Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Istoria Bacalaureatului in Romania

Postări Recomandate

ISTORIA BACALAUREATULUI

Cine a introdus “bacul” şi prin ce schimbări extreme a trecut în timp

“Examenul de maturitate”, aşa cum a fost numit prima oară bacalaureatul, s-a instalat în ţara noastră în anul 1925, atunci când doctorul chirurg din Buzău, Constantin Anghelescu, numit ministru al Instrucţiunii (Ministerul Educaţiei de astăzi), a decis înfiinţarea unei noi modalităţi de examinarea a liceenilor aflaţi în an terminal.

“Bacul”, prescurtarea modernă a bacalaureatului, îşi are originile din Franţa, fiind introdus în şcoli pe 17 martie 1801 printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte.

Constantin Anghelescu, născut pe 12 iunie 1869 într-o familie de negustori, a urmat cursurile şcolii primare “Obedeanu” şi liceul “Carol I”. După terminarea liceului, acesta a decis să-şi continue studiile universitare în Franţa, la Paris, în 1897. S-a întors în ţară şi şi-a descoperit noua pasiune, politica. Astfel, este ales deputat de Buzău şi, ulterior, preşedinte al Partidului Naţional Buzău.

După un drum incert în viaţa politică, acesta este numit ministru al Instrucţiunii Publice. Îşi ia rolul în serios, profită de şcolarizarea de care a avut parte în Franţa şi introduce în sistemul de învăţământ o nouă modalitate de examinare a elevilor aflaţi la finalul liceului: examenul de maturitate.

Examenul de maturitate, spaima elevilor

În perioada aceea, bacalaureatul se susţinea în două sesiuni, de vară (25 iunie – 10 iulie) şi de toamnă (15 – 30 septembrie), iar legea prevedea existenţa unor comisii instituite de minister în oraşele de reşedinţă ale regiunilor şcolare. Aceste comisii erau formate din şapte persoane, şase din profesorii titulari şi unul, care îndeplinea şi funcţia de preşedinte, ales dintre “membrii corpului didactic universitar, profesor, agregat sau conferenţiar definitiv la Facultatea de Litere sau de Ştiinţe” sau dintre foştii inspectori şcolari. Şi asta pentru că s-a urmărit de la început ca din rândurile elevilor, doar vârfurile să poată intra în ciclul următor, la facultate.

Noua viziune asupra finalizării liceului i-a înspăimântat atât pe profesori, cât şi pe elevi. Primul examen de maturitate susţinut în ţara noastră s-a soldat cu absolvirea a doar 15 elevi din cei 30 înscrişi, fapt la care, însă, societatea s-a aşteptat. Rata de absolvire a crescut o dată cu trecerea anilor, de la 48% în 1925 la 70% în 1933.

Printre elevii care au dat prima lucrare de bacalaureat s-a aflat şi Mircea Eliade, care povesteşte în cartea sa, “Romanul adolscentului miop”, cât de îngroziţi erau liceenii de noul mod de examinare.

Chiar şi momentul afişării notelor arăta frica care îi acapara pe elevi în perioada examenului de maturitate şi cum se manifestau, de fericire, absolvenţii. Eliade descrie bucuria celor care reuşeau promoveze, scandările care se auzeau în cor şi săruturile prietenilor şi familiilor. Dacă astăzi scandările lor sunt “Am trecut, am luat 8!”, în acea perioadă nu se auzea decât “Am scapat, am scăpat!”. 

Bacalaureatul în perioada Comunistă

Severitatea de care dădeau dovadă profesorii s-a stins, însă, încetul cu încetul, începând cu anul 1945, atunci când s-a dat startul perioadei comuniste din România. S-a renunţat la calitatea învăţământului românesc, impusă de Constantin Anghelescu, şi s-a pus accent pe cantitate. Adică, un număr cât mai mare de copii înscrişi la liceu, care să atragă după sine şi o creştere a promovabilităţii examenului de maturitate, într-un regim ce se dorea performant prin raport nu numai la Occidentul burghez, dar şi la ceilalţi asemeni lui din blocul sovietic.

O strategie care a dat roade şi, ca atare, dacă în 1939 erau 7.716 elevi înscrişi în învăţământul liceal, cifra s-a dublat o dată la aproximativ 10 ani, iar în 1980 liceele găzduiau nu mai puţin de 673.086 de elevi.

Totuşi, calitatea a început să conteze din ce în ce mai puţin şi, o dată cu venirea lui Nicolae Ceauşescu la conducerea României, unii dintre candidaţi erau chiar şi ajutaţi să promoveze sau primeau diploma cadou, cu acordul partidului. De aceea, bacalaureatul era prezentat ca sărbătoare în perioada comunistă, elevii şi partidul lăudându-se cu faptul ca aproape toţi susţinătorii examenului absolveau.

