Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

 

sa stii ca am cautat studii cu soareci care au inceput sa se comporte ca si confratii din preeri. ete-te ca nu am gasit.

parca e prea tras cu fir alb...la fel ca teoria ca ne tragem din maimute. Daca era atat de solida, pana azi era unica.

Cica avem un stramos comun, dar am evoluat diferit, nu ne tragem din maimuta. Tu ce vrei sa vezi? Exista carti in care sunt pomenite cercetarile facute pe soarecii respectivi, dar sa le gasesti pe net, descrise in amanuntime, nu cred.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Totusi, cel putin in Cluj, parca tot mai multe pasari apar in oras. imi aduc aminte ca in Viena si in Paris, spre exemplu, aduc anual pasari si le dau drumul in parcuri. dar nu rezista mult.

 

La munte altul e aerul, altul e peisajul, alta e miscarea fizica (aici daca vrei sa faci jogging prin oras, spre parc, trebuie sa fii constient ca inhalezi de 3-4 ori mai multe noxe, decat daca mergi normal), altul e gustul mancarii, alta e linistea, altul e vantul, iar miresmele sutn mereu si la orice ora.

Insa ce e cel mai de pret - timpul! Altfel trece timpul si mult mai mult te poti bucura de tine si de cei dragi!

Da, exista zone verzi si in oras - dar mare noroc ca acolo sa ai si liniste sa te poti bucura de ele. Are culoare si parcul, oamenii, copiii, mimii, porumbul fiert, nu zic nu. Insa tare as da zilele putine pe care le petrec la munte, cu zilele multe pe care le duc in spate la oras. Da, mi-as dori atunci sa mai merg la un film, la teatru , la ..la..dar doar din cand in cand. Chiar mai rar, decat cat merg la munte.

 

Problema e cu oamenii. In oras poti gasi la orice ora oameni diversi si asta te dezvolta real..pe cand la tara toata lumea stie pe toata lumea -nefiind asta un lucru rau in sine - doar ca toata lumea barfeste pe toata lumea..iar la un moment dat or esti tu seriful, or joci dupa cum iti canta ei, daca vrei sa ai viata sociala smile.png)))

Mda, plus si minus. Pentru oras e singurul plus, dar e esential, din pacate. Cel putin acum, in tinerete.


eu nu am vazut niciodata licurici.

 

nici eu nu am mai vazut de mult timp.

Editat de stupid_me
  • Like 1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

eu nu am vazut niciodata licurici.

Sunt foarte frumosi, Ampera. Eu doar in copilarie am vazut. Sunt micuti si negri, iar noaptea seamana cu niste felinare in miniatura, carapacea lor e luminoasa. Cand erau mai multi stransi la un loc, ziceai ca-i o instalatie de pom de Craciun.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cica avem un stramos comun, dar am evoluat diferit, nu ne tragem din maimuta. Tu ce vrei sa vezi? Exista carti in care sunt pomenite cercetarile facute pe soarecii respectivi, dar sa le gasesti pe net, descrise in amanuntime, nu cred.

E si asta o teorie. Imi aduc aminte ca acum mult timp la ora de anatomie, profa de biologie ne-a spus despre teoria care trebuia spusa- ca omul se trage din maimuta, dar a precizat ca asta nu e musai parerea ei si ca dupa ora daca insistam, ne spune parerea ei, neoficial.

Bineinteles ca am inconjurat-o ca sa aflam ca ea crede ca da, asa cum zici ut, ne tragem dintr-un stramos comun. Sau, ca exista posibilitatea.

 

De fapt, stramosul dintai a evoluat pe doua directii. Asa ca unii au devenit maimute si altii oameni. Acelasi stramos.

E posibil, nu spun nu. Dar iarasi, multe intrebari fara raspuns.

 

Nu stiu daca vreau sa caut ceva anume. Nu ma deranjeaza cand cineva crede ceva, atata timp cand nu incalca libertatea si drepturile altor oameni. Problema apare atunci cand se supara/scandalizeaza/ofenseaza ca nu mi se pare atat de 'perfecta' teoria lui/ei.

Eu pot trai si fara sa stiu totul. Mi-e chiar bine asa, mai ales cand sunt constienta ca nu am sa stiu totul. Ma folosesc de ce am, ca sa fiu fericita. Atat.

Asta nu inseamna insa ignoranta si de aceea nu mi se pare corect sa fii considerat ignorant, cand iti dai seama cum sta treaba - unele lucruri nu vor avea niciodata un raspuns, caci inceputul s-a zis, a fost si si-a pierdut unele urme. Deci, avem lacune de ipoteze. E firesc.

