Sari la conținut
Forum Roportal
Elia

Sfanta Treime sau cum 1=3

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Majoritatea Teologilor sint de acord, ca Dogma Trinitatii abia in sec. IV de.C. a devenit o componenta a Crezului crestin. Dupa ce a fost formulata ca atare, ea a fost declarata obligatorie in cadrul mai multor consilii bisericesti. Crestinismul timpuriu si mai ales perioada apostolica nu a cunoscut o asemenea invatatura, nici vorba sa predice o dogma in acest sens.

 

Imparatul Constantin, dupa convertirea sa "minunata" la crestinism, a jucat un rol important in adoptarea Doctrinei Trinitatii. El a convocat in anul 325 de.C. Consiliul de la Niceea pentru a impune aceasta doctrina Bisericii Romane. El a prezidat (!) acest Consiliu bisericesc si a exercitat ca imparat o influenta deloc neglijabila in luarea deciziilor.

 

Pe la anul 300 de.C. au avut loc mari dispute cu privire la persoana si pozitia lui Isus Cristos. Culmea acestei dispute a fost atinsa prin parerile diferite exprimate de Episcopul Alexandru din Alexandria, in Egipt si presbiterul sau Arius. Episcopul Alexandru invata deja ca Isus ar fi egal cu Dumnezeu, Arius respingea aceasta invatatura. Arius a fost din aceasta cauza prin decizia Sinodului din Alexandria in anul 321 de.C., eliberat din functie si excomunicat. Cu toate acestea el se bucura mai departe de o larga sustinere, mai ales inafara Egiptului. Multi episcopi cu influenta, printre care Eusebiu din Cezarea in Palestina, ca si colegul sau cu acelasi nume, Eusebiu din Nicomedia, erau convinsi ca Isus Cristos nu era Egalul lui Dumnezeu.

 

Aceasta cearta care nu se mai termina, la-a nelinistit pe Imparatul Constantin. De aceea el il trimite pe Ossius, Episcop de Cordoba si Sfetnic in probleme bisericesti, intr-o misiune de informare si mediere la Alexandria. Ossius se uneste insa cu Alexandru impotriva lui Arius, si dupa intoarcerea sa reuseste sa-la convinga pe Constantin sa accepte pozitia lui Alexandru. Pentru a conferi legalitatea necesara noii doctrine, Constantin convoca in luna Mai a anului 325 de.C. Consiliul de la Niceea, unde invita pe toti episcopii crestini din acea vreme, ca sa gaseasca un raspuns la intrebarea ce se ridicase, privitor la Dumnezeu si Fiul Sau. Constantin folosi puterea sa politica si reusi sa cistige pe Episcopi de partea sa, astfel ca pozitia sa teologica fu acceptata. Marturia de credinta care fu adoptata si semnata acolo era clar impotriva lui Arius, iar acest document cunoscut de acum ca, "Crezul de la Niceea" declara egalitatea dintre "Dumnezeu Fiul" si "Dumnezeu Tatal". 218 Episcopi au semnat acest Crez, cu toate ca el era de fapt opera unei minoritati.

 

Dar si dupa acest Consiliu, controversele dintre biserici pe aceasta tema nu sa-au sfirsit. Citiva episcopi din partea rasariteana a zonei crestine au ramas in continuare in vechea invatatura cu un Dumnezeu intr-o singura persoana, iar cei din bisericile de apus au introdus sub influenta Romei noua invatatura, cu o Dumnezeire formata din trei Persoane.

 

Noua Doctrina a lui Constantin era fireste influentata de conceptia triadica a romanilor, asa cum apare de exemplu in triada Jupiter, Mercur si Venus. Majoritatea religiilor pag

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu spui nimic nou, citandu-la pe hmd: in traducerea ulterioara a bibliei sa-a mai umlat pe ici pe colo si anume in partile esentiale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

salut

 

Foarte interesant. Acum 1425 de ani in Coran, Dumnezeu a prevenit omenirea de faptul ca Biblia a fost modificata, si nu a asteptat 2005 ani ca sa rezolve problema trinitatii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Biblia este plina de afirmatii trinitare, desi unii nu vor sa le observe. Evreii aveau constiinta existentei unui Singur Dumnezeu, dar intr-o pluralitate de persoane (Elohim este un plural), nu neaparat trei.

Cuvantul "DABAR" din ebraica, sau corespondentul sau "MEMRA" din aramaica are sensul de "LOGOS", asa cum il expliciteaza Ioan in evanghelia sa "Cuvantul adica Logosul sau Memra sau Dabar este Dumnezeu" si " sa-a facut trup".

Acest Cuvant este prezent in intreg VT si NT. Cititi cu atenti si veti vedea de cate ori scrie nu "Dumnezeu a vorbit", ci "Cuvantul lui Dumnezeu a vorbit" (sper ca se vede o diferenta fata de Cuvantul lui Dumnezeu a fost vorbit/spus/rostit etc.), adica se indica in mol clar o persoana, iar evreii numeau Dabar, sau Memra si o priveau ca fiind Dumnezeu.