Un exemplu este chiar Nicolae Ceauşescu, despre care se spune că, în 1965, Şcoala Medie Nr. 10, numită şi Şcoala Centrală, i-a făcut cadou diploma de promovare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu licenţa în economie a fostului dictator, obţinând-o cu o simplă semnătură din partea rectorului Institutului de Ştiinţe Economice “Lenin”.

Camere high-tech şi fără telefoane mobile

În ziua de azi calitatea şi cantitatea nu mai ocupă primul loc în viziunea Ministerului Învăţământului. Oficialii nu se gândesc decât cum să găsească soluţii mai bune pentru a preveni încercările elevilor de a copia în cadrul bacalaureatului.

De aceea, acum, în sălile de examinare se găsesc aşezate strategic camere de supraveghere de ultimă tehnologie, care înregistrează atât video, cât şi audio, iar elevii sunt obligaţi să îşi lase gadgeturile, cum ar fi telefoane mobile sau tablete, la uşă şi să le recupereze la terminarea examenului. Toate aceste măsuri au fost luate în contextul în care, până acum trei ani, majoritatea elevilor veneau pregătiţi cu “copiuţe” la bacalaureat, iar profesorii primeau bani pentru a se preface că nu le observă.

O dată cu introducerea noilor sisteme de supraveghere s-au observat şi primele schimbări. Astfel, dacă din anul 2004 şi până în 2009 rata de promovabilitate era de 80%, începând cu 2010 aceasta a scăzut în jurul cifrei de 55%.

În 2014, doar 60,56% dintre liceenii care au susţinut examenul de bacalaureat au reuşit să promoveze.

Anul acesta, aproximativ 170.000 de elevi de clasa a XII-a speră să treacă cu bine de examen şi să promoveze în ciclul următor, facultatea. Schimbarea din 2015 constă în faptul că lucrările vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care au fost susţinute. De aceea, rezultatele vor fi anunţate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie asa cum s-a întâmplat anul trecut.

JOI, 02 IULIE 2015

https://www.realitatea.net/stiri/ultimele-stiri/istoria-bacalaureatului

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu de ce se mai chinuie cu acest document INUTIL practic sa decimeze tineretul si asa nepregatit pentru viata!!!  

Gasec o mare umilienta facut intentionat ca numai copiii comunistilor si AZI sa-l treaca cu note mari si sa intre la facultati.

Influentele de afara stabilesc nivelul elvilor la orice stiinta, si pana mai este unu care vrea sa studieze undeva, va avea si un loc.   

Nu se pune accent pe exprimare profesionala, de un stil de limba pentru acel nivel de educatie, doar de acea mizerie veche de

caracterizarea personajelor le plimba grija in limba romana si alte analfabetisme.  Multi care termina, ajung si in State in privat,

prin casatorie cu americani sa scape de mizerie, plus are acces la educatie pe merit si pe cunostinte!!!  Nu pocaiti, altii.  

Foarte multi cu cate 3 Diplome de Facultate cumparate ajung in State sa faca curatenie in Moteluri, apartamente care se inchiriaza

si se curata dupa fiecare chirias, ca nu stau decat o perioada de timp, dar casele bagatilor le aduce satisfactie totala ca sint in locuri

izolate in Arizona, au geamuri inalte si multe de curatat, de acolo se arunca in piscine si se distreaza la mare  perfectie, se odihnesc

si mai gatesc ceva de cina si sint excelent platite.  Doctorite din RO lucreaza in acest bizniz in majoritate prin agentii speciale!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cele 10 vedete din România care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Ce note au luat

Doar 10 din toate vedetele erau ZERO in scoala???    Si fara acel BAC au terminat 3 facultati ... ca aveau pile care conta, nu altceva.    Artisti si cantareti la mare

gramada erau fara educatie cand au debutat in anii '60 prin cluburile muncitoresti, atunci s-a scris in ziare altceva despre ei, ce erau defapt in realitate.

Cate unii din renumiti mergeau la cursuri serale la Liceu in cartiere mai amarate ca Ferentari unde nu se cerea prea mult si avea avantaje, ca la programul de zi nu

erau acceptati ca erau deja celebritati la TV.    Am avut un coleg din Oltenia care n-a trecut proba de Limba Romana nici din 3 incercari, in cea mai maghiara zona

din Romania, unde si romana se spunea in maghiara!!! erau adusi multi de o agenta privata sa faca oameni din acei tineri, platiti de parinti, care acasa erau nulitati.   

