Jump to content
Forum Roportal
Stu'

Care va fi noua ordine mondiala?

Recommended Posts

Ordinea mondiala din punct de vedere a organizarii societatii.

Nu vreau sa folosesc cuvinte mari precum ,,incalzirea globala'', ,,resurse limitate'' sau ,,criza economica cronica''.

Constat doar ca, si nu sunt sigura, ca asa nu mai functioneaza. Societatea.

In ultimii 50 de ani populatia s-a marit cel putin de trei ori, stratul de ozon a scazut drastic, crizele politice si financiare au acaparat linistea si bunastarea chiar si celor mai bine situate tari din occident. China se revarsa, polituca e tot mai ineficienta, coruptia creste si face loc dezastrelor.

 

Prin urmare, avem nevoie sa analizam care ne sunt sansele de schimbare, de eficientizare dpdv al sustenabilitatii a ceea ce inca avem. Sa vorbim despre solutii si sa nu ne mai lasam intimidati de posibile conspiratii mondiale.

Schimbarea incepe de jos - adevar general valabil.

 

Ce e de facut, asadar?

 

Revin si eu cu ideile mele mai tarziu.

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma intreb daca fiecare generatie a avut senzatia asta a iminentei sfarsitului.

Totusi, vremurile actuale par sa aiba niste particularitati, unele care ne apropie de felul in care au aratat presupuse civilizatii ale omenirii aflate pe buza prapastiei,

Ce ar fi de facut? Sa incepem sa raspandim in lume dragoste, altruism, speranta. Adica sa incepem cu noi. E si asta un  cliseu atat de invechit. Evident ca nu va ajuta doar asta, dar trebuie sa avem incredere in actiunile noastre pozitive.

 • Like 1
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, King, dar hai sa incercam intai care ne sunt prioritatile, pe care trebuie sa le punem cumva in practica, in paralel cu deschiderea spirituala de care ai amintit.

 

Solutii precum:

-agricultura urbana

-permacultura

-sustinerea fermelor mici

 

Stiati ca mai putin de 7% din populatia pamantului este hranita de catre marile industrii agricole, desi ele provoaca cele mai mari defrisari, poluari, distrugeri, iar o mare parte din partea bio este utilizata pentru combustibilii bio?

 

Iar ceilalti 93% sunt hraniti de catre fermele mici. Multe de familie. Insa legislatia este facuta pentru jucatorii mari. De ce? De coruptie, de interese financiare intre natiuni pentru a mentine un nivel de trai fals, de banci, de Lobby.

 

Asadar, care e solutia? Cum facem si noi ceva in stil Islanda 2010?

Sper sa am timp sa scriu mai tarziu despre un exemplu concret de preluare a autonomiei de catre comunitati. Mai ales dpdv econimic.

Poate se gaseste si pe net.

Totnes.

Edited by stupid_me
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intoarcerea la natura, la modul de viata cat mai apropiat de natura, la modul de hranire natural, cu alimente direct de la sursa... asta cred ca e sansa pentru o viata mai bună, cel putin pe la noi prin tara.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intoarcerea la natura, la modul de viata cat mai apropiat de natura, la modul de hranire natural, cu alimente direct de la sursa... asta cred ca e sansa pentru o viata mai bună, cel putin pe la noi prin tara.

De acord cu tine.

Dar cum facem asta? Concret. Cum ne redobandim autonomia?

Crezi ca descentralizarea este un prim pas obligatoriu sau nu?

Cum ii sustinem pe micii producatori?

 

In maxim 5 ani revine criza.

Imobiliarele au luat-o deja razna. Un apartament care costa 52.000 Eu acum trei ani - acum e minim 62.000 Eu

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti recomand corporatiile conduc lumea de David korten. Acest economist promovează revenirea la comunitati locale.

 

Dar ca sa faci permacultura iti trebuie bani. Multi. Aici e buba .

 

It-ati, ingineri, fotografi profesionisti, web designeri se retrag la tara si se reintegreaza in viata liniștită. Însă doar pt ca au bani iar netul le permite munca la distanta.

 

Oricum ai analiza, nu afli soluții. Timpul solutiilor a trecut. Raul e prea mare . Acum 70 de ani a fost momentul pt a implementa solutii pe termen lung. Dar tarile erau ocupate de orgolii revansarde , războaie reci si carpelu pe termen scurt. Eu m am împăcat cu extinctia umanității. O specie care permite prostilor sa acceada la putere si sa blocheze inteligentii merita sa dispara. It-stii fac AI si roboti de război. Savantii fac creiere in cuve pt testat medicamente, creiere pe care induc boli. Observi monstruozitatea? Pai daca specia asta va continua, va ajunge sa comita rautati pe lângă care atrocitatea veche a razboiului va pali. Merita? De ce nu te linustesti si tu ? Uite ce ti-a oferit tie umanitatea: Zero putere . Te consumi inutil cu pb pe care nu ai resurse si influenta sa le rezolvi. In timp ce prostii conduc tara .

