrivit 15-20 minute. Cind sint gata, se aseaza incet pe farfuria de servit, turnind peste fiecare zeama din tava.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Pizza vegetariana

 

Ingrediente:

600 gr faina, 300 gr apa calda, 50 gr drojdie, 1 lingurita margarina, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina mica, cimbru, 2 cutii pasta de rosii, 100 gr masline, 1 cutie ciuperci, sare, piper

 

Mod de preparare

Se amesteca faina cu drojdia, apoi se adauga apa calda, margarina si 1 lingurita de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina. Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se inmuia sosul se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, spoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneza cu masline taiate feliute si ciuperci. Se da la cuptor 30-40 minute.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Paste cu ton

 

Ingrediente:

500 gr. paste, 5-6 catei usturoi, o conserva de ton tocat, caetchup, delicaat, ulei

 

Mod de preparare

Se fierb pastele circa 7-8 minute (se respecta indicatiile de pe pachet) cu putin ulei si delicaat. In ulei se prajesc cateii de usturoi taiati marunt pina capata o culoare galben-maronie. Se toarna uleiul peste pastele fierte si scurse. Daca se doreste se poate pune si usturoiul. Se amesteca pastele cu tonul.

Mod de servire

Se servesc condimentate cu cu busuioc, cimbru si oregano sau cu caetchup

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paste cu ciuperci

 

Ingrediente:

250 gr. paste, 400 gr. ciuperci, 2 morcovi, 4 catei usturoi, 50 ml vin alb, ulei de masline, patrunjel, sare, piper, parmezan sau cascaval ras

 

Mod de preparare

Se taie marunt usturoiul, se dau pe razatoare cei 2 morcovi si se calesc in tigaia in care sa-a incins in prealabil uleiul de masline. Se adauga ciupercile(champignon) taiate in cuburi si se pune un capac, asteptind sa lase apa ciupercile. Se adauga vinul, sarea si piperul dupa gust si se acopera din nou cu capacul lasind asa cca. 10 minute. Se amesteca din cind in cind. Dupa cele 10 minute se ia capacul si se lasa inca putin pe foc pentru a pierde aspectul lichid si a capata consistenta unui sos. Cind este aproape gata se adauga patrunjelul tocat marunt. Intre timp sa-a pus la fiert o oala cu apa in care sa-a adaugat putina sare. Cind fierbe in clocot, se pun pastele si se lasa la fiert timp de 9-10 minute(depinde de timpul de preparare scris pe ambalaj), amestecindu-se din cind in cind. Cind este gata (al dente) se strecoara si se pune peste sosul deja preparat, amestecind bine.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Lasagna cu carne tocata

 

Ingrediente:

1 ceapa, 1 cutie (500 gr.) cu rosii in bulion, 2-3 linguri bulion, 1-2 catei de usturoi, 700 gr. carne tocata, vegeta, sare, piper, oregano, cimbru Pentru sos: 4 linguri margarina, 1 dl faina, 1 la lapte; cascaval ras

 

Mod de preparare

Se toaca ceapa, se pune impreuna cu celelale ingrediente intr-o tigaie (cratita), inclusiv condimentele si se lasa sa fiarba 30-45 minute. Sosul: se topeste margarina, se stinge cu faina, se adauga incet laptele, se condimenteaza, se fierbe citeva minute. Sosul trebuie sa fie subtire pentru ca placile de aluat absorb mult lichid. Se unge o forma cu unt. Se pun, in ordine: sos Bechamel; lasagna; sos Bechamel plus sos de carne. Se repeta operatiunea de 3 ori. Ultimul strat trebuie sa fie de sos. Se presara cascaval ras. Se coace la 225 grade C cam 25 minute cu forma acoperita cu folie de aluminiu si inca 15 minute fara folie.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Sarmalute din piept de curcan

 

Ingrediente:

1 cag piept de curcan, 2 cepe, 2 cag orez, o felie de piine, 40 frunze de vita, 3 linguri suc de rosii, marar, sare, piper

 

Mod de preparare

Pieptul de curcan se trece prin masina de tocat si se amesteca cu miezul de piine muiat si stors, ceapa calita in 2 linguri ulei. Se adauga orezul spalat, sare si piper. Se fac sarmalute. Pe fundul unui vas se pun citeva frunze apoi o legatura de marar, sarmalutele si se acopera totul cu apa. Se pune la fiert si cind sunt aproape gata se adauga sucul de rosii.

