Jump to content
Forum Roportal
The Unknown

Curcanul

Rate this topic

Recommended Posts

Deja sintem in Noiembrie si ne apropiem cu pasi mari spre sarbatorile de iarna care sint multe si variate in functie de religie si zona de pe hatra lumii al omenirii si ... cate case atitea obiceiuri, insa curcanul sau o alta pasare ca si gasca, rata sau gaina ocupa prim loc pe multe continente de marile evenimente celebrate iarna.

Se consuma si in alte anotimpuri, dar iarna ii sta parca mai bine pe masa cand cu toti din familie sau prieteni sintem impreuna, cred ca reprezinta si familia unita.

Am pus ca titlu curcanul, ca este cea mai populara pasare pe masa servit intreg, insa in Franta si multe parti al EUropei gasca este pe platoul cel mai mare si oricare pasare este binevenita de discutat in acest topic festiv, ca si garniturile

care le acompaniaza, bauturile cu care se asociaza perfect dar si deserturile ca este vorba despre o masa completa, nu numai despre curcan. De acum si pana-n Anul Nou tot avem timp sa-l decoram dupa fanteziiile noastre cu mirodeniile perfecte pentru o aroma cat mai placuta si aspect de prezentare pentru efectul wow!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
curcanul sau o alta pasare ca si gasca, rata sau gaina ocupa prim loc pe multe continente de marile evenimente celebrate iarna.

Se consuma si in alte anotimpuri, dar iarna ii sta parca mai bine pe masa cand cu toti din familie sau prieteni sintem impreuna, cred ca reprezinta si familia unita.

 

Eh...cam asa e :P .Eu prepar pasare intreaga la cuptor doar de sarbatori,cand se reuneste familia.De parca n-am fi destui :P...avem loc la masa pentru parinti,frati ,surori,cumnati,nepoti :doh:

 

Reteta mea e super simpla:fierb oratania in apa cu cateva legume (cartof,ceapa,morcov,telina)...o probez,si cand constat ca e fiarta suficient o pun in tava cu cateva linguri de ulei si cateva linguri de zeama din supa,la cuptor, si o tin pana se rumeneste bine pe ambele parti.O condimentez numai cu sare , piper si cativa catei de usturoi introdusi in burtica pasaricii.Astfel,obtin 2 mancaruri:o supa si o oratanie bine rumenita...;)

 

la romanica pasarea preferata de sarbatorile de iarna e porcul :P

 

pacat ca nu incape intreg in cuptor :P

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
la romanica pasarea preferata de sarbatorile de iarna e porcul :dance3:

 

Eu ador si aripioarele de bivol din pizzeriile locale!!!

 

Cred daca se condimenteaza bine porcul cu mirodeniile de la curcan, chiar devine o pasare!!!

 

Azi am cumparat cimbru proaspat cu care o sa-l frec bine curcanul la timpul respectiv sa nu aibe acel gust de seu.

Este important sa fie cat mai proaspat totul folosit la prepararea curcanului ca doar odata pe an il mancam!

Noi pe aici mai trebuie sa fim atenti la pretul cimbrului sa nu coste mai mult decat curcanul :)

Incepand de azi se vinde curcanul la pret de sarbatoare, adica foarte ieftin, de la 47 de centi pe libra, doar cel Glatt Kosher este ultra scump, trece si de 10 dolari kilogramul.

 

Reteta mea e super simpla:fierb oratania in apa cu cateva legume ....

 

Oratania este umpluta sau gol in cavitate cand il bagi in cuptor?

Si prin Ardeal pe unde am umblat eu mereu am auzit ca o gaina umpluta se fierbe intai pentru o supa excelenta si pe urma intra in cuptor. Curcanul are alt drum, nu e bun de supa cu atitea arome de usturoi, busuioc, cimbru si piper!!!

Unii cumpara aripi, gaturi si tartitze pentru ciorba ca aici se vinde si in bucati, insa fara leustean chiar ca nu se poate manca, poate doar eu sint prea multa pentru acest gust, ca numai intreg facut in cuptor imi place sau din piept snitele sau tocata carnea pentru sarmale sau chiftele.

 

 

pacat ca nu incape intreg in cuptor :roll:

 

 

Curcanul sau porcul ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am preparat o umplutura pentru curcan, diseara mancam cu lingura mare, e ziua fiului meu, 30 de ani pe 11 Noiembrie insa celebram mai devreme cand toata lumea are timp sa stea fara retineri la masa si el alege ce mancam.