Editat de stupid_me
  • Like 1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nici mie nu-mi placeau cei care au certitudinea ca detin adevarul suprem, acum doar ma amuza. Eu nu cred ca omenirea va ajunge vreodata sa cunoasca adevarul gol-golut despre ea insasi, doar, in cel mai fericit caz, se va apropia de el. Daca citesc chestii pe care altii le gasesc plicticoase de moarte, o fac doar de curiozitate si pt. a cunoaste cat mai multe (c-asa imi vine, nu pt. ca e la moda, imi cere cineva sau vreau sa impresionez vreo persoana), dar nu cred ca-mi vor folosi vreodata la ceva. Am trecut si de faza fascinatiei, cand ramaneam ca vitelul la poarta noua in fata oricarei carti, a oricarui articol citit. Daca intalnesc oameni prea fixati in certitudinile lor, de obicei, nu-mi place sa intru nici macar in discutie cu ei, iar daca o fac cumva, parasesc discutia repede, lasandu-i sa creada ce vor.


Uite, Adrian Nuta pomeneste aici despre un articol in care cred ca o sa gasesti ce te intereseaza.

http://www.scoala-de-psihologie.ro/sex-cu-o-singura-partenera-toata-viata-insa-la-soareci/

Editat de Fiero
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fidelitatea, cel putin la soarecii de preerie, este mediata chimic. Stii incotro bat, nu-i asa? Nu, nu, nu, la oameni fidelitatea nu are nicio legatura cu oxitocina si genele care permit crearea ei ...

Fidelitatea este expresia unui angajament psihologic luat de oameni maturi, cu un nivel inalt de integrare sociala si forta morala. Nu are nicio legatura cu genele mostenite de la stramosi pe care nu i-am cunoscut (deoarece au trait acum un milion de ani) si nu este influentata de hormonii sau neurotransmitatorii care circula, fara sa stim, prin capetele noastre. In plus, oamenii nu sunt soareci!! E adevarat, oxitocina e oxitocina.

 

Uite ce mi se pare ciudat. Desi concluzia e opusa fata de ce scria in stirea pe care am postat-o deunazi, la final tot trebuie sa se dea o concluzie si anume ca fidelitatea tine de angajamentul psihologic.

Dar stai putin, nu stiam si noi asta? Nu stiam ca a ne lupta cu pornirile care risca sa ii raneasca pe cei din jur si chiar pe noi insine - e un lucru sanatos de multe ori? De auto-educare nu stiam? Nu stiam ca nu e bine sa dam in cap altora, chiar daca ne enerveaza sistematic? Nu este totusi acesta un truism?\

 

Da, oamenii nu sunt soareci, dar iarasi - asta nu demonstreaza automat ca biologic, cel putin din acest punct de vedere, nu exista sanse ca oxitocina sa aiba acelasi efect asupra noastra. Tocmai ca asupra soarecilor, aparent l-a avut. Asupra omului studiile nu sunt inca prea relevante. Altfel, s-ar fi strigat in gura mare.

Nu vreau sa neg tot ce aud din start, insa nu stiu daca studiul chiar a tinut cont de toate conditiile necesare unei analize comparative. Totusi, de acolo la a generaliza si la oameni acest lucru, e o cale destul de lunga si de anevoioasa.

 

Pana la urma, e adevarat ca nimeni in trecut - nici preot, nici psiholog, nici filosof - nu a putut localiza 'inima' constiintei. Acum parca e mai usor sa pui totul pe baza creierului, pentru simplul motiv ca nu se cunoaste o mare parte din functionalitatile lui si in acelasi timp, studiile experimentale sunt limitate. In trecut, cele nevazute nu erau considerate ca dovezi - dar acum nu doar ca nu pot fi considerate ca dovezi, nu doar ca sunt neglijate doar pentru ca 'nu exista' - dar se merge atat de departe - incat 'e imposibil ca ele sa existe'. Nu e corect. Asta nu e stiinta, dupa mine.

Stiinta se bazeaza pe observatie si experiment. Poate stim dezvolta mecanisme care sa funcioneze, bazat pe ceea ce teoretizam si pe baza lemelor conventionale.

Insa, daca nu am interveni noi sa dam directia mecanismului prin alte diverse limite ....de unde stim ca acel mecanism nu ar lua alta directie?

De multe ori, ne trezim ca in practica descoperim fenomene pe care nu le-am luat in calcul in teorie. Insa, daca nu le observam...nu sunt ele acolo, sigur?..sau doar in acele cazuri particulare, omitem sa le observam efectele laterale?

 

E ok sa studiezi. Studiaza.

E ok sa folosesti informatii ca sa iti faci viata mai usoara.

