Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
@anyry

Dependenta de Internet- topice unite

Rate this topic

Recommended Posts

Dependenta de internet, la prima vedere o pasiune nevinovata, poate deveni o adevarata boala de comportament uman, a constatat, intr-un studiu publicat in saptamanalul "New Scientist", cercetatorul britanic Mark Griffith, de la Universitatea Nottingham Trent. El a cules un mare numar de "pasiuni www" pe care le-a dat apoi publicitatii, purtand denumiri, greu de tradus intr-o alta limba, dar pe care "internetdependentii" le inteleg. Iata cateva dintre ele:

 

Wikipediholic - redactarea si imbunatatirea continutului Wikipedia, acest imens lexicon de pe web, poate deveni o obsesie. Psihologul Dan Cosley de la Universitatea americana Cornell a descoperit 2.400 de persoane care au corectat peste 4000 de cuvinte.

Recordul in acest domeniu este detinut de canadianul Bryan Dereksen, proprietarul unui magazin de instrumente de cercetare, care a intervenit in cazul a 70.000 de cuvinte din Wikipedia.

 

Egosurfer - acea categorie a celor ce navigheaza pe net, care este interesata intr-un mod de-a dreptul bolnavicios de prezenta proprie pe web. De pilda, ziaristul care intreaba in permanenta motoarele de cautare pe ce loc al popularitatii se afla articolele lui sau bloggerul care isi numara in permanenta cititorii.

 

Photolurking - sunt pasionatii de fotografii care viseaza privind imaginile de nunta ale altora, publicate pe internet. Halyana Khalid si Alan Dix, cercetatori ai comportamentului uman de la Universitatea Lancaster au gasit foarte multe persoane din aceasta categorie.

 

Cyberhondriac - corespondentul pe net al ipohondrului care cerceteaza in permanenta site-urile cu teme de sanatate.

 

Crackberry - managerul modern care, chiar si la inmormantarea unei rude apropiate, isi urmareste mobilul sa vada daca nu i-a venit un mail de pe Balckberry, sistemul american de corespondenta pe mobil, foarte raspandit la ora actuala.

 

Infornography - pasiunea bolnavicioasa de a cunoaste si de a raspandi informatiile.

 

Google-stalker - o persoana care isi cauta in permanenta pe Google cunostinte despre care pot fi obtinute multe informatii, fara sa trebuiasca sa se intalneasca cu ele personal. Ii place sa se informeze si inainte si dupa o prima intalnire.

 

Blog streaking - bloggerii fac in mod bolnavicios confesiuni pe net, povestesc detalii intime din viata personala pe care nu le-ar dezvalui in fata unor mase de oameni. Psihologul Pam Briggs de la Universitatea britanica Northumbria este de parere ca oamenii ajung la aceste exagerari din cauza lipsei mimicii si a limbajului corporal. Dupa parerea ei, incetul cu incetul, acest comportament de pe net va influenta si comportamentul persoanei in viata reala care devine din ce in ce mai ciudat si in afara web-ului.

 

http://www.gandul.info

 

 

***

 

 

Recent, mi s-a reprosat ca traiesc intr-o lume virtuala...

Cred ca e vorba doar de o nevoie de comunicare sau de informare... asa mai moderna... desigur, in afara de unele cazuri care sunt cu adevarat grave. Totusi, Internet-ul ofera o multime de tentatii, lucruri sau situatii pe care nu le poti avea in viata reala.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dependenta de internet, la prima vedere o pasiune nevinovata, poate deveni o adevarata boala de comportament uman...

....

 

Am observat si eu aspectul asta reflectat in viata mea; chestia e ca atunci cand ma cufund in " the real life" cum s-ar zice, rar mai intru pe forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Internetul poate deveni o dependenta ,are o parte educativa si una distructiva, depinde de la individ la individ,pt. mine internetul inseamna, cultura, stiinta, afaceri, comunicare. Folosesc intrnetul de 10 ani pot sa spun ca nu depind de le , dinpotriva am avut numai avantaje, exp. comunicare rapida si gratuita , daca urmaresti acest forum , sint anumite teme pe care nu putem sau nu vrem din anumite motive sa spunem apropiatilor si atunci ce facem? deschidem un topic si povestim, te simti liber pt. ca nimeni nu te cunoaste, afaceri pe internet o metoda simpla si benefica.

 

cu ce nu sint de acord, cu parintii care permit copiilor acces ul la internet fara acordul sau supravegerea lor, si eu am o fetita de 8 ani are acces la interenet dar numai sub supravegerea mea si nu foarte mult timp ii acord o ora pe saptamana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte adevarata chestia asta cu internetul..acum cateva zile m-am dus pana la bucatarie si am vazut luna,era asa de frumoasa :doh: si mi-am amintit de obiceiul meu de dinainte de a sta la geam si a respira aerul rece al noptii,priveam stelele si meditam la diverse lucruri.. de cand am internetul nu fac decat sa gandesc mai mult cu mintea altora si sa ma uit la luna decat in wallpaperul meu de pe desktop :jester:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce se poate face in cazul dependentei de internet si de site-urile "indecente"? (ca sa ma exprim foarte elegant).

Cat este de grav, avand in vedere ca nu trece zi in care sa nu fie vizitate macar 10 minute, paginile deocheate?

Multam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai putea sa lasi PC-ul, asta se face.

Azi stai cu 5 min mai putin, maine cu inca 5 si tot asa, s-ar putea sa te simti mai naspa o perioada dar o sa treaca, si bineinteles, sa nu treci la alta dependenta :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna,

 

Dependenta apare atunci cand activitatea desfasurata iti creeaza multa placere psihica, caz in care iti doresti sa atingi acea placere indiferent de cost... chiar daca uneoeri de simti obosit, chiar daca simti ca iti face si rau... ceea ce conteaza cel mai mult este cum te simti atunci cand faci acele lucruri.

 

Modul prin care poti inlocui o dependenta este prin a afla ce alte lucruri iti fac placere si a incerca sa le pui in practica. Descoperirea unor hobby-uri sau a altor activitati care sa iti solicite timpul, a unor activitati care sa te faca sa te simti valoros poate avea ca si efect indepartarea dependentei.

 

Si varianta propusa de Ninja este benefica, dar aici este nevoie si de multa vointa din partea ta. Pe cand in celalalt caz dependenta este indepartata incet prin aparitia altor activitati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×