Ce de Geschäft a mai fost si acest EXAMEN, se imbogateau profesorii ca amenintarea era mare de a nu ajunge nici pan-acolo, ca nu le vor incheia mediile cu note

de trecere.   Mare hotie mai este in "Invatamant" si este acceptat si suportat/hranit de parinti.   

https://evz.ro/cele-10-vedete-din-romania-care-nu-au-promovat-examenul-de-bacalaureat-ce-note-au-luat.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mesaj pentru Ligia Deca, ministrul Educației,

"Profesoara consideră că are importanţă nota cu care elevii au trecut examenul, pentru că ”e munca lor şi ar fi meritat că statul asta bolnav să le ofere toate condiţiile să îşi împlinească potenţialul şi să ia notele pe care le merită, fără să existe semne de întrebare”.   ”Nu numai că nu a făcut-o, dar le-a şi pus beţe în roate şi i-a tratat că pe ultimii infractori. De astăzi, au tot dreptul să plece şi să nu se mai întoarcă niciodată într-o ţară în care e în permanenţă noapte. Noaptea minţii”, a mai scris profesoara."

*Sufera de ceva grav la Cap si aceasta femeie pe functie de Ministrul Educatiei!!!   Mereu aceste PILE joaca roluri de CALAU intre copiii si nu vede NIMENI.*

https://evz.ro/bacalaureat-2023-elevii-de-la-colegiul-din-bucuresti-unde-zeci-de-lucrari-au-fost-anulate-au-promovat-examenul-la-limba-romana.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Umiliți, ăsta e cuvântul care caracterizează copiii care "beneficiază" de educația românească. Dacă ministrul astfel de exemplu le da subalternilor... ce pretenții să mai ai.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 Liceul din România în care toți elevii au picat la Bacalaureat. 

"Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” din Huși, județul Vaslui, a înregistrat cele mai slabe rezultate la Bacalaureat.

Unitatea de învățământ a avut doar doi candidați înscriși la acest examen, unul a lipsit, iar celălalt a picat.

Cei doi candidații provin din promoțiile anterioare, liceul neavând anul acesta nicio clasă de-a XII-a."

*De necrezut povestea asta ... si trist in acelas timp.*

https://www.gandul.ro/actualitate/liceul-din-romania-in-care-toti-elevii-au-picat-la-bacalaureat-in-ce-oras-este-20010166?utm_source=evz+text+link&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Examenul maturității scoate tot timpul la iveala povești de viață incredibile. Într-o societate în care tinerii pun astăzi accent pe valori fără fundament, mai întâlnim și tineri care ne uimesc și care pot fi exemple de viață nu doar pentru alți tineri, ci și pentru adulții care deseori se lovesc de provocările vieții."

*In State NU se foloseste repetenta decat in cazuri majore unde nu se poate recupera materialul pierdut, dar s-a dovedit pe timp de COVID ca se poate invata si de acasa daca vrea cineva sa stie ceva!!!   In clasa 1-a gasesc ridicol ce a putut sa faca acea educatoare cu cativa ani in urma daca tanarul acum are 22 de ani.   Povesti de dupa communism ma irita si mai mult ca nimeni nu se intereseaza de copiii!!!   Parca doar din 3 copiii al elitilor se va realiza mare viitor.  Incultii la cap creaza multi monstri.   Sper ca se uita si in asta cineva in prag de intrare in Schengen, dar nu stiu daca asta conteaza sau au nevoie doar de muncitori zilieri, necalificati pe santiere de impins roaba, de acules roadele ogoarelor, etc.*

 

https://evz.ro/de-la-repetent-in-clasa-i-la-premiant-si-media-901-la-bacalaureat.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Fraudă uriașă la examenul de Bacalauareat în județul Mehedinți, 140 de lucrări identice într-un singur județ!!!

Se pare că cei implicați în această fraudă au oferit rezolvarea subiectelor contra unor sume de bani, sau alte bunuri."

*Sa nu ne spuna ca n-au mai auzit de asa ceva, decand exista aceste examen, mereu au fost si fraude contra cost.*

https://evz.ro/frauda-uriasa-la-bacalaureat-diicot-a-deschis-un-dosar-penal.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Bacalaureat după reguli noi, pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2025 - 2026. Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat că legea va fi aplicată începând din anul 2029. Până la finalul lunii septembrie, Ministerul Educației și-a propus să definitiveze planurile cadru pentru învăţământul liceal aferent ciclului școlar 2025 - 2026."

*Sinteti siguri ca va mai exista LICEU in anul 2029???*

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×