Nu e ok insa sa generalizezi in asemenea hal, doar ca sa iti satisaci nevoia (Asta de ce chimicala e provocata?) de a fi sigur ca ai adevarul gol golut in main, ca ai redescoperit America sau ca ai demontat credinte din mosi stramosi.

 

Da, poti spune acum ca pamantul se invarte in jurul soarelui. Da, s-au demontat unele 'credinte colective', dar asta nu inseamna ca s-au demontat toate , mai ales cand vine vorba de cele mai adanc inradacinate care au rezistat atata amar de timp.

 

Eu am o conventie cu mine. Da, e o conventie.

Observ efectul. Incerc sa trec peste tot drumul anevoios, intrebarile si raspunsurile posibile...si sa stau fata in fata cu efectul.

Daca un copil se supara pe un parinte si plange, nu e bine. Daca insa ii trece repede supararea si in cateva ore ii da parintelui un pupic, plansul a fost de suprafata, ca incercare de manipulare sau ca descarcare nervoasa. Daca insa sistuatia persista si copilul sufera in timp, adevarul e mai adanc...mai mult e la mijloc. O cauza serioasa, reala, la mijloc.

Asta imi aduce aminte de profa de mate - Ce e matematica? - un manechin pe un podium. O vedeti din fata, in plina lumina de reflector.

Atat?

Nu?

O vedeti din stanga, din dreapta, din spate...intr-o lumina semi-obscura, in semi-bezna, etc...

Atat?

Nicidecum

Mai exista unghiul de 25 de grade, de 60 de grade, pozitia pe care o ai fata de reper

Atat?

Nu nu.

Mai exista dispozitia in care te afli, amanuntele care iti scapa cand te intreaba cineva cat e ceasul...

 

etc, etc, etc.

Uite, de aici consider ca se trage si smerenia si dupa cum stim, un om de stiinta in general e caracterizat de aroganta.

Exista insa si oameni de stiinta umili.

Cei care recunosc fapte, le prezinta...si apoi fac analiza de posibilitati, prezentand si luand in calcul niste ipoteze, mergand pe conventii. Pe aceea nu ai sa ii auzi ca demonteaza atat de usor si de totalitar..credinte vechi. smile.png


app, ce parere aveti de asta?

 

http://www.vice.com/ro/read/am-vorbit-cu-un-vampir-roman-despre-body-suspension-si-bdsm

 

 

da, stiu. am dat si eu de vice.com. nici nu stiam ca exista si inca nici nu stiu daca am sa mai citesc ceva acolo.

ideea e ca am citit juma de ora neintrerupt, azi. :))))

Editat de stupid_me
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pare un pic cam caraghios ce-a spus Nuta, nu? :) De fapt, cred ca el a vrut sa spuna ca inclinatia mostenita spre infidelitate poate fi strunita cu ajutorul vointei, care e caracteristica, dupa parerea multor oameni de stiinta, doar speciei noastre. Dar cine garanteaza ca vointa e suficienta pt. a putea anihila sau a tine in frau efectele negative ale trasaturilor pe care le mostenim? Iar vointa, pana la urma, nu e si ea tot o trasatura de caracter, care poate fi educata, e drept, dar numai daca celelalte trasaturi ne permit asta (daca toate trasaturile negative insumate sunt mai slabe decat vointa)? De unde avem certitudinea ca nu gresim atunci cand acuzam unii oameni ca singurul motiv pt. care nu reusesc sa faca ceva bine este pt. ca nu staruiesc, nu persevereaza in ceea ce fac cand, de fapt, ei nu pot efectiv sa se straduiasca, sa persevereze mai mult decat o fac deja?

Iar faptul ca ne credem fie mai presus de animale, uitandu-ne la ele cu dispret, fie ne comparam cu ele, iar mi se pare o prostie, de multe ori. Nu cred ca suntem nici mai presus, nici mai prejos decat ele. Iar asta nu-i nici bine, nici rau.

M-am uitat si eu peste linkul postat de tine. Ce sa zic? O gasesc ciudata pe tipa, dar ciudata ma vad si pe mine multi. Daca ea se simte bine asa cum e si facand ceea ce face, atata timp cat nu face rau altora, e treaba ei. Si are dreptate, asta e distractia favorita a majoritatii romanilor: sa auda si sa vada tate si p... Ar fi in stare sa discute ore intregi despre asa ceva si sa se hlizeasca ore intregi numai la asa ceva. Si daca ar ramane numai la a vorbi si la a se hlizi, ar fi bine, dar unii pt. a accede la ele fac diverse tampenii, de exemplu, le urca in functii importante pe posesoarele unor asemenea parti anatomice, care n-au alte merite decat ca-i fac sa baleasca si le infierbanta fanteziile. Trist rau! Dar ma intorc iar la vointa si ma intreb: daca atata pot, saracii, si-s condusi de ce au in pantaloni, oare pot fi judecati?


