Jump to content
Forum Roportal

Lucruri de luat in considerare cand cumperi o pompa de apa

Sign in to follow this  
enrique00a

179 views

O pompă de apă este un aparat extrem de versatil și are multe utilizări diferite pentru aplicații pe care la care uneori nu te-ai fi gândit. Acest articol explică cele mai frecvente tipuri de pompă apă, utilizările unei pompe de apă și ce altceva trebuie să mai știi atunci când cumperi un astfel de instrument.

Indiferent dacă vrei să uzi gazonul din curte cu aspersoare, să umpli o piscină, să crești presiunea apei în casă sau să usuci un subsol inundat, există o pompă apă construită pentru treaba pe care o ai în minte.

 

Ce poți face cu o pompă apă

Pompa de apă este utilizată în numeroase treburi interioare și subterane, iar majoritatea sunt construite pentru a fi utilizate în jurul casei.

Cele mai frecvente aplicații pentru o pompă apă, pentru utilizare în casă sau curte, includ:

 

·       Pompă apă de puț, de adâncime mică sau mare, pentru fântâni

·       Pompă apă pentru a crește presiunea apei

·       Pompă apă submersibilă pentru a evacua apa dintr-un spațiu

·       Pompă apă pentru umplerea piscinei

·       Pompă apă cu aspersoare pentru udarea gazonului sau irigare

·       Pompă apă de iaz

https://www.emag.ro/pompe-apa/c

Pompa apă submersibilă

Pompele de apă submersibile sunt menite să fie scufundate în apa pe care ai nevoie să o evacuezi. Acestea sunt construite pentru proprietarii de case, având numeroase utilizări într-o gospodărie. Pompele submersibile sunt folosite pentru îndepărtarea apei stătătoare, golirea chiuvetelor înfundate sau pentru golirea puțurilor și a altor zone cu probleme din jurul casei.

Cele mai frecvente două tipuri de pompe submersibile de apă  https://www.emag.ro/pompe-apa/filter/tip-pompa-f7422,pompa-submersibila-v-3938999/c

-pompele utilitare

-pompele de gunoi.

Dacă evacuezi doar apă, o pompă utilitară va funcționa excelent. Cu toate acestea, dacă apa conține resturi, nisip sau solide, doar o pompă de gunoi va funcționa corect. Dacă trebuie să muți multă apă rapid, este recomandat un model alimentat cu gaz.

Pompă de puț

 

Pompele de puț sunt folosite pentru a scoate apă dintr-o sursă subterană către casa ta. De asemenea, o astfel de pompă apă asigură o alimentare consistentă cu apă, care este deosebit de importantă pentru o gospodărie. Există 3 tipuri de pompe de puț: pompe de puț superficial, pompe de puț adânc și pompe cu jet convertibile. În esență, adâncimea puțului va determina ce tip de pompă vei avea nevoie.

Pompe de apă specializate

Pompele de apă specializate vin în multe forme, dimensiuni și capacități diferite, în general cu un scop specializat pentru fiecare tip de pompă. Pompele cu aspersoare sunt folosite pentru a pompa apa din lacuri, iazuri, etc. către aspersoare pentru irigare. Pompele de foraj sunt utilizate împreună cu un burghiu pentru a desfunda chiuvetele, canalele de scurgere sau mașinile de spălat. Pompele de condens sunt folosite pentru îndepărtarea condensului din unitățile de aer condiționat și așa mai departe.

 

Pompă apă electrică sau pe gaz?

Aproape toate muncile la care vei pune o pompă apă interioară, subacvatică sau subterană au nevoie de o pompă apă electrică. Cu toate acestea, dacă ai nevoie de mai multă putere sau viteză, poți utiliza o pompă apă alimentată cu gaz și furtunuri mari de admisie-ieșire. Așa vei putea îndeplini sarcini precum golirea unui bazin, a unui iaz sau pentru inundații. Pompele de apă pe gaz sunt cele mai bune atunci când trebuie să îndepărtezi rapid tone de apă.

 

Ce să iei în considerare atunci când cumperi o pompă apă?

Debit – Această caracteristică măsoară, în general, eficiența pompei de apă. Debitul se referă la timpul necesar unei pompe de apă pentru a pompa o cantitate specifică de apă măsurată în litri pe minut. Dacă intenționezi să utilizezi pompa apă fie pentru un șantier, fie pentru ferme, ar trebui să cumperi una care are capacitatea de a pompa peste 2.500 de litri de apă pe minut. Pe de altă parte, o pompă cu un debit cuprins între 100 și 200 de litri pe minut este potrivită pentru orice uz casnic.

Dimensiunea supapei de admisie – Majoritatea pompelor au o supapă de admisie cu o dimensiune cuprinsă între 1 și 6 inci, dar în unele cazuri aceasta poate fi mai mare. Cu cât este mai mare dimensiunea unei supape de admisie, cu atât mai multă cantitate de apă va putea pompa pompa și cu atât mai repede va face treaba.

 

Sign in to follow this  

×