Pe de alta parte faptul ca apostolii atunci cand botezau nu rostesc o formula nu consituie absolut deloc o problema. De exemplu atunci cand se rosteste "te botez in numele Domnului Hristos sau Isus Hristos", e clar ca acest Isus nu e altul decat cel pe care aceiasi apostoli il numesc Fiul lui Dumnezeu (vezi predica rostita de Petru, prima sa predica din Fapte).

Numai pentru cei care nu vor sa vada Trinitatea nu exista in Biblie.

Ati spus ca Trinitatea a fost o dogma doar de la conciliul din Niceea! Si care e problema? Pana atunci de fapt crestinismul nu avea un crez redactat in nici un fel, pentru ca nu fost nevoie. Cititi crezul si veti vedea ca el este prima formulare a credintei traite de la inceput. De ce nu contesta nimeni formularea crezului in alte privinte ale invataturii crestine?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Exista numai un Dumnezeu. Biblia invata acest lucru foarte clar (compara 5Moise 6,4; Marcu 12,29-34). Ai stiut insa ca printre crestini exista mai multe inchipuiri despre Dumnezeu? Mai bine zis exista diferiti Dumnezei adorati de crestinatate, dintre care doar unul este adevaratul Dumnezeu. Este posibil ca multi dintre noi sa se inchine unui Dumnezeu fals, fiindca imaginea noastra despre Dumnezeu este falsa. Carui Dumnezeu te inchini tu? Adevaratului Dumnezeu al Bibliei sau unui chip fals al lui Dumnezeu? Tine seama ca Isus in Ioan 4,24 spune, ca aceeia care se inchina lui Dumnezeu, trebuie sa I se inchine in spirit si in adevar.

 

 

1. Prima credinta este, ca Dumnezeu ar fi o trinitate (sfinta treime). Majoritatea crestinilor cred acest lucru. Aceasta invatatura spune ca Dumnezeu consta din trei parti. O parte este numita Tata, o parte este Fiu si o parte Duh sfint. Aceste trei parti sint o singura mare fiinta. Aceasta fiinta este atotputernica, atotstiutoare si exista din totdeauna cu cele trei parti sau personaje ale sale.

 

2. Exista si o a doua credinta, ca Dumnezeu ar fi numai o persoana, care se descopera insa in felurite chipuri in functie de timp si loc. De exemplu in vechiul Testament este Tatal. Cind a fost pe pamint a luat infatisarea "Fiului", devenind Isus Hristos, insa fiind mereu aceeasi persoana. Iar acum se afla la noi intr-o a "treia forma" ca Duh sfint. Aceasta credinta este cunoscuta in general ca "Teoria - Isus singur".

 

3. A treia este invatatura, care spune ca exista trei fiinte atotputernice, care detin aceeiasi autoritate si putere, toate trei existind din vesnicii. Toate trei sint numite dumnezei. Dar pentru ca in tot ceea ce fac sint intr-o perfecta unitate, sint "un Dumnezeu" si nu trei. Dupa aceasta credinta, cele trei fiinte (Dumnezei) au hotarit, cu mult, mult timp inainte, sa "joace" trei roluri diferite. Una va fi Tata, alta Fiu si cea de-a treia Duhul Sfint.

 

4. A patra credinta este, ca Dumnezeu ar fi numai o persoana. Aceasta persoana este Tatal singur. Se spune ca Dumnezeu, cu mult, mult timp inainte, la-a creat pe Isus Hristos si la-a inaltat peste toate celelalte creaturi. Duhul sfint ar fi o energie sau o putere activa a lui Dumnezeu. Aceasta este credinta Martorilor lui Iehova.

 

 

 

Pot fi toate aceste inchipuiri corecte? Sigur ca nu! Este clar ca toti acesti oameni se inchina unor Dumnezei diferiti! Este insa acest lucru asa de important? Pot aceste diferente sa influenteze credinta noastra, atita timp cit noi vorbim despre"Dumnezeu" si incercam sa facem voia Sa? Sigur ca da! Exista o credinta la moda astazi, care spune ca nu este important ce crede o persoana, atita timp cit persoana respectiva cheama numele lui Dumnezeu. Aceasta este o inchipuire falsa si periculoasa. Biblia ne invata, ca aceeia care nu iubesc adevarul, vor fi inselati si vor crede o minciuna. Pentru ca vor crede aceasta minciuna, ei se vor pierde (vezi 2Tes. 2,10-12). Isus insusi spunea: "Aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Cel pe care la-ai trimis Tu, Isus Hristos" (Ioan, 17,3). Cum putem sa credem ca Il cunoastem pe Dumnezeu, cind noi nu stim nici macar cui ne adresam, atunci cind chemam Numele Sau? Ne adresam la:

 

 

A. Trei persoane, care sint o singura fiinta?

 

B. O persoana, care se manifesta in trei feluri?

 

C. Trei persoane atotputernice, care joaca trei roluri diferite?

 

de. O persoana si un fiu creat?