Iti ofer un cantec cu un mesaj deosebit. :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie sa fii foarte indragostit de tine insuti ca sa-ti doresti sa traiesti etern. Pentru a crede in nemurire ai nevoie sa te admiri atat de mult incat sa-ti doresti sa simti si sa experimentezi la infinit.

 

De aici se trage religia? Oameni care cred in ei insisi incat nu vor sa admita ca ar putea sa se dizolve in cosmos?

 

Daca ar trai un milion de ani ar obosi de atata experimentat?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fiero, da, asa cred si eu. Cat timp nu fac rau altora.

Nu e bine sa tragi de om sa aiba vointa, dar asta nu inseamna ca vointa strica vreodata. Pana la urma, vointa reprezinta capacitatea unui om de a se concentra foarte puternic pe ceea ce vrea sa obtina. Vointa poate fi antrenata.

Problema apare atunci cand alti oameni au vointe pentru vointele altor oameni. Nu e bine sa fortezi sau sa manipulezi un om sa faca ce zici tu ca e bine, caci binele e relativ, insa nici nu poti sa lasi un om cu 4 clase sa proiecteze un pod in mijlocul orasului, un pod de trafic greu. Intelegi?

 

Nu e problema cu cei care nu au mai mult de 4 clase. Uite, de exemplu, nici tu nici eu nu am putea sa avem munca pe care o avem daca ar trebui ca toata ziua sa stam dupa fundul vacii, sa gradinarim, sa gatim, sa adunam recolta. Societatea este un cumul de oameni cu diverse specializari. Fiecare o bucatica la fel de importanta, care insa daca nu are pregatirea necesara - poate incurca acest lant destul de rau. Cu siguranta ca prima recolta nu ar iesi cu randament foarte bun, ba chiar ar iesi sub mediocru, oricate carti am citi.

 

Numai vezi tu, atunci cand incerci sa le explici multor oameni ca toti sunt la fel de importanti, vin cu idei de genul:

-li se urca la cap si vor sa-ti devina manageri

-ajung sa iti minimalizeze munca

-ignorand, fac greseli mai mari decat pot duce..stii, era o vorba : de ce e prostul (eu am sa zic aici ignorantul) atat de periculos? - pentru ca are initiativa.

-vor sa te convinga ca 100 de ani de cercetare in domeniul tau nu este atat de necesar si vor sa se convinga singuri de anumite teorii, prin practica. si bum! - explodeaza.

 

Deci ok, nu vrei sa trag de tine sa faci o facultate sau sa fii mai responsabil - sau, fie, inteleg ca atata poti - pai atunci nu avea nici tu pretentia absurda de a fi plasat pe un loc de munca care necesita responsabilitate sau studii suplimentare.

Dar vezi tu, pretentiile, political corectness-ul, toleranta gratuita, aerele....lipsa smereniei : ) - ne omoara pe toti.

Frumos mesajul piesei, da. Mi-a tihnit. Sarumana.

 

 

 

Tadaya, daca murim, in primul rand scapam de corp, in cazul in care constiinta continua sub o alta forma energetica. Corpul ne limiteaza si ne conditioneaza destul de mult. Durerea , foamea, nevoile, capacitatile fizice...batranetea...imagineaza-ti cat de usor ar deveni ''a fi'', doar daca nu am mai fi inchisi in cutii de carne.

Apoi, daca poate nu mai esti obligat de circumstanta sa petreci timpul cu anumiti oameni, nu vei mai fi probabil tentat sa te compari cu ce au si cu ce sunt, pentru ca poate ai avea tangente cu o forma mai evoluata de energie. Nu cred ca mintea e totul, nu avem de unde sa stim asta. Sunt oameni care, da, poate tot prin conexiuni trase prin minte, dar fara logica asta conventionala de la nivelul societatii de azi, tariesc mai mult si mai liber..chiar si acum. Nu trebuie sa fii intr-o continua lupta cu tine si cu cei din jurul tau, asta neinsemnand a te plafona sau a deveni ignorant.

 

Crestinii vorbesc de pace, de acceptare a ceea ce nu poti schimba (ca sa nu te dai cucapul de pereti)..fara a spune sa nu incerci sa schimbi ce nu poti schimba. Dar nu doar crestinii fac asta. Filosofii, agnosticii, ateii..au adeptii lor spre aceasta, zic eu, intelepciune. Pana la urma, daca exista o 'logica'suprema, categoric o include si pe cea posibil corect fragmentara - de acum, aici.

Sunt multe de zis, tu privesti asta printr-o perspectiva strict carnala, chimica, ciclica...reductionista in fond.

Editat de stupid_me
  • Like 1
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×