Mod de servire

Se servesc cu mamaliguta si smintina.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Limba cu masline

 

Ingrediente:

o limba de 1 cag, 150 gr. masline, 4-5 buc. ceapa, 1 pahar ulei, 1 pahar vin, 3-4 buc. rosii, 2 lingurite faina, 1 foaie de dafin, 1 lamiie, 100 gr. arpagic, sare, piper

 

Mod de preparare

Limba fiarta se lasa sa se raceasca, se taie felii si se presara cu putin piper. Se asaza apoi feliile de limba intr-o cratita. Ceapa se taie subtire si se prajeste intr-o tigaie, in ulei fierbinte, pina capata culoare aurie. Se adauga faina, se stinge cu putina zeama in care a fiert limba si se lasa sa fiarba inabusit pina cind se inmoaie ceapa. Apoi se trece prin sita in cratita cu feliile de limba. Se adauga o foaie de dafin, piper boabe si putina verdeata tocata marunt (marar si patrunjel). Arpagicul se curata si se prajeste usor in putin ulei fierbinte. Apoi se adauga in cratita cu feliile de limba impreuna cu maslinele spalate, 2-3 rosii taiate felii prajite in ulei si strecurate. Se toarna deasupra putina zeama in care a fiert limba, 1 pahar de vin, se adauga citeva felii de lamiie curatate de coaja si simburi si taiate in doua. Se lasa sa fiarba si sa scada, tinind seama ca sosul daca se raceste, se ingroasa.

Mod de servire

Cind este gata, se lasa sa se racoreasca, apoi se asaza pe un platou, garnisind imprejur cu felii de lamiie

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Ardei umpluti cu carne cu sos de rosii

 

Ingrediente:

12 ardei mijlocii, 750 gr. carne, 2 cepe, 2 linguri orez, 1 lingura untura, marar si patrunjel tocat, sare, piper, 2 rosii; sosul: 1/2 cag rosii, 1/2 ceapa, 1 lingurita zahar, ½ lingurita faina, sare, patrunjel tocat, 1 lingura untura, smintina

 

Mod de preparare

Se spala ardeii, se sterg, se scot cotoarele si se indeparteaza semintele. Carnea se toaca, se pune intr-un castron, se adauga doua cepe taiate marunt, prajite sau crude si o lingura de untura, orezul spalat, patrunjelul si mararul tocat, piperul si sarea. Se amesteca totul bine si cu aceasta umplutura se umplu ardeii, astupindu-i cu cite o felie de rosie. Se asaza intr-o cratita si se toarna urmatorul sos. Se prajeste ceapa fin tocata si faina in untura pina se rumenesc putin; se stinge rintasul cu zeama de rosii (fierte si strecurate). Se adauga zaharul si sarea. Ardeii trebuie sa fie acoperiti cu acest sos, daca nu-i acopera, se adauga apa. Se presara cu patrunjel tocat, se pune cratita la foc, se lasa sa fiarba putin, apoi se da la cuptor pina sint gata

Mod de servire

Se servesc cu smintina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sarmale de varza acra

 

Ingrediente:

1 varza mare acra, 1 cag carne porc, 80 g slanina proaspata, 1 ceapa mica, 1 morcov, 1-2 oua, 4 linguri orez spalat, piper macinat si boabe, sare, unsoare, smintina

 

Mod de preparare

Se toaca impreuna carnea sislanina si morcovul. Ceapa se taiem marunt si se caleste putin cu o lingura unsoare. Cind sa-a calit se ia de pe foc si se pune peste ea carnea tocata, ouale, orezul, piper, sare, care se amesteca toate bine. Se desface apoi o capatina mare de varza acra foaie cu foaie, taind cotorul fiecarei foi si seumple cu tocatura de carne, rulind cu grija fiecare foaie impreuna cu umplutura, apoi se apasa mai adinc pe margini. Se aseaza intr-o oala, cu citeva felii de slanina proaspata si citeva bucati de afumatura, precum si citeva boabe de piper. Dupa aceasta se umple oala pina la jumatate cu zeama de varza acra, iar restul pina sus cu apa. Se lasa sa fiarba incet cca 2 ore, scuturind-o din cind in cind, sa nu se arda.