Ii place diner-ul de Thanksgiving dar eu deviez de la reteta americana, cred ca de asta-i place si lui si altora care maninca la mine. Sta deja pasarea in condimente din usturoi ras, 3 capatini ca nu e foarte mare curcanul, cimbru proaspat tocat fin, radacina de ginger la fel dat pe razatoare inainte de usturoi, sare, piper si boia. Pe dinauntru si afara frec bine pasarea cu aceasta compozitie, il pun intr-o punga mare de plastic gros cu "fermoar" si la rece pentru o zi sa schimbe acel gust de seu. Inainte sa-l pun in cuptor, umplu sub piele langa picoare si-l prind pielea de carne cu niste ace special pentru asa ceva, mai pun umplutura si in gat ca e loc destul dar acolo cos de obicei sa nu iasa ca se arde numai.

Prepar chiar multa umplutura dar il pun intr-o tava de prajituri si se va face separat si este un deliciu, se taie cuburi langa carne dar si singura cu sauce de ciuperci este o mancare, cel putin pentru mine ... cu o salata sau o supa.

Pentru ca prepar doar din incrediente proaspete, imi ia timp destul sa le procur, curat si toc marunt totul, dar este de inegalat cu materialul din conserve sau cutii de pe rafturile magazinelor. Pentru simandicosi mereu fac si o tava de umplutura fara maruntaie: ficat si pipota ca din acesti vizitori sint destui care din gresala trec pe aici fiind in zona si la masa doar probleme sint ca mai nimic nu le place, din motive de sanatate, desigur.

Pe langa maruntaiele din curcan, am mai cumparat vreo sase tavite cu ficat, inima si pipota ca-mi place facut tocanita si mancam din ea cu sotul inainte sa intre in compozitia umpluturii, cu muraturi facute de mine si mamaliga :doh:

Curat maruntaiele: le spal in apa rece, arunc de pe ficati si inimi toate grasimile si venele, le toc felioare ca pentru tocanita si in frigider cu ele ca inainte pipotele se prepara ca sint mai tari si au nevoie de timp mult sa fie comestibile.

Unele fierbe, insa mie nu-mi place asa, eu le scot de pe acea pielita groasa si devine foarte moale la taiat felioare, procedura asta este cam migaloasa dar merita efortul ca nu-miplace sa am in gura nimic colturos sau ce am de scuipat :cry: zgarciuri sau alte chestii nedotite in farfurie, asta-mi ia o groaza de timp!!!! in bucatarie ... si le prajesc in ceapa.

Curat si toc 1 kg de ceapa, nu conteaza cum ca se mai poate toca si inainte de a le pune in umplutura si ceapa scade la prajit, a considera si ficatul de adaugat. Este necesar cel putin 90 de minute de fiert pe foc mediu-mic cu usturoi si pe urma se aduaga ficatii si se mai tine pe foc amestecand pana nu mai iese sange din niciun incredient si este bun de mancat asa cum este!!! + sare piper si boia. Se lasa la racit putin ca frige si de aici se cam amesteca cu mana ...

Intr-un castrom mare bat 12 oua, toc cubulete de 1 cm vreo 6-8 oua fierte, o telina desfacuta pe frunze si tulpini si toacat cu totul, cel putin un mar sau gutui, ceapa verde 2-3 legaturi, un ardei gras mare rosu, 1 morcov in cubulete mai mici sa fie mai colorata compozitia, un pumn de patrunjel verde tocat nu prea fin, ceapa optional, o lingura mare de cimbru verde spalat de mine si tocat marunt si in final paine uscata in cuptor taiat in cuburi de 2-3 cm, se adauga tocanita de maruntaie si se amesteca repede cu mana, se gusta sa fie perfect condimentata. Inainte sa adaug tocanita, separ materialul amestecat pentru vegetarieni!!! si mai adaug boabe de mazare proaspete, dovlecei in cubulete, porumb boabe proaspete taiate de pe stiuleti ca se gasesc, unii pun si struguri acri, altii stafide si tot ce mai vrea lumea ... si se pune intr-o forma unsa cu grasime, se acopera cu folia si in cuptor pana se face pe foc mediu, 1 ora si pe urma inainte de scos din cuptor fara folie sa fie rumena. Daca oul batut nuajunge sa fie moale compozitia, de adauga supa de pui care se prepara cu zile mai inainte ca de sarbatori trebuie peste tot, si in sauce-uri.

 

Am scris de doua ori cate-un mesaj zilele trecute si cand sa trimit ... a disparut pe motiv ca n-am acces la topic?!?!?!?! Acum SAVE inainte sa-l trimit ca nu-mi plac surprizele astea ca sint destul de obosita si asa si e dimineata la mine ... aproape ora 4 si acum o sa merg la culcare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru cei care numara caloriile si nu maninca porc, curcanul este solutia pe masa festiva de sarbatori in special daca invita la cina sau pranz musafiri. Metodele de preparat sint foarte diverse, fiecare simandicos isi gaseste calea ei misterioasa spre o masa apetisanta. Era o pasare salbatica si pentru americani pana n-au fost fortati de natura sa-l gateasca si de atunci s-a dezvoltat in ceea ce este azi, o specialitate glamuroasa!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Craciun, mananca putin si sanatos!

