Sari la conținut
Forum Roportal
soogee

Viata in simplitate

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am gasit un articol care pune niste intrebari interesante:

 

"In timp ce averile oligarhilor rusi se diminueaza vizibil din cauza crizei financiare, un barbat, care a facut parte dintre acestia, le ofera un sfat surprinzator: numai credulii mai cred ca banii aduc fericirea, iar o viata bine traita nu are nimic de-a face cu “ochiul dracului”, scrie Daily Mail, in pagina electronica.

German Sterligov, al doilea milionar oficial al Rusiei de dupa caderea URSS si-a abandonat in 2005 averea pentru a trai ca un taran intr-o parte indepartata a Rusiei, fiind dovada ca se poate gasi fericirea. S-a bucurat de o avere impresionanta, a trait in vile somptuoase, a avut yachturi si avioane private, dar a renuntat la acest stil de viata in urma cu patru ani si a ales sa se mute cu familia sa intr-o zona rurala a Rusiei, unde a ales sa traiasca in mijlocul salbaticiei.

 

“Majoritatea prietenilor mei au crezut ca mi-am pierdut mintile, dar dupa patru ani se dovedeste ca am facut alegerea corecta. Criza economica care i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni si am suficiente resurse pentru a supravietui”.

La doar 24 de ani, German Sterligov a pus bazele propriei companii si in scurt timp, profitand de vidul de legislatie din acea vreme, a reusit sa construiasca un imperiu financiar, cu birouri in Londra si New York, si a devenit milionar.

 

In timp ce Sterligov isi facea un nume in domeniul afacerilor, amenintarile incepeau sa se intensifice, iar el si sotia sa traiau in permanenta cu frica de a nu fi rapiti, brutalizati sau chiar omorati. "In primii doi ani de relatie ne-am mutat de 23 de ori. El ma suna si-mi spunea: «Impacheteaza, iar ne mutam». In cercurile in care sotul meu activa aveau loc multe crime", isi aminteste Alyona. Tocmai din aceasta cauza, nu este de mirare ca oligarhii rusi angajeaza o armata de gardieni care sa-i protejeze. Alyona, a carei familie era apropiata cu fostul lider comunist Nikita Hrusciov, a urat dintotdeauna sa aiba servitori. "Nu-mi doream straini in casa mea. Dar intotdeauna era o exceptie: bodyguarzii inarmati. Dupa ce ne-am mutat in Moscova, dupa o perioada petrecuta in Mayfair- Londra, am realizat ca acestia erau indispensabili. Eram foarte bogati intr-o tara in care majoritatea oamenilor nu erau avuti, iar oamenii de afaceri erau tintele favorite ale rapitorilor pentru a se rafui cu aceasta situatie. Era ingrozitor. Intotdeauna aveam cel putin doua garzi de corp cu mine, dar odata numarul acestora a ajuns la 60 pentru a ma supraveghea atat pe mine, cat si pe copiii mei", a continuat aceasta, in timp ce sotul sau a dat afirmativ din cap.

 

"Eram ca pasarile intr-o cusca aurie. Fiind foarte bogati, traiam intr-o sclavie, din care, din fericire, am scapat", a completat German. Pentru a scapa de amenintari, in era presedintiei lui Boris Eltin, multe cupluri bogate declarau ca s-au despartit si se afisau la petreceri cu alte persoane pentru a distrage atentia de la familia adevarata. "Se prefacea ca nu mai suntem importanti pentru el si asa prevenea sa devenim tintele rivalilor sau a rapitorilor", a confirmat Alyona. Un factor important in decizia lor de a-si schimba stilul de viata l-a constituit infrangerea lui German in alegerile prezidentiale din 2004, cand invingator a iesit actualul premier rus Vladimir Putin. "A venit acasa, si-a aruncat jacheta si a spus: «Nu mai pot face nimic aici. Hai sa plecam si sa incepem o noua viata»", isi aminteste Alyona, care a fost ceruta in casatorie la doar trei minute dupa ce s-au cunoscut. Au ales ca locatie o zona impadurita, aflata la 60 de kilometri departare de Moscova, o zona lipsita de luxul cu care s-au obisnuit, dar pe care nu il regreta.