Mod de servire

Se servesc calde cu smintina.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Cartofi cu usturoi la cuptor

 

Ingrediente:

1 cag cartofi, 100g costita afumata, 50g unt, 1 lingura faina, 1 ½ ceasca lapte, 4 catei de usturoi, sare, piper

 

Mod de preparare

Se spala cartofii si se fierb in coaja. Se curata, se taie felii subtiri. Se freaca bine cu usturoi o forma; se asaza un rind de cartofi, un rind de costita taiata feliute subtiri. Se acopera cu un alt rind de cartofi si deasupra se toarna un sos alb facut din unt, faina, sare, lapte si piper. Se coace pina se rumeneste.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Cartofi umpluti cu ciuperci

 

Ingrediente:

500 g ciuperci, 12 cartofi mijlocii, 2 cepe, o lingura faina, bulion, ulei, verdeata, sare, piper, vegeta

 

Mod de preparare

Cartofii se curata de coaja, se spala bine si se scobesc de miez. Ciupercile se toaca, se amesteca cu verdeata, ceapa tocata si prajita in ulei, sare, piper, vegeta. Se umplu cartofii cu aceasta compozitie, se pun in forma unsa cu ulei. Deasupra se toarna o ceasca cu apa si se tin la cuptor 40 min.

Mod de servire

Se servesc cu patrunjel verde deasupra si cu smintina.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Omleta taranesca cu sunca si cartofi

 

Ingrediente:

1 cag cartofi, 2 cepe, 4 felii sunca, 2 linguri boabe de porumb din conserva, sare, piper, 4 oua, 4 rosii, 4 castraveciori murati

 

Mod de preparare

Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata apoi si se taie felii potrivite. Ceapa se toaca fin, iar sunca se taie bucatele. Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie si se pun cartofii, ceapa si condimentele. Se calesc la foc potrivit. Se pune sunca la prajit intr-o tigaie cu putin ulei si dupa ce sa-a rumenit se scoate pe hirtie absorbanta. Se adauga la cartofii. Ouale se bat bine, se amesteca cu patrunjel verde tocat sare si piper. Se toarna peste cartofi, se pun boabele de porumb scurse si se lasa sa se inchege. Inainte de servire se taie rosiile si castraveciorii felii si se pun deasupra omletei.

Mod de servire

Se serveste fierbinte cu piine neagra

 

--------------------------------------------------------------------------------

Cartofi cu smintina

 

Ingrediente:

700 gr. cartofi, 3 linguri unt, o lingura marar tocat, ½ pahar smintina, sare

 

Mod de preparare

Se curata cartofii si se pun la fiert cu un pahar de apa si putina sare. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se adauga untul si smintina si se lasa sa fiarba incet, in continuare, pina scade zeama la jumatate, scuturind cratita din cind in cind. Se adauga mararul tocat si se da la cuptor 5 minute

Share this post


Link to post
Share on other sites

aş vrea să mă credeţi că următorii gogoşari muraţi vor fi mai buni dec

Share this post


Link to post
Share on other sites
Atit !!!

 

Metoda de preparare este asa de simpla ??? Nu se fierbe nimic ??? Eu stiam si de piper boabe si de foi de dafin in borcan si hrean la gatul borcanului sa nu se ridice gogosarii sa atinga celofanul.

 

Dar fara aspirine nu merge ??? Stiu ca Aspirina se cheama Acid Acetilsalicilic sau aproape dar fara conservant nu se poate experimenta cu reusita ???

 

 

Ba da, daca faci sa mananci cat mai curand...daca vrei sa'i tii un an, nu prea merge....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×