 

Postat de culinar.ro

 

 

Dupa o perioada de post si de dieta, la masa de Craciun, majoritatea dintre noi dau iama in bunatati si nu mai tin cont de sanatate si de buna functionare a organismului.

 

Chiar daca de Sarbatori ai frigiderul plin si esti invitat la petreceri cu multa mancare gustoasa si bautura, nu face excese pe care le vei regreta.

 

Este indicat nici sa nu gatesti foarte mult si foarte "greu" cu grasimi si zahar din belsug, atat pentru tine, cat si pentru membrii familiei tale. Eviti astfel balonarile, starile de greata sau chiar internarile de urgenta.

 

Pentru a sarbatori Craciunul si Revelionul nu trebuie neaparat sa iti faci o gaura in buget si sa gatesti zile intregi. Poti avea o masa reusita chiar daca faci cate putin din fiecare fel traditional si ocolesti produsele cu multa grasime sau super-prelucrate.

 

Insa ce ar fi masa de Craciun fara sarmale, nu?! Limiteaza-te totusi la sarmale fara foarte mult ulei sau carne grasa, pe care o poti inlocui cu ciuperci si alte legume. Si 2-3 sarmale de persoana sunt absolut suficiente! Foloseste in loc de smantana un iaurt degresat si ardei iute, care va da savoare.

 

Friptura de porc inlocuieste-o cu gratar de vita sau de pui, iar garnitura de cartofi cu unt, cu legume fierte si asezonate cu mustar si condimente.

 

In strainatate se mananca de obicei curcan in loc de porc. Adopta si tu aceasta metoda!

 

Toba, carnatii si caltabosii pot lipsi de la masa ta. Iar daca mergi in vizita la cineva incearca doar sa gusti, nu sa faci "paguba" la masa. Consuma paine de secara sau de graham si nu paine alba. Cozonacii ii poti cumpara, insa nu manca mai mult de o felie... pe tot parcursul sarbatorilor. Este important sa iti satisfaci pofta, nu sa te indopi. Salata de boeuf o poti face cu maioneza dietetica, iar inainte de fiercare fel principal serveste o salata, care iti va reduce apetitul. Ciorbele si mancarurile gatite cu ulei si sosuri grele nu sunt indicate pentru un stomac care a "postit" cateva saptamani bune.

 

Nici excesul de bautura nu aduce nimic bun. Daca incepi masa cu o tuica sau o palinca, bei mult vin alb si rosu si termini cu sampanie, s-ar putea sa te imbeti si sa pierzi atat petrecerea, cat si a doua zi, cand te vei simti obosit si mahmur. In plus, daca nu esti obisnuit sa bei mult si sa amesteci bauturile, s-ar putea ca masa de Craciun sa se termine la urgente.

 

Nimeni nu incearca sa tina o dieta de sarbatori, insa acest lucru nu iti da "liber" la a consuma cantitati industriale de mancare. Putin si bun, este regula de baza. Si nu uita sa faci cat mai multa miscare, pentru a scapa de caloriile in exces.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

La romani curcanul mai mult de Anul Nou este pe masa sub diferite forme ... ciorba,

friptura la tava sau umplut. In orice caz e ultima aparitie pe masa festiva, dar oricum este foarte gustoasa si economic pentru o familie numeroasa, plus foarte sanatos!!!

Din piept se pot face si sarmale sau snitele, sau feliat in sandviciuri. Se poate si afuma si devine un mezel de lux chiar scump si rar, cautat de gurmanzi. Din aripi si pipota se face si piftie sau aspic pentru oua umplute, gatul se umple ca cel de gasca, etc.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

De mari sarbatori, pe langa toate cele traditionale merge de minune si un curcan umplut daca sint si multe persoane invitate la masa sau familia mare se aduna. Pentru acele momente nu se poate pregati chiftelute minuscule, este nevoie de ceva solid si mult sa sature invitatii dar sa fie si foarte bun sa onoreze ocazia. In State se recomanda pe langa un curcan sa fie pe masa si un jambon intreg scos din cuptor siuns cu sos de miere sa aibe aroma mai aparte si sa fie delicioasa, dar si picioare de miel/oaie cine-si permite ca sint scumpe de o vreme ca sint importati. Nu inteleg de ce n-ar fi buni si mieii locali.

Gasca nu se gaseste deloc, desi ar da tonul mesei festive!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×