Si atunci?

Intoarcerea la natura, la modul de viata cat mai apropiat de natura, la modul de hranire natural, cu alimente direct de la sursa... asta cred ca e sansa pentru o viata mai bună, cel putin pe la noi prin tara.

Tu zici asta dar nu tu ai lasa serviciul de la oras ai confortul orasului ca sa produci cinstient la tara ceva sănătos lt umanitate. Tori sunt comozi. Eu am vrut, dar sistemul e asa de aiurea încât trebuie zeci/sute de mii de euro. Aici e pb. Ar trebui comunitati locale agricole dar mecanizate intelept, cum am văzut in vest. Dar si ei fac proteste, caci globalizarea ii falimenteaza.

Zicea un bătrân : Statul roman subventioneaza hectarul, dar taranul tine pretul sus, nu da mai ieftin, iar intermediarul speculează când revinde scump la oras. Si asa risiile cu pesticide ajung 6 lei, iar cele bio (cică) ajung 10.

 

Pământul e scump, nu tot e de calitate, si vin străinii cu bani sa ti l sufle.

 

Tractorustule, zi si tu ceva, caci esti un domeniu

Edited by master.omega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta cu intoarcerea la natura e o optiune personala a unora si, din fericire, majoritatea nu o iau in calcul. Nu imi imaginez ce s-ar intampla daca orasele ar fi abandonate si lumea s-ar muta in pustietate. Ce pustietate ar mai fi asta?

Asa ca aceasta optiune este una de nisa si nu include absolut deloc agricultura moderna pentru productia de piata, nenea omega. E clar ca pentru tine chestia asta e vo optiune cu totul excentrica, pe care nu a-i adopta-o. Asa sa faca toti. :hi:

Cu toate astea poate ca merita un efort suplimentar sa ne hranim mai bine si sa facem o data pe saptamana un drum la tara pentru aprovizionarea cu produse din gospodaria taranului ca toti au si se bucura daca le ofera cineva recunostinta si bani pentru munca lor. Apoi cred ca merita sa investesti in teren departe de oras unde sa practici albinaritul sau agricultura pentru folos propriu in timpul liber si vacanta in loc sa scoti sume fabuloase pe betoane in aglomeratie.

Zic ca sunt metode la indemana fiecaruia dar numai daca ii place stilul acesta. Multa lume nu concepe, e problema lor.

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esti prea prapastios mastere.

Haideti sa o.luam de jos.

Sa vorbim despre posibilitatea utilizarii unor monede proprii comunitatii, care sa ofere posibilitatea unui circuit inchis al veniturilor, pentru a ramane acolo majoritatea castigului.

Cum este WIR la elvetieni, de exemplu

 

 

Permacultura nu e atat de scumpa. De ce sa fie?

Ar incepe sa o readuca la viata cei care au deja pamant si il lucreaza. Important e sa nu le puna statul piedici. Si aici intervin si cei care vor sa stea in continuare in oras.

 

S-a facut un studiu in Copenhaga si au ajuns la urmatoarele concluzii:

-Daca se construiesc mai multe autostrade, oamenii circula mai mult cu masinile

-Daca se asigura o infrastructura mai buna pentru biciclisti si se creeaza mai multe zone verzi intraurbane - oamenii circula mai mult cu bicicleta si ies mai mult in parcuri

 

Deci ce avem pana acum?

-putem sa sustinem micii producatori agricoli , in deosebi pe cei bio, ABONANDU-NE la acestia. Sunt atatea exemple deja. In Cj ii dau ca exemplu pe COLINAFARMS - iti aduc lada cu legume acasa (continutul depinde in functie de anotimp, productie,an - asa cum e firesc sa se intample , uneori sunt mai multe rosii, alteori mai putine, dar natura compenseaza cu alte legume) si sa cerem statului legi care sa ii aantajeze si sa ii protejeze de marii jucatori.

 

- putem solicita mai multe spatii verzi, infrastructura preferentiala pentru pistele de biciclete si transport in comun (chiar daca soferii inraiti isi musca maba de ciuda)

 

Continuati si voi.

Solutii sunt.

Mai bine mor incercand, decat sa stau ca vitelul la poarta noua. Mai vie sunt asa!

 • Like 1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×