 

In perioada lui de prosperitate, German Sterligov a oferit locuri de munca pentru 2.500 de persoane. In prezent, acestia mai sunt doar in numar de doi, ambii muncitori, care il invata pe Sterligov cum sa faca lucruri precum constructia de ziduri sau repararea de garduri.

Dupa o viata traita in cel mai luxos cartier din Moscova, Sterligov si sotia sa si-au schimbat perspectivele asupra vietii si au decis sa-si vanda proprietatea din cartierul Rublyovka, apartamentul cu vedere spre Statuia Libertatii din New York, birourile de pe Wall Street si din Londra, casa din Elvetia, castelul din Franta si apartamentul din Piata Rosie din Moscova pentru a se muta la tara.

Sterligov si-a vandut averea la licitatie dupa ce s-a ales praful de ambitiile sale politice, care incepusera cu o campanie pentru functia de guvernator al Siberiei si au fost urmate de candidaturile pentru primaria Moscovei si in final pentru presedentia Rusiei.

 

“Mi-am dorit sa schimb viata oamenilor din Rusia in bine...Mi-am dorit sa aduc o noua viziune acestei tari, pentru a crea o viata mai buna. Dar nu am reusit, si am ajuns sa imi dau seama ca, chiar daca nu voi putea fi alaturi de tara mea in acest mod, familia mea inca are nevoie de mine - si am putut face schimbari la acest nivel.”

A ajuns sa acumuleze datorii uriase din pricina costurilor campaniilor sale electorale, asa ca si-a vandut casa din Moscova, toate proprietatile si actiunile, si si-a platit datoriile, iar mai apoi, dupa o calatorie in padure, si-a construit o casa cu banii care ii mai ramasesera dupa ce totul fusese vandut.

“In astfel de situatii urgente, nu este timp de discutii - atunci capul familiei, barbatul, trebuie sa ia toate deciziile...A fost greu pentru sotia mea, care nu era obisnuita cu viata la tara, ci mai degraba cu viata de milionar. Acum este recunoscatoare, deoarece copiii nostrii duc o viata normala, o viata reala. Familia mea este fara indoiala mai fericita.”

Altfel spus, eliberat de boala materialismului si de traiul imbacsit intr-o mare capitala a lumii, Sterligov a gasit adevarata fericire, fericirea fara bani.

 

Dupa cum marturiseste programului BBC World Service's Outlook: "Viata mea nu a fost niciodata mai buna - inca nu pot crede ca am o viata atat de implinita si interesanta. Am reusit sa gasim fericire ca si familie - si inca nu pot sa cred ca am reusit sa parasim Moscova, cu toata atmosfera ei de mercenariat, ividie si ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufleteasca in care ne aflam, exact cum nu poti descrie gustul unei inghetate. Trebuie sa o gusti pentru a stii asta...Nici intr-un milion de ani nu mi-as dori sa redevin om de afaceri si sa fiu inconjurat de acele lucruri care definesc un om de afaceri de succes: case in Rublyovka, yachturi si masini Bentley. Sunt fericit cu pacea pe care am gasit-o la tara, alaturi de sotia, copiii si oile mele”.

Pentru a se adapta noii vieti, sotia acestuia, Alyona, a schimbat bijuteriile scumpe si hainele de marca cu fustele lungi si basmaua, precum taranii din romanele lui Tolstoi. Sotii Sterligov si cei patru copii au ales ca resedinta o casa umila, fara electricitate, aflata la 15 kilometri departare de orice alta locuinta. Alyona a nascut cel de-al cincilea copil al familiei in noua locuinta, fiind asistata la nastere de sotul sau.

 

In momentul de fata, familia Sterligov detine doar doua locuinte, una de iarna si alta de vara, aflate la o distanta de aproximativ 20 de kilometri una de cealalta. Dupa ce s-au mutat, familia a aruncat toate pozele reprezentand vechiul stil de viata si refuza sa se uite la televizor sau sa foloseasca Internetul.

