Scortisoara, beneficii si remedii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5645

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scortisoara este un condiment obtinut din coaja scortisorului, un arbust de mici de dimensiuni originar din Sri Lanka si India. Scoarta, de culoare rosiatica, este vanduta in comert sub forma de batoane uscate sau sub forma de pudra macinata si este folosita in medicina si in bucataria occidentala si orientala, atat la dulciuri, cat si la preparatele culinare.




Scortisoara


Scortisoara




Origini si denumire

Denumirea stiintifica a scortisoarei este Cinnamomum, care provine din grecescul kinnamomon. Termenul romanesc de scortisoara este compus din radicalul scoarta si sufixul -isoara.


Proprietatile sale sunt cunoscute de secole. Scortisoara se afla printre cele mai cautate si mai pretuite condimente si era considerata un dar valoros pentru capetele incoronoate ale vremii. Originara din sudul Indiei, Sri Lanka si Bangladesh, scortisoara era importata in Egiptul Antic si in spatiul mediteranean.


Vreme indelungata, originea scortisoarei era pastrata secreta fata de europeni de catre cei care se ocupau cu comertul. Primele mentiuni ale zonei de provenienta a scortisoarei apar in secolul al XIII-lea si atesta faptul ca acest condiment este cultivat in Sri Lanka.


Scortisoara in bucatarie

Scortisoara, nimic altceva decat coaja culeasa de pe ramurile tinere ale arbustului exotic, contine uleiuri aromatice, minerale, carbohidrati, grasimi in cantitati reduse, fibre si proteine. Este folosita in bucatarie ca ingredient de aromatizare si condiment.




Placinta cu mere si scortisoara


Placinta cu mere si scortisoara




Bucatarii adauga scortisoara in diverse dulciuri precum cozonacul, ciocolata, bomboane, lichioruri, in placintele si briosele cu fructe si mere cu precadere, in ceaiuri, in ciocolata calda etc. Orezul cu lapte si scortisoara este, de asemenea, un desert delicios, mai ales in combinatie cu fructe uscate.




Orez cu scortisoara


Orez cu scortisoara




Bucataria orientala foloseste scortisoara in mancaruri si bauturi deopotriva. In amestec cu apa de trandafiri si curry, scortisoara se foloseste la prepararea unei baze pentru tocanite. Este deosebit de apreciata pentru aroma sa puternica in Iran, in Maroc, in Turcia, in Liban.




Ciocolata cu scortisoara


Ciocolata cu scortisoara




Scortisoara in tratamente

Proprietatile scortisoarei sunt cunoscute inca din antichitate. Acest condiment are efecte benefice asupra pancreasului, asupra aparatului digestiv si cel genital feminin, tonifica si relaxeaza organismul.


Persoanele care sufera de diabet de tip II pot consuma cu incredere scortisoara sub forma de decoct sau ca atare (maxim doua lingurite dupa masa). Cei care au respectat acest tratament au observat ca nivelul glicemiei dupa masa era mai scazut decat inaintea consumului.


Proprietatile antimicrobiene ale scortisoarei sunt din ce in ce mai cunoscute atat in randul medicilor, cat si in randul pacientilor. Uleiurile si taninurile combat bacteriile si fungii si sunt eficiente in lupta impotriva toxiinfectiilor alimentare. De asemenea, se pare ca scortisoara are si efect antiviral, observandu-se eficienta impotriva visurului imunodeficientei umane (HIV), virusurilor care provoaca herpesul oras si genital etc.




Ceai de scortisoara


Ceaiul de scortisoara, remediu impotriva diabetului si a altor boli




Se pare ca cinamaldehidele, un compus al scortisoarei, ar putea activa formarea de antioxidanti in celulele epiteliale ale colonului, acest lucru reprezentand un potential efect anticancerigen. S-a observat faptul ca actiunea anticarcinogena a scortisoarei la nivelul colonului ar reduce numarul celulelor canceroase, la fel si in cazul melanomului.


Un studiu efectuat in 2011 a relevat faptul ca scortisoara, printr-un compus izolat al acesteia, ar inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer la soareci. Consumul constant de scortisoara ar putea stopa efectele degenerative ale acestei boli la om si chiar ar imbunatati starea de sanatate prin inhibarea formarii de proteine ce blocheaza procesele cognitive si de memorie din creierul uman.