 

 

Am descris patru inchipuiri indragite, din care fiecare este altfel si totusi nici una nu corespunde invataturii biblice despre Dumnezeu.

 

Adevaratul Dumnezeu

 

Ce inseamna cuvintul "Dumnezeu"? In general cuvintul ne indica o fiinta, care are cea mai inalta pozitie si careia i se datoreaza inchinare. Biblia invata, ca exista numai un singur Dumnezeu, si ca acest Dumnezeu este cea mai puternica fiinta din tot universul. Toate lucrurile vin de la El, toata puterea Ii apartine Lui si El este stapinul peste toti si toate. Cine este aceasta persoana? Biblia spune, ca aceasta persoana este numai Dumnezeu-Tatal.

 

"Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor, care este mai presus de toti". (Efes.4,6)

 

"Totusi pentru noi nu este dec

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Elia draga vreau sa iti spun ca sunt pastor adventist si am citit pasajele redate de tine din EGW. Ma bucur sa stiu ca citesti aceste carti, dar imi doresc sa vad ca le si intelegi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

salut

Elia din cate am inteles diferenta dintre credinta ta si cea a martorilor lui Iehova este ca Isus este nascut si nu creat. Dumnezeu la-a nascut pe Isus? caiar asa? se reproduce Dumnezeu ? Tu spui ca celelalte biserici au fost pacalite de satana dar de unde ai tu certitudinea ca pe voi nu v-a pacalit. Versetele care le-ai dat ca dovada sunt extrem de interpretabile. Si sa iti mai spun ceva logic: daca Dumnezeu naste inseamna ca naste tot un zeu atunci nu mai e vorba de monmoteism. Aveti ca baza o Biblie cu multe lacune si nu ma mira cate credinte diferite pot decurge din ea. Si nici nu vreti sa acceptati ca a fost modificata in interesul anumitor personaje. Atunci sunteti condamnati sa credeti ceva dar nu si realitatea. Ai uitat sa spui ca la Niceea au fost o multime de carti dintre care numai 4 au fost alese, si anume acelea care erau mai aproape de mentalitatea romana. Tu zici ca Dumnezeu nu este crud pentru ca si-a sacrificat fiul nascut dar ca daca si-ar fi sacrificat fiul creat era foarte crud si sangeros. Nu este nici o diferenta. dar tu si alti oameni ca tine va jucati cu cuvintele numai ca sa aratati ca aveti dreptate.

Bine tu nu crezi in trinitate dar tu crezi, constient sau nu, in 2 Dumnezei.

Dumnezeu nu naste, pentru ca a naste este o slabiciune pentru Dumnezeu. Ar reprezenta o nevoie. Dumnezeu nu are nevoie de nimic isi este Siesi de ajuns. El nu naste si nu sa-a nascut, si nu are pe nimen egal.

Oricum Biserica ta este relativ noua, adica interpretarile voastre sunt relativ noi. Pentru ca au vazut unii ca ceva nu e in ordine cu trinitatea au scos ei alte interpretari dar nu au ajuns mai departe decat predecesorii lor.

Coranul a rezolvat problema asta cu mult inainte dar din orgoliu, multi oamenii nu mai vad nimic din afara, mai ales de la musulmani.

Folositi cuvinte de genul " Dumnezeu trebuia" ," Dumnuzeu nu putea" ma intreb unii oamenei se aud vorbind. Cine sau ce poate sa il Conditioneze pe Dumnezeu?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

pentru. ddf: Cum intelegi tu textul urmator: "Suveranul Universului nu a fost singur

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu putem face matematica pe masa divinitatii...

Chestiunea 1=3 mi se pare deplasata ca exemplu si mai ales cind e vb de insasi Maiestatea Dumnezeirii despre care observ ca sa-au si gasit comentarii...Chiar in Genesa 1:26 scrie:"Sa facem om dupa chipul nostru(...)" SA FACEM!A vb Dumnezeu singur??Monolog interior??Cine mai era cu El,sau IN El??In diverse momente cheie din Biblie,Dumnezeu vb cind El cind Fiul,cind Duhul Sfint,despre care se spune ca "mijloceste in rugaciune cu suspine negraite".Daca Duhul Sfint nu ar fi o a treia persoana a Dumnezeirii,de ce sa vb asa despre El?In Apocalipsa este scris ca Dumnezeu este de 3 ori sfint!Daca TRINITATEA nu exista,de ce sint atitea indicii despre ea?Tocmai Biblia vb de asta!Nu cum spun altii ca abia din sec

4 a devenit o componenta a crezului crestin!!...

post-6956-1122397674_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×