“Nu are rost sa pierdem timpul copiilor nostri utilizand aceste mecanisme de spalare de creier. Mai bine ne asezam la masa si vorbim despre carti decat sa ne uitam la mizeriile de la televizor...Ce sunt acum? Doar un taran oarecare. Un crescator de animale. Nu cred ca Putin se mai teme acum de mine”, a conchis fostul oligarh.

Parintii nu au dorit sa-si dea copiii la scoala, acestia fiind instruiti de un institutor, in timp ce cea mai mare fata invata la Universitatea din Moscova. Familia este foarte credincioasa, respectand obiceiurile religiei ortodoxe. Cu toate ca s-a retras complet din lumea afacerilor, Sterligov a mai primit amenintari, iar prima lor cabana a fost incendiata, in timp ce cainele a fost otravit. Casa de iarna are doar doua dormitoare si a fost dotata cu un sistem electric pentru a permite functionarea unei masini de spalat si pentru iluminat. Sterligov si familia sa nu-si doreste sa se intoarca la viata de dinainte.

 

Este un nationalist convins si a devenit profund religios acum 10 ani - desi nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru, descriindu-l ca fiind “prea personal”.

“Nu mi-a mai ramas nici un ban - tot ceea ce am sunt banii din buzunar. Si mai am niste gaste, vite, un berbec si mai nou, niste curcani. Avem aproape tot ceea ce ne trebuie. Nu mai trebuie sa cumpar decat zahar, sare, ceai si ocazional paine, atunci cand suntem suficient de lenesi pentru a nu ne macina propria faina....Viata mea nu a fost niciodata mai buna - inca nu pot crede ca am o viata atat de implinita si interesanta...Puii de curcan tocmai au iesit de sub closca - aceasta este o stire interesanta pentru noi in momentul de fata. Am reusit sa gasim fericire ca si familie - si inca nu pot sa cred ca am reusit sa parasim Moscova, cu toata atmosfera ei de mercenariat, ividie si ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufleteasca in care ne aflam, exact cum nu poti descrie gustul unei inghetate. Trebuie sa o gusti pentru a stii asta.”, a declarat el programului BBC World Service’s Outlook.

 

Sterligov traieste acum intr-o casa mica, pe care o descrie ca fiind “o soba ruseasca, cateva ferestre, pereti si un tavan”. Are doua tractoare, un boldozer si o Toyota veche, desi pe timp de iarna la ferma se poate ajunge doar cu o caruta tarasa de cai. Ce mai apropiata casa se afla la 11 km distanta. Nu are electricitate si acum incearca sa se descotoroseasca si de telefonul mobil.

Despre acest exemplu viu pentru toti bogatasii, consumeristii si materialistii din lume, a scris la 5 decembrie 2008 si Nataliya Vasilyeva pentru Associated Press, intr-un articol intitulat "Ex-capitalist trades luxury for farm life".

Oricine a aflat fericirea simplitatii voluntare si downshiftingului, nici sub amenintarea armei n-ar mai dori sa se intoarca la simulacrul satisfactiei, viata scaldata in imbacsirea materialista, declara Sterligov. Nu putem decat spera, alaturi de Sterligov, ca actuala criza financiara le va deschide ochii multor milioanari saraciti mai mult sau mai putin, iar odata ce numarul celor luminati va creste astfel, restul sa ii imite."

http://nucredetzi.ablog.ro/2009-01-08/exmiliardarul-rus-german-sterligov-da-viata-de-lux-pe-viata-la-ferma.html

 

taranii.jpg

taranii4.jpg

taranii2.jpg

taranii3.jpg

taranii5.jpg

taranul-rus-10.jpg

 

 

Ce pareri aveti?

Copiii acei duc lipsa de socializare cu alti copii? Imi par cam tristi.

In timp ar putea avea probleme psihologice, probleme de relationare cu oamenii (sa fie timizi, anxiosi, nestiind cum sa se comporte in orase, daca vor urma o facultate)?

Revenirea la carti imi pare un lucru bun.

