Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Va deveni acest element, esențial în construcția de mașini electrice, petrolul secolului 21?

Petalit, un mineral din care poate fi extras litiu.

Timp de un secol petrolul a fost cea mai importantă resursă naturală din industria transporturilor, dar revoluția actuală din domeniu va schimba cu siguranță acest lucru. Litiul, un metal ușor, ar putea fi elementul care îi ia locul lichidului negru.

Elementul chimic este folosit în multe industrii, inclusiv în cea farmaceutică, dar el este, deocamdată, un „ingredient” esențial în baterii.

Litiul este ideal pentru construcția acestor componente deoarece, fiind cel mai ușor metal de pe pământ, permite dezvoltarea de baterii (Li-Ion) mai mici și mai ușoare. Alte tehnologii folosite în industrie sunt nichel-cadmiu (Ni-Cd) și plumb-acid.

Litiul, noul petrol?

În aceste condiții, inventatorul bateriei Li-Ion, laureatul cu Premiul Nobel pentru Chimie din 2019, John Goodenough, avertiza că metalul ar putea deveni „petrolul secolului 21”, iar competiția pentru el ar putea epuiza rapid rezervele globale.

Există și o problemă mare cu bateriile Li-Ion. În acest moment acestea sunt greu de reciclat, deoarece sunt mai complexe și mai periculos de dezmembrat decât alte modele. Știm că perforarea unei celule Li-Ion poate duce la incendiu sau chiar explozie.

Ținând cont de acești factori, International Energy Agency (IEA) a anunțat, într-un raport recent, că cererea pentru litiu ar putea crește de 40 de ori până în 2040.

https://www.go4it.ro/content/componente-pc/va-deveni-acest-element-esential-in-constructia-de-masini-electrice-petrolul-secolului-21-19185118/?utm_source=EVZ+ARTICOL&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×