A duce o viata ca in "Casuta din prerie", dar cu confortul civilizatiei (au curent electric, oale Zepter, masina de spalat, etc) poate fi un ideal de viata armonioasa?

Au renuntat la suprastimularea din viata intr-un mare oras, dar nu vor fi nevoiti sa faca fatza la lipsa de stimulare din izolarea salbaticiei (plictiseala)?

Editat de Kosmotro
  • Upvote 6

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multi aspira la o viata in simplitate si cand aleg calea simplitatii, isi dau seama ce complicat e. Cred ca articolul prezinta doar partea frumoasa a acestei povesti. Dar este dificil pentru niste milionari obisnuiti cu luxul sa faca tranzitia la o viata simpla, la tara, cand ei nu au fost invatati de mici cu deprinderi gen sa faca focul in soba, sa dea la gaini, sa mulga vaca, sa stie cand se planteaza nu stiu ce, sa stie sa repare o usa stricata, sa desfunde hornul, sa dea cu coasa, sa stie cum sa faca iaurt din lapte, sa stie cand se culeg nu stiu ce fructe, sa puna un compot sau un gem. Imi imaginez cate frustrari au indurat pana au invatat toate astea.

Ce sa mai vorbesc ca ea a nascut un copil asistata doar de sotul ei. Nu vi se pare exagerat? Daca apareau complicatii? Chiar era nevoie de atata "simplitate"? Sau voiau o "intoarcere la inocenta" in toata regula? Pai... atunci sa renunte si la masina de spalat, si la tractoare. :)

 

Deci ideea e faina in teorie, nu stiu insa practic cum sta treaba.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Deci ideea e faina in teorie, nu stiu insa practic cum sta treaba.

 

Daca sunt sanatosi psihologic e ok. Viata in natura e mai frumoasa decat cea in spatele unui monitor de calculator.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca sunt sanatosi psihologic e ok. Viata in natura e mai frumoasa decat cea in spatele unui monitor de calculator.

atata vreme cat nu dezvolta cabin fever, e ok.

 

Mi se pare ca tranzitia la un mod traditional de viata de la unul consumerist e dificila si consumatoare de resurse. E greu sa inveti sa iti produci tu toate bunurile, intr-o gospodarie autonoma. Mai ales cand de mic ai fost invatat cu consumul.

Totusi, cred ca German nu se bazeaza pe productie, cred ca are el conturile lui.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca un om care si-a creat o avere considerabila acolo unde putini reusesc, poate reusi si un alt stil de viata, si sa o ia oricand de la 0 cu fortele proprii. Conteaza si sustinerea familiei si mai ales sa fi ajuns la limita, traind permanent cu frica de moarte, probabil ca viata in libertate este mult mai usoara si incomparabil mai plina de satisfactii.

Editat de Athmy

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Parerea mea e ca totul se datoreaza.. credintei lui. Barba aia sigur n-o avea inainte. El a devenit habotnic, familia l-a urmat, ca n-avea incotro, iar acum suporta toti consecintele, unde sa se duca nevasta-sa cu 5 copii?

Singurul avantaj pe care il vad in istoria asta, e ca au scapat de amenintarile cu moartea. In rest.. sunt sigura ca nu le e nici prea bine, nici usor.

Faptul ca cei mici au institutor mi se pare o tampenie, au nevoie sa mearga in colectiv, niciodata nu mi s-a parut ok izolarea copiilor in felul asta.

Editat de Amarena

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Categoric, in acest caz, e vorba de o alta fitza, o alta nefacuta a unuia care le poate incerca pe toate, plin de bani fiind.

Dar ca idee, viata retrasa traita in simplitate in mijlocul naturii si in armonie cu aceasta, imi place foarte mult.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asta da viata la tara! Omul nu cumpara decat zahar, sare, ceai si ocazional paine. Desigur ca isi cultiva singur in gradina din spate fructele de avocado care se vad in poza aia! :geek:

si mie mi-au atras atentia. :)

Dar hei, omul nu spune ca isi face totul in casa. Deci poate inca e in trecerea de la luxul de dinainte la viata traditionala. Deci de la haute couture la cizme de cauciuc, haine de lana si batic.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×